Güneş yanığını rahatlatmak için 8 ipucu

TAKİP ET

Birçoğumuz kazara güneş yanığına maruz kaldık. Belki dışarıda olmayı planlamamışsınız ve güneş kremini ihmal etmişsinizdir - belki günün ilerleyen saatlerinde tekrar uygulamamışsınız ya da bir veya iki noktayı kaçırmışsınızdır.

Reklam
Reklam

Her ne olduysa, tenin sıcak, zonklayıcı ve ıstakoz renginde. Şimdi ne olacak? Dermatolog Melissa Piliang, MD, bizimle güneş yanığı tedavisi ve bir dahaki sefere güneş yanığının nasıl önleneceği hakkında konuşuyor.
 

Güneş yanığını yatıştırmak ve rahatlatmak için ipuçları

İşte güneş yanığından kurtulmanın birkaç yolu.
1. Cildinizin sıcaklığını azaltın
İlk önce ilk şeyler: “Hemen güneşten çıkın ve cildinizi serinletin” diyor Dr. Piliang. "Cildinizin sıcaklığını düşürmek için serin bir banyo veya duş alın."
Bu iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Yine de kısa tutun - suda aşırı zaman cildinizi kurutur.
Yanığınız yalnızca daha küçük bir alanı etkiliyorsa, ıslak havlu veya el bezi gibi soğuk bir kompres kullanarak onu soğutabilirsiniz. Cildiniz dokunuşta daha serin hissedene kadar yanık üzerine nazikçe yerleştirin.
2. Nemlendirin
Dr. Piliang, cildiniz hala ıslakken nemi hapsetmek için bir nemlendirici krem ​​veya losyon uygulayın, diyor. İlk yanıktan sonraki ilk birkaç gün içinde, kuruluğu sınırlamak için sık sık nemlendirici uygulayın.
Sadece soğuyana kadar cildinizi nemlendirmediğinizden emin olun, aksi takdirde ısıyı hapseder ve daha fazla ağrı ve iltihaplanmaya neden olursunuz.
3. Kaşıntı giderici bir tedavi uygulayın
Kaşıntı hissediyorsanız, güneş yanığı olan bölgeye ince bir tabaka %1 hidrokortizon kremi sürmeyi deneyin.
4. Ağrıyı giderin
Ağrıyı veya yanmayı gidermek için, güneş yanığının hemen giderilmesi için aloe vera jelini soğutun.
Dr. Piliang, "Bu harika kompresleri de kullanmaya devam edin" diyor. “Harika hissediyorlar ve yanma hissinden biraz rahatlama sağlıyorlar.”
Ve gerçekten canın yanıyorsa ağrı kesici almaktan çekinme.
Dr. Piliang, “İbuprofen, naproksen veya aspirin gibi iltihap için bir şeyler alabilirsiniz” diyor.
5. Tahriş edici maddeler içeren merhemlerden kaçının
Isıyı hapseden merhemleri ve vazelin atlayın.
İltihabınızı kötüleştirebilecek alerjik reaksiyonlara neden olabilen benzokain ve lidokain gibi "-kain" ile biten topikal tedavilerden kaçının.
Dr. Piliang, "Cildinizi kurutacak ve iyileşmesini zorlaştıracak alkol içeren herhangi bir krem ​​kullanın" diye uyarıyor.
6. Kendinizi nemli tutun
Güneş yanıkları, vücudunuzun diğer bölgelerindeki sıvıları cildinize çeker ve bu da sizi hızla kurutur. Güneş yanığına yardımcı olan şey hidrasyondur.
Dr. Piliang, “İyi bir şekilde nemlendirdiğinizden emin olmak gerçekten önemli” diyor. "Çok su iç. Elektrolitleri yenileyen spor içecekleri de yardımcı olabilir.
7. Kabarcıklara dokunmayın
Cazip olsanız bile, o güneş yanığı kabarcıklarına dokunmayın. Faydadan çok zarar verirsiniz.
Dr. Piliang, "Enfeksiyonu ve yara izini önlemek için kabarcıkların kendi kendine iyileşmesine izin verin" diyor.
8. Doktorunuzu ne zaman göreceğinizi bilin
Bazen evde tedaviler onu kesmez ve tıbbi yardım almak en iyi bahistir.
Dr. Piliang, "Geniş bir alanda kabarcıklar varsa, çok ağrınız varsa veya ateş, titreme, baş dönmesi veya kafa karışıklığı yaşıyorsanız doktorunuzu arayın" diyor.
 

