Güvenli kilo almanın püf noktaları

TAKİP ET

Çoğu zaman sağlığımızdan bahsettiğimizde kilo vermekten bahsederiz. Ancak bazen gerçekten kilo almaya ihtiyaç vardır. Bu mantıksız görünebilir, ancak doktorunuzun yaşınız veya cinsiyetiniz ne olursa olsun kilo almanızı isteyebileceği birkaç senaryo vardır.

Reklam
Reklam

“Neden”in yanı sıra “nasıl”a odaklanmak gerek. Kilo almanız gerektiğinde, yine de sağlıklı bir yaklaşım kullanmak istersiniz, diyetinize sadece bir grup yüksek şekerli ve yüksek yağlı ürün eklemekle kalmazsınız. Bu kesinlikle ağırlık katacak olsa da, bu yaklaşım vücudunuz için mutlaka en iyisi değildir.

Çocuk doktoru Ellen Rome, MD ve kayıtlı diyetisyen Devon Peart, MHSc, RD ile doktorunuzun neden kilo vermenizi isteyebileceği ve hem çocuklar hem de yetişkinler için güvenli bir şekilde yapmanın yolları hakkında konuştuk.

Doktorunuz neden kilo almanızı isteyebilir?

İster yetişkin, ister çocuk/ergen olun, doktorunuzun size kilo almanızı önermesinin birkaç nedeni vardır. 

Sağlıklı bir vücut ağırlığının altında

Peart, doktorların sağlıklı vücut ağırlığı belirteçleri arayacağını ve kanıtlara dayanarak zayıf olduğunuza karar verirlerse kilo almanızı önerebileceklerini söylüyor. “Vücut kitle indeksi (BMI) birçok dezavantaja sahip olsa da, bir doktorun, birinin sağlıksız olan düşük kilolu olup olmadığını görmesine yardımcı olabilir” diyor. "Endişe, vücudunuz ve bağışıklık sisteminizin iyi çalışması için yeterli vitamin, mineral ve enerji (kalori) alıp almadığınız olacaktır." 

Hastalıkla mücadele

Dr. Rome'a ​​göre bir başka sebep de akut veya kronik bir hastalıkla savaşıyor olmanız. Bu bir yetişkin veya çocuk için olabilir. “Hastanın çok kilo verdiği iltihaplı bağırsak hastalığı gibi bir şey olabilir” diyor. "Ya da tedaviye başlamadan önce biraz güç kazanması gereken bir kanser hastası olabilir."

Böyle bir ihtiyaç, yemek yeme yeteneğinizi engelleyen bir diş ameliyatı veya kilo kaybıyla sonuçlanan başka bir ameliyat olsun, büyük ameliyatlardan sonra da gerekli olabilir. Peart, "Böyle bir şeyden sonra, bir kişinin normal bir diyeti sürdüremediği durumlarda, normal vücut ağırlığına ulaşamazlar ve bu kiloyu geri almaları gerekir" diye belirtiyor.

Ayrıca çeşitli tedavilerin iştahı ve hatta yemeğin tadını bile etkileyebileceğini ekliyor. "İlaç, yiyeceklerin metalik bir tadı olmasına neden olabilir ve bu yüzden çok fazla yemezsiniz çünkü tadı çok iyi değildir."

Kaçınan/kısıtlayıcı gıda alımı bozukluğu

Anoreksiya nervoza gibi gıda kısıtlayıcı bozukluklar, birinin kilo alması gerekebilecek nedenler arasında yer alırken, Dr. Rome'a ​​göre, kaçınan/kısıtlayıcı gıda alımı bozukluğu (ARFID) olarak bilinen yeni tanınan bir bozukluk, çocukların kilo alması gerekebilecek bir nedendir.

“Bu çocuklar birkaç farklı gruba ayrılıyor ve birden fazla grupta olabilirler” diye devam ediyor.

Bu gruplar şunları içerir:

Seçici yiyiciler oldukları veya sadece yemekle ilgilenmedikleri için sınırlı alımı olan çocuklar.

Yiyecekleri korkutucu veya tehlikeli olarak algılayan çocuklar. "Örneğin," diyor Dr. Rome, "bir çocuk belirli bir gıdadan boğulursa veya hastalanırsa, o gıdadan kaçınmak isteyebilir."

Kronik karın ağrısı, COVID-19'dan koku ve tat alma duyusunu kaybetme veya bulaşıcı mononükleoz gibi diğer hastalıklardan iştahsızlık gibi yiyeceklerden kaçınmalarına neden olan başka rahatsızlıkları olan çocuklar.

“ARFID teşhisi konan çocuklara nasıl yardım edeceğimiz konusunda giderek daha fazla şey öğreniyoruz” diye ekliyor.

Güvenli bir şekilde nasıl kilo alınır?

Amacınız kilo almak olduğunda, bunu vücudunuza veya uzun vadede sağlığınıza herhangi bir zarar vermeyen sağlıklı, besleyici bir şekilde yapmak önemlidir. Ve bu düşündüğünüz kadar zor değil.

Çocuklar için sağlıklı yağlar

Proteinler, yağlar ve karbonhidratlar, özellikle çocuklarda vücudunuzun ihtiyaç duyduğu yakıttır ve bu dengeyi doğru bir şekilde sağlamak önemlidir. Sorun, diyor Dr. Rome, yağın bazen tedavi edilme şeklidir. “Bir ebeveyne diyetleri için yağları kesmesi söylenebilir, ancak bunu bir çocuğun diyetine uygulayamazsınız” diyor. "Erken ergenlikten 26 yaşına kadar, yağ alımları günde yaklaşık 50 ila 90 gram yağ olmalıdır."

