Güneşten ciltte neden beyaz lekeler olur?

TAKİP ET

Güneş ışınları cildinizde daha az pigmentasyon beyaz lekeler oluşturabilir.

Reklam
Reklam

Hiçbir şey ortalığı yaz güneşi kadar ısıtamaz. Ancak en bulutlu günlerde bile güneşe çok fazla maruz kalmak çeşitli cilt rahatsızlıklarının alevlenmesine neden olabilir. Güneşe maruz kalmanın en yaygın semptomlarından biri genellikle cildinizin pigmentindeki değişikliklerle ilgilidir. Bu değişiklikler tipik olarak beyaz noktalar, beyaz lekeler veya renk değişikliği gibi görünür. Toplu olarak, insanlar bunlara “güneş lekeleri” diyor. Ancak görünümlerine ve bu pigment değişikliklerinin nerede ortaya çıktığına bağlı olarak, aslında farklı cilt koşullarının belirtileri olabilir.

Dermatolog Christine Poblete-Lopez, pigmentle ilgili bu koşulların bazılarının ayrıntılarını ve bunların sunumunu önleyebileceğiniz veya azaltabileceğiniz yolları paylaşıyor.

Güneşe maruz kalma ve bronzlaşmadan etkilenen koşullar

Cildinizin bir santiminde yaklaşık 19 milyon cilt hücresi ve 60.000 melanosit bulunur. Melanositler, melanin veya cilt pigmenti yapan hücrelerdir. Sahip olduğunuz melanin miktarı cildinizin rengini veya pigmentasyonunu belirler. Fazla melanin ( hiperpigmentasyon ) cildinizin normalden daha koyu görünmesine neden olurken, melanin eksikliği cildinizin normalden daha açık görünmesine neden olur.

Zamanla güneşe maruz kalma, pigment üreten hücrelerin artması veya azalması üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olabilir. Bazıları güneşe maruz kalma veya bronzlaşmadan doğrudan etkilenebilen birkaç pigmentasyon bozukluğu vardır. Ve bronzlaşma, başta melanom olmak üzere tüm cilt kanseri türleri için riskinizi artırabilir.

Ancak güneşe maruz kalmanın neden olduğu tüm cilt koşulları eşit olarak yaratılmaz.

Uzun süre doğrudan güneşe maruz kalmak, kaşıntılı ve amansız olabilen ağrılı güneş yanıklarına (hiç cehennem kaşıntısını duydunuz mu?) yol açabilir. Güneşe maruz kalma, küçük alanlarda konsantre melanin sonucu çillerin ortaya çıkmasına da neden olabilir. Pigment eksikliği veya melanosit kaybı olduğunda, beyaz lekeler veya yamalar da ortaya çıkabilir. Bu beyaz lekeler veya lekeler, çillerden veya güneş yanıklarından çok farklıdır.

Dr. Poblete-Lopez, "Kaşıntılı, ağrılı veya hassas değiller" diyor. "İnsanları en çok rahatsız eden şey pigmentasyondaki değişim."

Pigment eksikliği veya kaybı ile ilişkili en yaygın koşullardan bazıları şunlardır:

Güneş lekeleri

İdiyopatik guttat hipomelanoz olarak da bilinen güneş lekeleri, cildinizde küçük beyaz noktalar veya yağmur damlaları gibi görünür. Bunlar vücudunuzun güneşe maruz kalan herhangi bir yerinde görünebilir, ancak onları daha çok kollarınızda, bacaklarınızda ve vücudunuzun alt yarısında görme eğilimindesiniz. Bu beyaz noktalar, etkilenen bölgede daha az pigment olduğu için ortaya çıkar. Yine de endişelenmeyin, çünkü bu lekeler kötüleşen bir durumun işareti değildir. Ağrılı veya kaşıntılı değillerdir, ancak daha az pigmentin olduğu daha beyaz alanlarda daha kolay güneş yanığı yapabilirsiniz.

Dr. Poblete-Lopez, "Bunun neden olduğunu bilmiyoruz, ancak cilt hücrelerinizde pigment bulunan bölgelerde cildiniz koyulaştıkça bu beyaz noktalar daha belirgin ve daha hafif görünür" diyor.

Tinea versicolor

Cildinizde aşırı maya üretimi, yaygın bir mantar cilt enfeksiyonu olan tinea versicolor'a neden olur. Güneş lekelerinden farklı olarak, tinea versicolor daha az belirgindir ve daha büyük yamalar halinde ortaya çıkar. Genellikle göğsünüzde veya sırtınızda etkilenen bölgeler bulacaksınız, ancak yüzünüzde de tinea versicolor görünebilir. Daha koyu bir tene sahipseniz, bu lekeler daha açık görünecektir, ancak soluk tenli herkes için soluk, açık kahverengi bir renk olarak görünebilirler.

Dr. Poblete-Lopez, "Maya organizmaları terle beslendiği için bu durum genellikle çok fazla terlemeyle ilişkilendirilir" diyor.

Maya, pigmenti deriden uzaklaştırır ve bu pigment eksikliği, gördüğünüz büyük soluk lekelere neden olur. Tipik olarak, bu durum mantar önleyici şampuan veya krem ​​veya oral mantar önleyici ilaçlarla tedavi edilebilir.

