Hacet namazı nedir, nasıl kılınır? Hacet namazı ne zaman kılınır?

TAKİP ET

Ahirete veya dünyaya ait bir duanın kabul olması ve Allah rızası için kılınan Hacet namazının nasıl kılındığı araştırılmaya başlandı. Peki Hacet namazı nedir, nasıl kılınır? Hacet namazı ne zaman kılınır? detaylar haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Ahirete veya dünyaya ait bir duanın kabul olması ve Allah rızası için kılınan Hacet namazının nasıl kılındığı araştırılmaya başlandı. Müslümanların ihtiyacı olan bir şeyi elde edebilmek için Allah'ın kendisine öğrettiği sebepleri ve kanunları yerine getirmeye çalışmalı ve sonucunu da Allah'tan beklemelidir. Bu konuda Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Kişi, ihtiyacı olan bir şeyi Allah'tan veya bir insandan isteyeceği zaman önce güzelce abdest alsın, sonra iki rekât namaz kılsın. Sonra Allah'ı anıp Resûlullah'a salavat getirsin ve şöyle desin: ("Hilim ve kerem sahibi Allah'tan başka ilah yoktur. Ulu arşın Rabbi Allah'ı noksan sıfatlardan tenzih ederim. Her türlü övgü âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur. Ey merhametlilerin en merhametlisi olan Allah’ım! Rahmetine vesile olacak amelleri, mağfiretini kazandıracak sebepleri, her çeşit iyiliği elde etmeyi ve her türlü günahtan kurtulmayı senden niyaz ediyorum. Affetmediğin hiçbir günahımı, kaldırmadığın hiçbir sıkıntımı bırakma! Rızâna uygun olan her türlü dileğimi kabul buyur!") (Tirmizî, Salât, 236; İbn Mâce, İkâmet'u-Salat, 189)
Hâcet namazı dört veya iki rekât olarak kılınabilir. On iki rekât kılınabileceği şeklinde de rivayet vardır. Bu namazı dört rekât kılacak olan kişi, birinci rekâtında Fâtiha suresinden sonra üç defa Ayetü'l-kürsî, diğer üç rekâtında da birer Fâtiha ile birer İhlas, Felak ve Nâs surelerini okur. Sonra da hacet duası okunur. (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 472-473)." 
Nafile namazlardan birisi olan Hacet namazı 4 veya 2 rekât olarak kılınmaktadır. Ama bazı rivayetlere göre 2 rekât veya 12 rekât olarak ta kılınabilir. Mekruh vakitler dışında her vakit kılınabilen Hacet namazını Müslümanlar genellikler Ramazan ayında kılarlar. Hacet namazı her vakitte kılınabileceği gibi Kadir Gecesi, Bayram Gecesi ve Kandil Geceleri gibi mübarek günlerde kılmakta ayrı bir sevaptır. 

Hacet Namazı nasıl kılınır?
Hacet namazı 2 veya 4 rekât olarak kılınabilir. Diyanet'in fetvasına göre Hacet namazını 4 rekât kılacak olan kişi 1. rekatında Fatiha suresinden sonra 3 defa Ayetel Kürsi'yi okur. Diğer 3 rekatında ise Fatiha suresinden sonra birer kere İhlas, Felak ve Nas sureleri okunur. Sonra da hacet duası yapılır.
Sırayla rekâtlarda okunan sureler:
1. rekatta : Fatiha suresinden sonra 3 Ayetel Kürsi
2. rekatta : Fatiha suresinden sonra 1 İhlas + 1 Felak + 1 Nas
3. rekatta : Fatiha suresinden sonra 1 İhlas + 1 Felak + 1 Nas
4. rekatta : Fatiha suresinden sonra 1 İhlas + 1 Felak + 1 Nas

Hacet Duası 


Hacet duasının okunuşu 
Lâ ilâhe illallâhu'l-halîmu'l-kerîm. Subhânallâhi Rabbi'l-arşi'l-azîm. Elhamdu lillâhi rabbel-âlemîn; Es'eluke mûcîbâti rahmetike ve azâime mağfiretik; ve'l-ismete min kulli zenbin ve'l-ğanîmete min kulli birrin ve'sselâmete min kulli ism. Lâ teda' lî zenben illâ ğaferteh; ve lâ hemmen illâ ferrecteh; velâ hâceten hiye leke rıdan illâ kadaytehâ. Yâ Erhame'r-râhimîn!" (Tirmizî, "Salât", 140, 348).
NOT : Hacet namazı duasını doğru okumak için lütfen Arapça halinden okuyunuz. Türkçe olarak okunduğunda tecvid ve talim hataları yapılabiliyor. Arapça bilmiyorsanız sesli dinleme ile tekrar edebilirsiniz.

Hacet duasının Türkçe meali 
"Hilim ve kerem sahibi Allah'tan başka ilah yoktur. Ulu arşın Rabbi Allah'ı noksan sıfatlardan tenzih ederim. Her türlü övgü âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur. Ey merhametlilerin en merhametlisi olan Allah’ım! Rahmetine vesile olacak amelleri, mağfiretini kazandıracak sebepleri, her çeşit iyiliği elde etmeyi ve her türlü günahtan kurtulmayı senden niyaz ediyorum. Affetmediğin hiçbir günahımı, kaldırmadığın hiçbir sıkıntımı bırakma! Rızana uygun olan her türlü dileğimi kabul buyur!" (Kaynak: Tirmizî, Salât, 236; İbn Mâce, İkâmet'u-Salat, 189) 

Hacet Namazının ayrıntılı kılınışı nasıldır?
1. Rekât:

"Niyet ettim Allah rızası için dört rekât Hacet namazı kılmaya" diye niyet ederiz.

"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.

Subhaneke'yi okuruz ve Euzü-besmele çekeriz. Ardından Fatiha Suresi'ni okuruz.

Ardından Fatiha'dan sonra 3 kere Ayetel Kürsi okuruz.

Sonrasında rukûya gideriz.

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz2. Rekât:

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz

Besmele çekip Fatiha suresini okuruz.

Ardından sırasıyla birer kere İhlas suresi, Felak ve Nas sûrelerini okuruz.

Rüku'ya gideriz.

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

Oturarak Ettahiyyatu okuruz.3. Rekât:

2. rekâtın sonunda oturduktan sonra tekrar ayağa kalkarak kıyama dururuz.

Besmele çekip Fatiha suresini okuyoruz.

Sonrasında sırasıyla birer kere İhlas suresi, Felak ve Nas surelerini okuyoruz.

Rüku'ya gideriz

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz.4. Rekât:

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz.

Besmele çektikten sonra Fatiha Suresini okuruz.

Sırasıyla birer kere İhlas suresi, Felak ve Nas surelerini okuruz.

Rüku'ya gideriz.

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz.

Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. Yani 4 duayı da okuruz.

Son olarak "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.Allah kabul eylesin...

Hacet Namazı Hacet Namazı nedir Hacet Namazı nasıl kılınır Hacet namazı duası