Avokado ve humus gibi yiyecekler, çocukların bu kiloları güvenli bir şekilde almasına yardımcı olabilecek bu yağların harika kaynaklarıdır. Guacamole yapmak için avokado kullanmak, onu çocuklar için daha çekici hale getirmenin harika bir yoludur. Dr. Rome, ara sıra biraz dondurma yemenin de uygun olduğunu söylüyor - ölçülü olarak.

Kalorisi yüksek yiyecekleri seçin

Yetişkinler için benzer. Peart, hala bir miktar besin değeri taşıyan daha kalorili gıdaların tüketilmesinde bu dengeyi bulmaya odaklanmayı söylüyor. “Bu sadece kalorilerle ilgili değil. Çok fazla şeker yemenin kalori ekleyeceğini düşünebilirsiniz, ancak sağlıklı bir şekilde olmaz ”diyor. "Ayrıca patlamış mısır gibi daha düşük kalorili yiyecekleri de doldurmak istemezsiniz."

Bunun yerine, avokadoyu tek atıştırma olarak tavsiye ediyor. “Kalp için sağlıklı ve sağlıklı yağa sahip” diye belirtiyor. Diğer öneriler şunları içerir:

Peynir.

Fındık.

Fındık yağı (fıstık ezmesi, badem yağı).

Kurutulmuş meyveler.

“Bu yiyecekler, öğünlerinize veya atıştırmalıklarınıza daha fazla kalori getirmenize yardımcı olur” diye belirtiyor. “Salata yiyor olsanız bile, avokado ve biraz kuru meyve ekleyebilir ve bu ekstra kalorilere besin açısından zengin, sağlıklı bir şekilde katabilirsiniz.”

Protein sallar

Dr. Rome tarafından hem çocuklar için hem de Peart tarafından yetişkinler için çeşitli tamamlayıcı shakeler önerilmektedir. Çocuklar için Dr. Rome, raflardan satın alabileceğiniz önceden karıştırılmış shake'ler yerine tozlardan uzak durmanızı tavsiye ediyor. "Meyve suyu kutusu büyüklüğündeki bir kaba çok fazla kalori dolduruyorlar ve bir ebeveynin bir gece önceden hazırlayıp çocuğuna sabah kahvaltısında vermesi için mükemmel."

Peart, daha küçük iştahı olan bazı insanlar için protein sallamaları ve hatta smoothie'ler önerir. “Bazıları için içki içmek katı yiyeceklerden daha lezzetli (veya tüketmesi daha kolay) olabilir, bu yüzden bu kalorileri almanın bir yolu bu” diyor. "Ve bal, meyve ve hatta kuru yulaf gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz."

Gün boyunca düzenli yemek yemek

Peart, kilo almak isteyen bazı yetişkinler için bir sorunun, her öğünde büyük porsiyonlar yemekte zorlanmaları olduğunu söylüyor. “Gün boyunca, yaklaşık iki ila üç saatte bir, daha küçük, sık öğünler ve atıştırmalıklar yemenizi tavsiye ederim” diyor. “Daha az iştahınız varsa veya geleneksel üç öğün yemekten daha fazla yemenizi engelleyen başka bir şey varsa, bu yardımcı olabilir.”

İster öğünleri desteklemek için ara öğünler ekleyin, ister gün boyunca daha fazla, daha küçük öğünler yiyin, bu, aç olmadığınız zamanlarda kendinizi yemeye zorlamadan ihtiyacınız olan kiloyu almaya yetecek kadar tüketmenize yardımcı olabilir.

Akşam yemeğinden hemen önce içeceklerden kaçının

Yemekten önce çok miktarda sıvı içmekten kaçınmak, tokluk bir sorunsa midenizi biraz daha boş tutmanıza yardımcı olabilir. Peart, "Yemekten önce bir şey içtiğinizde, ne olursa olsun, midenizi doldurur, böylece yemeye başladığınızda daha az aç hissedebilirsiniz" diye açıklıyor. Bunun yerine, hemen önce değil, öğünler arasında için.

Kilo ne kadar çabuk verilmeli ve yine de güvende olmalı?

Herkes farklıdır ve vücudumuz yiyeceklere farklı şekillerde tepki verir. Bu nedenle, herhangi bir kilo alma planının bir doktor gözetiminde veya kayıtlı bir diyetisyenin rehberliğinde yapılması her zaman esastır. Kilo ile ilgili her şey doğru, sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapılması gereken bir işlemdir.

Çocuklar için

Dr. Rome, “Çoğu ayakta tedavi gören çocukta, haftada yarım kilo ile iki kilo arasında olmasını umuyorsunuz” diyor. Ancak, çocuğunuza ve koşullarına bağlı olarak değişebileceğini de ekliyor. “Çocuk doktorunuzla, kilo alımında uzman bir diyetisyenle - sadece kilo vermekle değil - ve bir ergen tıp doktoruyla ortak olun” diyor. “Bu yolculuğun daha yönetilebilir olmasına yardımcı olabilirler.

Yetişkinler için

Peart, diyetinize günde yaklaşık 500 ekstra kalori ekleyerek, çoğu yetişkinin haftada yaklaşık bir pound kazanabileceğini söylüyor. Bununla birlikte, yakalama, bazı yetişkinlerin çeşitli nedenlerle diğerlerinden daha kolay kilo almasıdır. “Bir diyetisyen sizin için bir planı kişiselleştirebilir” diye vurguluyor. “Sizinle ve sevdiklerinizle, sevmediklerinizle ve iştah boyutunuzla çalışabilirler ve sağlıklı bir şekilde kilo vermeniz için bir yol bulabilirler.”