Günlük rutininize eklemeniz gereken 6 beyin sağlığı alışkanlığı

TAKİP ET

Kalp sağlığı, bağırsak sağlığı ve genel sağlığımıza dikkat etmenin önemi hakkında çok şey duyuyoruz, ancak genellikle gözden kaçan bir alan beyin sağlığıdır.

Reklam
Reklam

Long Beach'teki Dignity Health St. Mary Hastanesi'nde Nörolog ve İnme Merkezi Tıbbi Direktörü Dr. Walid Wazni , "Beyniniz bir kas gibi benzersiz bir organdır, onu ne kadar çok kullanırsanız o kadar gelişir" diyor. İyi bir beyin sağlığına sahip olmak, etkili iletişim kurma, problem çözme, doğru kararlar verme ve üretken bir yaşam sürme yeteneğinizi geliştirir. Beyin sağlığı, mutlu ve işlevsel bir yaşam için en önemli hedeftir. İleri düzeyde demansı olan bir aile üyesi olan herkes, iyi işleyen bir beyinden yoksun olmanın ne kadar insanlıktan çıktığının farkındadır. Haysiyet Sağlık Northridge Hastanesi ekler. Bunu Yiyin, O Değil! Sağlık, beyin için iyi olan günlük rutininize dahil etmek için zihninizi ve günlük alışkanlıklarınızı yeniden yapılandırmanın neden önemli olduğunu açıklayan nörologlarla konuştu.

Brian health neden önemlidir?

Walid Wazni, nasıl kullandığınıza bağlı olarak işlevlerini sürekli değiştirerek, periyodik güncellemelere ihtiyaç duymaz. Oldukça temiz! Ancak her değişiklik daha iyisi için değildir. Ne yazık ki, birçok okuyucu, muhtemelen, bir kişinin onurlu bir yaşam sürmesini engelleyen demansa neden olan zihinsel işlevdeki azalma nedeniyle sevilen birinin en trajik kaybını yaşadı. Bunların hepsi büyük ölçüde, nöroplastisitenin kötü etki potansiyelini ele geçiren veya aşan ve kalıcı beyin hasarına neden olan nörodejenerasyondan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle beyin sağlığını korumak ve nöroplastisitemizde zararlı değişikliklerden kaçınmak, mümkün olduğunca uzun süre optimal benliğimizi korumamıza yardımcı olacaktır." Ancak her değişiklik daha iyisi için değildir. Ne yazık ki, birçok okuyucu, muhtemelen, bir kişinin onurlu bir yaşam sürmesini engelleyen demansa neden olan zihinsel işlevdeki azalma nedeniyle sevilen birinin en trajik kaybını yaşadı. Bunların hepsi büyük ölçüde, nöroplastisitenin kötü etki potansiyelini ele geçiren veya aşan ve kalıcı beyin hasarına neden olan nörodejenerasyondan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle beyin sağlığını korumak ve nöroplastisitemizde zararlı değişikliklerden kaçınmak, mümkün olduğunca uzun süre optimal benliğimizi korumamıza yardımcı olacaktır."

Ancak her değişiklik daha iyisi için değildir. Ne yazık ki, birçok okuyucu, muhtemelen, bir kişinin onurlu bir yaşam sürmesini engelleyen demansa neden olan zihinsel işlevdeki azalma nedeniyle sevilen birinin en trajik kaybını yaşadı. Bunların hepsi büyük ölçüde, nöroplastisitenin kötü etki potansiyelini ele geçiren veya aşan ve kalıcı beyin hasarına neden olan nörodejenerasyondan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle beyin sağlığını korumak ve nöroplastisitemizde zararlı değişikliklerden kaçınmak, mümkün olduğunca uzun süre optimal benliğimizi korumamıza yardımcı olacaktır." Bunların hepsi büyük ölçüde, nöroplastisitenin kötü etki potansiyelini ele geçiren veya aşan ve kalıcı beyin hasarına neden olan nörodejenerasyondan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle beyin sağlığını korumak ve nöroplastisitemizde zararlı değişikliklerden kaçınmak, mümkün olduğunca uzun süre optimal benliğimizi korumamıza yardımcı olacaktır." Bunların hepsi büyük ölçüde, nöroplastisitenin kötü etki potansiyelini ele geçiren veya aşan ve kalıcı beyin hasarına neden olan nörodejenerasyondan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle beyin sağlığını korumak ve nöroplastisitemizde zararlı değişikliklerden kaçınmak, mümkün olduğunca uzun süre optimal benliğimizi korumamıza yardımcı olacaktır."

