Gününde ödenmeyen ücretler 5 yıl içinde faiziyle geri istenebiliyor!

TAKİP ET

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren bir düzenleme detayı ortaya çıktı. Düzenlemede, işveren tarafından gününde ödenmeyen maaşlara faiz talebiyle 5 yıl içinde ger alma şartı olduğu belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Hem işverenin hem de çalışanın haklarına yönelik yapılan yeni düzenleme yasalarında maaşlar da koruma altına alındı. Maaşların seviyesi, zamanında yapılmayan ödemeler ve maaşın doğru olarak hesaplanmasına yönelik yeni düzenleme kapsamında gününde ödenmeyen ücretlerin de 5 yıl içinde ödenmesine yönelik detaylar da var.



Yeni düzenleme mevzuatlarında maaşlar için koruyucu düzenlemelerin yer aldığı kanuna göre maaşların en erken haftada bir, en geç ise ayda bir ödenebileceği maddesi yer alıyor. Buna istinaden işveren çalışanına maaşını iki ayda bir ödeme yapacağına dair bir düzenleme yapamıyor. Bir önceki ay ücretini ayın 10'unda alan bir işçi bir sonraki ay en geç ayın 10'unda maaşını almak zorunda. Yargı da ise tarafların sözleşmeyle anlaşma yapılmışsa yeni hesaplamalar gereği ücret ödeme süresinin en fazla bir hafta uzamasını kabul edebiliyor.



GECİKEN ÖDEMELERE FAİZ TALEBİ!

Gününde ödenmemiş olan ücretler için işçiye faiz talebi hakkı da doğuyor. Ücrete uygulanacak olan faizlerin, yasal faizden daha yüksek olduğu belirtilen mevzuatta, mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı olacağı belirtiliyor. 

Ayrıca, yeni düzenlemeler kapsamında zamanında ödenmeyen ücretlerin 5 yıl içinde geri ödenmesini belirten maddeler de yer alıyor. 5 yıl içinde dava veya takip yoluyla talep edilen ücretler işveren tarafından işçiye geri ödenirken, 5 yıl içinde talep edilmeyen ücretlerin zamanaşımına uğrayacağı belirtiliyor.

 

gününde ödenmeyen maaş faiz talebi 5 yıl içinde geri isteme