Dr. Poblete-Lopez, "Pigmentasyonun geri dönmesi aylar, bazen bütün bir sezon alabilir" diyor. "Güneşe maruz kalmak bu durumu güçlendirir ve daha fazla terlerseniz, daha fazla maya üretimi alırsınız."

Vitiligo

Kronik bir otoimmün durum olan vitiligo , inflamatuar hücreler cildinizde pigment oluşturan melanositleri hedef alıp öldürdüğünde meydana gelir. Güneş lekeleri ve tinea versicolor gibi, vitiligo ağrılı değildir - ancak cildinizin etkilenen, daha açık renkli bölgeleri pigment içermediğinden şiddetli güneş yanığına karşı daha savunmasız olabilir.

Bu otoimmün bir durum olduğundan, ilk kez erken çocukluk döneminde alevlenebilir. Lupus gibi diğer otoimmün hastalıklarla da ilişkili olabilir. Vitiligo tipik olarak parmaklarınız, ağzınız, gözleriniz, burnunuz, genital bölgeniz veya göbek deliğinizin çevresinde başlar. Büyük, pürüzsüz beyaz veya daha açık cilt lekeleri olarak görünür ve tedavi edilmezse zamanla büyüyebilir.

Vücudunuzun inflamatuar yanıtı nedeniyle, doktorlar bu durumu topikal steroidlerle başlayarak tedavi edebilir.

Dr. Poblete-Lopez, "Bunun tedavisi çok zor" diyor. "Bunun kronik bir durum olduğunu bildiğimiz için topikal steroidleri sonsuza kadar kullanamayız."

O halde tedavinin çoğu, steroid olmayan anti-inflamatuar kremlere ve bazı durumlarda lazerlerin etkilenen bölgeleri hedeflemek ve pigmentli hücreleri aktive etmek için kullanılabileceği ışık tedavilerine dayanır. Tedavi işe yaramadığında, vücudunuzun her yerinde vitiligo yaşayabilirsiniz. Daha düzgün bir cilt tonu tercih ederseniz, doktorlar, ağızdan alınan ilaçlar veya cilt tedavisi tedavileri yardımıyla pigmentin tamamen çıkarılmasını önerebilir.

Pitriyazis alba

Bu durum bazen bir mantar enfeksiyonu ile karıştırılabilir, ancak pitriyazis alba'nın egzama ile ilişkili postinflamatuar hipopigmentasyondan kaynaklandığına inanılmaktadır. Cildiniz güneşe maruz kalma sonucu koyulaştığında, egzamadan etkilenen bölgeler daha belirgin hale gelebilir.

Dr. Poblete-Lopez, "Bu durum, çocukların ve bazen egzaması olan yetişkinlerin yanaklarında daha hafif, daha geniş lekelere neden olur " diyor. "Egzamalı hastalar çok aktif bir bağışıklık tepkisine sahiptir. Derileri çok hassas ve çok kaşınıyor.”

Egzamadan kaynaklanan iltihaplanma, pullu, kaşıntılı döküntülere neden olur ve bu lekeler, egzama tedavi edildikten sonra beyaz veya gri pigmentasyona dönüşme eğilimindedir. Pityriasis alba ile ilişkili iltihabı kontrol etmeye yardımcı olmak için doktorlar topikal steroidler veya nonsteroid antiinflamatuar topikal kremler kullanacaklardır.

Dr. Poblete-Lopez, "Tıpkı egzama gibi, bu durumdaki en önemli şey cildinizin kurumasını ve kaşınmasını önlemek için cildinizi nemli tutmaktır" diye açıklıyor.

Cildinizdeki beyaz lekeler hakkında doktorunuzu ne zaman görmelisiniz?

Melanom tespit etmek için vücudunuzdaki ben, doğum lekesi, sivilce veya morluklarda meydana gelen değişikliklere dikkat etmeniz gerekir. Melanom öyküsü olan, solaryum kullanan, kabaran güneş yanıkları, düzenli olarak güneşe maruz kalan ve organ nakli alıcıları için yıllık cilt kanseri taraması önerilir. Farklı şekillerdeki beyaz güneş lekeleri genellikle ek tehlikeler oluşturmasa da, cilt tonunuzda herhangi bir değişiklik fark ederseniz, güvenli olması için değerlendirme için bir dermatoloğa gitmelisiniz.

Dr. Poblete-Lopez, "Her hastaya güneşten korunmalarını söylüyorum ve pigment problemleriniz varsa bunu daha da fazla yaparım" diyor. "Pigment hücresi olmayan alanlar cilt kanserlerinin gelişimine karşı daha savunmasızdır."

Cildinizi güneşten nasıl korursunuz?

Güneşten sonsuza kadar kaçamazsın.

Dr. Poblete-Lopez, “Güneş ışınları arabalarımızın, ofislerimizin ve evlerimizin pencerelerinden içeri girer, böylece güneşin etkilerinden asla kurtulamazsınız” diyor.

Ancak sabah 10.00 ile 15.00 arasındaki yoğun saatlerde güneşten kaçınmalısınız. Bunu yapamıyorsanız, yapabileceğiniz birkaç şey daha vardır, örneğin:

Her gün güneş koruyucu ile günlük bir nemlendirici kullanın.

Güneşten koruyucu giysiler deneyin.

Geniş kenarlı şapkalar giyin.

Dr. Poblete-Lopez, “Dişlerinizi fırçalar gibi güneş koruyucu kullanmayı alışkanlık haline getirin” diyor.