Neden beyninizi yeniden kablolamanız gerekiyor ve nasıl yapılır?

Son zamanlardaki toplumsal değişimler nedeniyle belki de unuttuğumuz veya görmezden geldiğimiz yapılandırılmış ve sağlıklı alışkanlıklara geri dönüşü gerektiriyor. Birçok beyin hormonu ve nörokimyasaldaki doğal günlük değişiklikler nedeniyle, bir dizi düzenli alışkanlık uzun vadede beyne fayda sağlayacaktır. Bu, düzenli zamanlarda yemek yemek ve uyumak, dışsal ve içsel uyarıları azaltmak, düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek gibi hepimizin daha iyi hissettirdiğini ve beyin fonksiyonlarını iyileştirdiğini bildiğimiz şeylere geri dönmek anlamına gelir. Pandemi ve etkileri, pandeminin etkileri nedeniyle müdahale edilen bazı düzenli başa çıkma mekanizmalarının kaybolması nedeniyle pandemi öncesi dönemde “dalgılanan” birçok psikopatolojiyi ortaya çıkarmıştır. Depresyon (yetişkin, ergen ve pediatrik), anksiyete, OKB, bağımlılık davranışı, ağrı sendromları, önceki kafa travmasının etkileri son zamanlarda daha külfetli hale gelebilir. Umut verici bir teknoloji, bu hastalıkların bazıları için FDA onaylı bir tedavi olan, ancak aynı zamanda etiketlenmemiş uygulamalarda şaşırtıcı derecede iyi sonuçlar gösteren, invazif olmayan ve nazik transkraniyal manyetik stimülasyonu (TMS) içerir. TMS'nin arkasındaki genel kavram, yukarıdaki olumsuz faktörler nedeniyle ortaya çıkan anormal devreleri ve beyin salınımlarını düzelten bir manyetik akım şeklinde enerjinin beyin yüzeyine (kortikal tabaka) iletilmesidir. Objektif beyin dalga modellerinde (elektroensefalografi) ve daha subjektif klinik davranışlarda iyileşmeler, kalıcı fayda sağlamak için gerekli olan bir dizi tedaviden sonra belirlenebilir.

Akıl sağlığı

Wang, "Şu anda stresli ve öngörülemeyen bir zamanda yaşıyoruz, bu yüzden bununla başlayacağım. Hastalarıma, yaşamdaki tüm stres ve olumsuzluklara rağmen, olumlu bir şekilde yüzleşmeleri gerektiğini söylüyorum. tutum; sadece kendilerini daha iyi hissetmekle kalmaz, aynı zamanda beyinlerine de yardımcı olur!Streslerle başa çıkmanın ve zihinsel sağlığı korumanın, nöroplastisiteyi iyileştirdiği çalışmalarda gösterilmiştir ve önemli stresin onu azalttığı gösterilmiştir. tabu bir konu ve aslında Covid döneminden beri sıcak bir düğme konusu haline geldi. Dikkatli olmak için her gün zaman ve çaba ayırın!"

Dinlendirici uyku

Dr. Wazni, "Hem nicelik hem de nitelik—beyin sağlığımız için çok önemlidir. Kötü uyku alışkanlıkları, felç, bilişsel yaşlanma, bunama, Parkinson hastalığı gibi çok sayıda nörolojik hastalıkla ilişkilendirilmiştir."

Dr. Wang'a göre, "Dinlendirici uyku, genel vücut sağlığı için olduğu kadar nöroplastisite için de gereklidir; bir gece bile uyku eksikliğinin beyin fonksiyonlarını önemli ölçüde bozduğu gösterilmiştir. Kendinize sorun, en son ne zaman tutarlı bir şekilde dinlendiğinizi sorun. Hastalarıma bu konuda danışmanlık verdiğimde bu soruyu da ekliyorum ve size ne zaman olduğunu hatırlayamadığım şaşırtıcı bir miktar söyleyebilirim Dinlendirici bir uyku aynı zamanda aldığınız uykunun kaliteli uyku olduğu anlamına gelir. , bu yüzden obstrüktif uyku apnesi gibi uykuyu bölen bir durumdan şüpheleniyorsanız bir doktora görünün. Daha iyi beyin sağlığı için (sağlıklı bir şekilde) erteleyin!"