Kazara güneş yanığını önleme

Bir dahaki sefere dışarı çıktığınızda, bu önleyici tedbirleri aldığınızdan emin olun.
Gölge bul
Bir daha güneş kreminiz olmadan yakalandığınızda güneş yanığı alma şansınızı en aza indirmek için ne yapabilirsiniz? "Gölge bul," diyor Dr. Piliang. "Bu gerçekten yardımcı olabilir."
Gölgenizi de yanınızda taşıyabilirsiniz. Arabanızda bir şapka bulundurmanızı (ve ideal olarak güneşe çıktığınızda her zaman bir şapka takmanızı) önerir.
Sıkı dokunmuş kumaş ve yüzünüzü, kulaklarınızı ve boynunuzu korumak için iki ila üç inç genişliğinde bir kenar olduğu gibi en iyisidir.
Koruyucu giysi giyin
Arabanızda da koruyucu giysiler saklamayı düşünün.
Beyaz giysiler koyu renkler kadar koruyucu olmasa da, güneşteyken bol, uzun kollu gömlekler ve uzun pantolonlar giymek iyi bir alışkanlıktır. Şapkalarda olduğu gibi, kumaşın dokusu ne kadar sıkı olursa, o kadar fazla koruma elde edersiniz.
Dr. Piliang, “İçlerinde SPF bulunan gömlekleri büyük mağazalardan uygun fiyata satın alabilirsiniz” diyor.
Yeni giysilere yatırım yapamıyorsanız, halihazırda sahip olduklarınızı, doğal ultraviyole koruma faktörünü (UPF) UPF 5'ten UPF 30'a yükseltmek için tasarlanmış bir tedavide yıkayabilirsiniz. Genellikle yerel eczanenizde veya internette bulunur, eklemeniz yeterlidir. Normal çamaşır yıkama döngünüze göre muamele ve 20 yıkama sürecek.
Her gün bir güneş koruyucu uygulayın
Bu kulağa çok kolay gelebilir, ancak çoğumuz güneş kremi sürmeyi unuturuz.
Dr. Piliang, “Yeterince giydiğinizden emin olmalısınız” diyor. "Tüm vücudunuzu kaplamak için bir bardak güneş kremi gerekir - bu bir shot bardağındaki miktardır."
Titanyum dioksit veya çinko oksit içeren kimyasal veya mineral güneş kremi (bazen fiziksel güneş kremi olarak da adlandırılır) arasından seçim yapabilirsiniz.
Dr. Piliang, “Kimyasal güneş kremleri cildinizle kimyasal reaksiyona girer ve bir sünger gibi davranır ve ultraviyole ışığı emerek cilde zarar vermez” diye açıklıyor. “Kimyasal güneş kremleri biraz daha rahatsız edici olabilir. Hassas bir cildiniz varsa, gerçekten mineral güneş kremi aramak istersiniz.”
Ve gün boyunca tekrar güneş kremi sürmeyi unutmayın - çoğumuzun yaptığı bir diğer önemli hata.
Dr. Piliang, "Güneş kreminizi her 90 dakikada bir yeniden uygulamak istiyorsunuz" diye ekliyor. “Suya girdiyseniz ve dışarı çıkıp havluyla çıkarsanız, tekrar başvurmak istersiniz çünkü sudan çıktığınızda epeyce yıkamışsınızdır.”