Gut ağrısını tetikleyenler nelerdir?

TAKİP ET

Gut, herhangi bir eklemi, çoğunlukla ayak başparmağını etkileyebilen yaygın bir artrit türüdür. Gut tipik olarak semptomların olmadığı ve semptomların olduğu dönemlerde ortaya çıkar. Semptomlar mevcut olduğunda, parlama veya atak olarak bilinir.

Reklam
Reklam

Gut alevlenmeleri ağrı, şişme, kızarıklık ve eklemi hareket ettirmede zorluk ile gelebilir ve tipik olarak bir ila iki hafta sürer. Gut alevlenmesini tetikleyebilecek çok çeşitli şeyler vardır: yiyeceklerden ilaçlara ve dehidrasyona.

GUT AĞRILARININ ORTAK TETİKLEYİCİLERİ

Gut, vücuttaki yüksek ürik asit seviyelerinden kaynaklanır. Ürik asit, vücutta ve bazı yiyeceklerde doğal olarak bulunan kimyasallar olan pürinleri parçaladığında oluşur. Ürik asit tipik olarak parçalanır ve idrar yoluyla atılır. Fazla ürik asit düzgün bir şekilde atılmadığında eklemlerde iğne şeklinde kristallere dönüşerek gut alevlenmelerine neden olur.

Gut alevlenmelerinin iyi bilinen tetikleyicileri olan bazı şeyler vardır. Tetikleyicilerden büyük ölçüde kaçınılabildiğinden, gut ağrısını önlemeye veya yönetmeye çalışırken bunların ne olduğunu bilmek önemlidir.

Bazı Et ve Deniz Ürünleri

Pürinden zengin birçok gıda vücuttaki ürik asit seviyelerini yükseltebilir ve bu da gut atağı riskini artırır. Daha yüksek düzeyde pürin içeren yiyecekler şunlardır.

Sığır eti, kuzu eti ve domuz eti gibi kırmızı et

Karaciğer ve böbrek gibi organ etleri

Bazı deniz ürünleri türleri

Hamsi

Sardalya

Midye

Deniz tarağı

Alabalık

Tuna

Yine de, pürinden zengin yiyeceklerin tümü ürik asit seviyenizi veya gut riskinizi yükseltiyor gibi görünmüyor. Bezelye, fasulye, mercimek, kuşkonmaz, ıspanak ve mantar gibi sebzeler pürin bakımından zengindir, ancak orta düzeyde yenildiğinde gut riski üzerinde bir etkisi yoktur.⁵

Alkol

Bira, şarap ve likör içmenin kandaki ürik asit seviyelerini yükselttiği bilinmektedir. Ne kadar çok alkol alırsanız, gut atağı riski o kadar artar.

Ancak bir çalışma, ılımlı alkol tüketiminin bile erkeklerde gut atağı riskini artırabileceğini buldu. Aslında, 24 saatlik bir süre içinde en fazla iki içki içen erkek katılımcılar, aynı zaman diliminde hiç alkol almayanlara göre %36 daha fazla gut alevlenmesi riskine sahipti. Öte yandan, 24 saatlik bir süre içinde bir içki, riski önemli ölçüde artırmadı.

Alkol tüketimini sınırlamak alevlenmeleri önlemeye yardımcı olabilir.

Fruktozda Yüksek İçecekler ve Yiyecekler

Bir şeker türü olan fruktoz, vücutta ürik asit seviyelerini yükselten tek şekerdir. Meyve suları ve şekerli alkolsüz içecekler gibi fruktoz oranı yüksek içeceklerin kandaki ürik asit düzeylerini artırdığı gösterilmiştir.

Kurabiye ve şekerleme gibi fruktoz oranı yüksek gıdaların tüketimi de gut alevlenmesi riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bu yüksek şekerli içeceklerden ve yiyeceklerden kaçınmak veya sınırlamak, gut krizi riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Daha Yüksek Vücut Kitle İndeksi

Aşırı kilolu olmak veya obeziteye sahip olmak, gutun ilk gelişimi ile ilişkilidir. Daha yüksek vücut kitle indeksi (BMI) ile daha yüksek ürik asit seviyeleri arasında bir bağlantı vardır.⁵ Bu bağlantı, zaten gut geliştirdikten sonra bile rol oynamaya devam edebilir.

Aşırı kilolu veya obez BMI kategorilerindeyseniz, diyet ve egzersiz yoluyla kilo vermek ürik asit seviyelerini düşürmenin ve gelecekteki alevlenmeleri önlemenin bir yolu olabilir.

GUTUN ŞAŞIRTICI TETİKLEYİCİLERİ

Bazı yiyecekler, içecekler ve yaşam tarzı faktörleri gut ataklarının iyi bilinen tetikleyicileri olsa da, dikkate alınması gereken başka gut tetikleyicileri de vardır.

Stres

Kesin ilişkinin hala belirlenmesi gerekiyor, ancak araştırmalar stresin kandaki ürik asit seviyelerinde artışa neden olabileceğini gösteriyor. Gut alevlenmelerini önlemeye yardımcı olmak için araştırmacılar, gut hastalarının stresten kaçınmaya çalışmasını veya stresi azaltmak için adımlar atmasını önermektedir.

Aspirin

Düşük doz aspirin kandaki ürik asit seviyelerini artırabilir ve bazen gut alevlenmesi riskini neredeyse ikiye katlayabilir. Bir çalışma, düşük doz aspirin aldıktan iki gün sonra gut atağı riskinin arttığını buldu. Doz ne kadar düşükse, ilişki o kadar büyük olur.

Ancak düşük doz aspirin genellikle kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde kullanılır. Bu nedenle, gut alevlenmelerini tetikleyebilse de, kendinizi kalp krizi veya felce karşı korumak için alıyorsanız, düşük doz aspirin kullanımını durdurmanız veya değiştirmeniz önerilmez. Bunun yerine, alkol ve kırmızı et tüketimi gibi hayatınızda olabilecek diğer gut tetikleyicilerini ele alabilirsiniz.

Dehidrasyon

Dehidrasyon, idrara çıkmadaki azalma ve dolayısıyla ürik asidin ortadan kaldırılması nedeniyle daha yüksek ürik asit seviyelerine yol açabilir.

Gut krizi riskini azaltmak için gut hastaları günlük olarak bol su içmelidir. Sauna gibi daha sıcak ortamlarda egzersiz yapıyor veya vakit geçiriyorsanız, fazladan su içmek önemlidir.⁵

Sıcaklık Değişiklikleri

Havanın gut üzerinde etkisi olabilir. Yüksek sıcaklıklar ve düşük nem, her biri gut atağı riskini artırır. Sıcak ve kuru hava kombinasyonu özellikle gut alevlenmesini tetikleyebilir. Aşırı yüksek nem de gut alevlenme riskini artırabilir, ancak daha az ölçüde.

Derneklerin arkasındaki kesin mantık henüz tam olarak anlaşılmamıştır, ancak bir teori, dehidrasyonun bir rol oynadığıdır. Gut hastalığı olan kişiler, sıcak veya kuru ortamlarda hava kaynaklı gut alevlenmesini önlemek için susuz kalmamalıdır.