Güvenlik ve arşiv soruşturması nedir?

TAKİP ET

Kamuda işe alınmadan önce kişiler arşiv ve güvenlik soruşturmasından geçer. Vatandaşlar,arşiv ve güvenlik soruşturmasının ne olduğunu araştırmaktadır. Güvenlik ve arşiv soruşturması nedir? Bu haberimizde güvenlik ve arşiv soruşturması ile ilgili detayları sizler için derledik. İşte güvenlik ve arşiv soruşturması ile ilgili detaylar...

Reklam
Reklam

Kamuda işe girmeden önce vatandaşlar güvenlik ve arşiv araştırmasına tabi tutulmaktadır. Kamuda işe girecek olan vatandaşlar güvenlik ve arşiv soruşturmasının ne olduğunu araştırmaktadır. Arşiv soruşturması nedir?

Arşiv araştırma formu nedir?

Bu, güvenlik soruşturmasının aşamalarından biridir. Arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması, Kamu Hizmeti Kanununun iç düzenlemelerine uygun olarak kamu kurum ve kuruluşlarının görevlerini ifa etmeden önce şahıslar hakkında yapılan incelemelerdir. Bu araştırma sonucunda kişi/kuruluşlara, kişilerin idari veya adli soruşturma yapıp yapmadıkları, adli sicillerinin temiz olup olmadığı ve çevrelerindeki kişilerin bir tür adli soruşturma veya kovuşturmaya katılıp katılmadığı hakkında bilgi verir. 

Kurumlar ve yetkililer tarafından bireysel talepler şeklinde oluşturulan arşiv araştırmalarında adli sicil kayıtlarından arşivlerdeki kayıtlara kadar tüm bilgileri kullanılır. Bu kişi hakkında güvenlik dosyası araştırma formu esas alınarak oluşturulan bir rapor yetkili/kuruluşa sunulacaktır. Değerlendirme Komitesi bu rapora göre karar vermekle yükümlüdür. Nihai karar yetkili amir tarafından verilir.

Arşiv araştırması, 7315 sayılı "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmaları Kanunu"nun 3. maddesi uyarınca; istihdam veya statüleri ne olursa olsun ilk kez veya yeniden memur/kamu görevine atanan kişiler hakkındadır. Diğer bir deyişle, tüm tahsisler sırasında güvenlik incelemeleri ve dosyalama formları gerçekleştirilir.

Arşiv araştırma ne zaman yapılır?

 Arşiv  araştırma formu genellikle kamu işine  girerken doldurulması gereken bir formdur. Bunun nedeni, kamu görevlerini ifa eden vatandaşların yargısal bir kusurunun olmamasıdır. Güvenlik ve araştırma formu işlemleri yapılırken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

Kolluk kuvvetleri ve istihbarat teşkilatlarının herhangi bir arşiv araştırma kaydının mevcudiyeti

Bu kişinin adli sicil kaydı var mı?

Yabancı uyruklu insanlarla  hasımlık

Tehdit unsurları ve çağrı kayıtları var mı?

Davranışı başkalarının onur ve haysiyetine zarar veriyor mu?

Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı saygısızlık ve davranışlarda bulunmamak

Güvenlik anketi ile ulusal güvenliği tehdit eden ve terör örgütlerinden oluşan bir örgüte kayıtlı olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

2021 arşiv ve güvenlik soruşturması

Bu hizmeti yerine getirirken kamuda görev yapacak olan bireyler, Anayasa ve yasaların çıkarlarını korumakla yükümlüdürler. Ülkenin millî güvenliğini tehlikeye atan, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını ve anayasasını çiğneyen, ülke bütünlüğünü zedeleyici faaliyetlerde bulunanlar kamuda görev alamaz. Önceki yıllarda olduğu gibi, 2021'de de herhangi bir grup, hareket, organizasyon veya organizasyona dahil olan kişileri belirlemek için arşiv araştırmaları ve güvenlik anketleri kullanılacaktır.

Dosya araştırma formu, talebin yetkililerden alınmasından itibaren en geç 30 iş günü içerisinde cevaplanacak olmakla birlikte, güvenlik soruşturması en geç 60 iş günü içerisinde cevap bulabilmektedir. Ancak öngörülen süre iş günleri üzerinden hesaplandığından 3 ay 6 ay olan süre daha uzun olabilir. Yani 30 günlük döngü 45-50 gün olmasına rağmen 60 günlük döngü 85-100 gün arasında değişmektedir.

güvenlik ve arşiv soruşturması arşiv soruşturması nedir?