Sosyalleşmek

Wazni, "Sosyal katılım bunamaya karşı koruma sağlayabilir. Sosyal faaliyetlere katılım, zihinsel ve entelektüel uyarım nedeniyle bunama riskini azaltabilir, bu özellikle yaşamın sonraki dönemlerinde önemlidir."

Günlük yürüyüş ve egzersiz

Wazni, "Egzersiz, beyin atrofisini önleyerek yaşlandıkça hafızamızı korumamıza yardımcı olabilir. Egzersiz, sinapslarınızı yenileyen stres ve kaygıdan sorumlu nörotransmitterleri serbest bırakarak stres ve kaygıyı da azaltır."

Dr. Wang, "Hepimiz egzersizin önemli olduğunu biliyoruz, ancak özellikle beyin için hastalarıma günlük yürümeyi öneriyorum. Beyin açısından, yürümek gayet iyi. Tekrarlanan çalışmalar beyne giden kan akışının arttığını, belirteçlerin arttığını göstermiştir. plastisite ve daha iyi bilişsel işlev, hepsi sadece günlük yürüyüşten geliyor! Popüler inanışın aksine, gerçekten beynimizin %100'ünü kullanıyoruz ve yürümek (normal hızda bile) beyin ve bilişsel kapasitemizin büyük bir bölümünü kullanıyor. Zihinsel olarak zorlayıcı olduğunu düşünmüyoruz (vergi yapmaktan farklı olarak). Bu yüzden benim tavsiyem, bağlarınızı sıkın, yeni bir çalma listesine veya podcast'e göz atın ve günde 30 dakika yürüyüş yapın!"

Bilişsel Uyarım

Dr. Wang, "Kullan ya da kaybet, hastalarıma söylediğim bir atasözü bu. Bir beyin armağanına ve yaşamımız boyunca hayattaki yeni şeyleri öğrenme ve özümseme konusundaki olağanüstü kapasitesine sahibiz, o yüzden yapma" diyor. Boşa harcama! İster bulmaca, yeni bir tarif, yeni bir spor ve hatta video oyunları olsun, anahtar yeni ve özgün. Nöroplastisitenin doğası, yeni ve farklı bir şey deneyimlemek anlamına gelir, bu nedenle her seferinde aynı rutini yapmak gün yeni şeyler denemek kadar faydalı değildir.Tabi ki her gün yeni bir şey olmak zorunda değil, ama beyninizi meşgul edecek kadar yeni.Yeni şeyler için önerilen bir sıklık yoktur, sadece size doğal gelen şeyi yapın. "

Diyet ve Bağırsak-Beyin Bağlantısı

Dr. Wazni'ye göre, "Sağlıklı bir diyet, felç veya serebrovasküler hastalık riskinizi azaltır. Tipik olarak omega-3 yağ asitleri ve doymamış yağlar açısından zengin olan Akdeniz diyetleri, düşük kan beta-amiloid seviyeleriyle bağlantılıdır. Alzheimer'a."

Dr. Wang, "Nöroloji ve sinirbilimdeki en yeni ilgi çekici alanlardan biri "bağırsak beyin bağlantısı" kavramıdır ve evet, kulağa tam olarak böyle geliyor" diyor. "Araştırma, değişmiş bağırsak mikrobiyotasının (bağırsağınızdaki farklı mikropların çeşitliliği ve sayısı) zihinsel sağlık sorunlarının yanı sıra Alzheimer ve Parkinson hastalığının gelişimine katkıda bulunduğunu göstermiştir. Daha da şaşırtıcı bir şekilde, genç farelerin yaşlı farelere dışkı nakli bazı ayırt edici özellikleri tersine çevirmiştir. Herkesin bağırsakları farklı olduğundan, genel olarak hastalarıma MIND diyetini özellikle öneriyorum çünkü bunun bilişsel gerileme ve bunama riskini azalttığı gösterildi.Probiyotiklere gelince, genellikle içinde bulunan doğal olanları buluyorum. Yoğurt ve miso gibi soya ve süt ürünleri."