Güvenlik soruşturması nedir, ne kadar sürer? 2021 güvenlik soruşturması örneği

TAKİP ET

Devlet memuru alımlarında uygulanan güvenlik soruşturması insanların merak ettiği konular arasında yer alıyor. 2021 güvenlik soruşturması örneği internet üzerinden en çok araştırılan konulardan birisi. Peki güvenlik soruşturması nedir, ne kadar sürer? Yanıtı haberimizde...

Reklam
Reklam

Devlet memuru olmak isteyen kişilerin sicillerinin sorgulandığı güvenlik soruşturma son zamanlarda insanların gündeminin üst basamaklarında yer alıyor. Arşiv araştırması olarak da bilinen güvenlik soruşturmasının ne olduğu ve ne kadar sürdüğü insanların arama motorlarına en çok yazdığı terimlerden birisi olarak dikkatleri üzerine çekiyor. 2021 güvenlik soruşturma örneği terimi de arama motorlarını meşgul eden bir başka terim olarak öne çıkıyor. Peki güvenlik soruşturması nedir, ne kadar sürer?
Güvenlik Soruşturması Nedir, Ne Kadar Sürer?

Kolluk kuvvetleri, istihbarat personeli, polis memuru ve asker gibi ülkenin önemli yerlerine girmek amacıyla başvuru yapan kişilerin adli sicil kaydının incelenmesine güvenlik soruşturması adı verilmektedir. Diğer adı arşiv araştırması olan güvenlik soruşturması kişilerin ülke için bir tehdit olup olmadığını, karakteristik özelliklerinin seviyesini ve diğer insanlarla olan ilişkisinin sorgulamak ve tespit etmek amacıyla yapılan bir işlemdir. 
Güvenlik soruşturması kişinin söz konusu devlet kurumuna başvuru yaptığı andan itibaren yaklaşık 60 iş günü içerisinde tamamlanmaktadır. Bu sürenin tatil günleri sebebiyle 80 güne de uzadığı görülmüştür. Sonucunun sorgulanamayacağı güvenlik soruşturması konusunda olumsuz bir sonuç alan kişi hangi devlet kurumuna başvurursa başvursun olumsuz yanıt alacaktır. 
Güvenlik soruşturmasının olumsuz olarak sonuçlanmasına neden olacak durumlar ise şunlardır:
- Kişinin eşinden ayrılmış olması,
- Kişinin sadece anne, baba ve kardeşine bakarak hakkında olumsuz karar verilmesi,
- Kişinin çekirdek ailesinin dışında kalan hısımlarının araştırılması,
- Kişinin yargılandığı ceza davasından beraat etmesine rağmen soruşturmanın olumsuz sonuçlanması, 
- Kişinin çoğu zaman otelde konaklaması,
- Kişinin birtakım kişi/ kurumlardan belli bir tarihte şikâyetçi olması, katılan olması nedeniyle soruşturmanın olumsuz sonuçlanması
- Kişinin daha önceden başlatılmış ancak takipsizlikle sonuçlanmış soruşturması olması,
- Kişinin 18 yaş altında işlenmiş suçlarının dayanak gösterilmesi, 
- Kişinin eğitim hayatı gösterilerek soruşturmanın olumsuz sonuçlanması,
- Kişinin, icra takipleri ya da kişisel borçları nedeniyle soruşturmanın olumsuz sonuçlanması
Bu durumlardan herhangi birisini taşıyan kişilerin güvenlik soruşturmaları olumsuz olarak noktalanacak ve kişi herhangi bir devlet kurumuna başvuru yapamayacaktır. 
Güvenlik soruşturması örneği için tıklayınız

güvenlik soruşturması arşiv araştırması 2021 güvenlik soruşturması örneği