Hamile çalışan kadınlar doğum iznini merak ediyor ? Gebelik izinleri

TAKİP ET

Kamuda ve özelde çalışan kadın çalışanlara doğum izni imkanı vardır. Kamuda ve özelde çalışan kadın vatandaşlarımız doğum izni raporu hakkındaki detayları merak ediyor. Doğum izni raporu detayları belli oldu.

Reklam
Reklam

Sigortalı olarak çalışan kadın vatandaşlarımıza doğum izni verilmektedir. Kamuda ve özelde çalışan kadın çalışanlara doğum izni imkanı vardır. Kamuda ve özelde çalışan kadın vatandaşlarımız doğum izni raporu hakkındaki detayları merak ediyor. Doğum izni raporu detayları belli oldu.

Doğum İzni Ne Zaman Başlıyor?

Kanuna bakacak olursak doğum izninin doğumdan 8 hafta önce başladığı tanımlanmaktadır. Doğum izninin başlama tarihi olarak doğumun 32 hafta öncesinde başlıyor.

Çalışmaz Raporu Ne Zaman Alınır?

Hamile olan bir kadının 32 haftadan önce izne ayrılma hakkı bulunduğu gibi 37. Haftaya kadar da çalışma hakkı bulunmaktadır. 32. Hafta geldiğinde doktorunuza giderek çalışabilir raporu alarak işinize gidebilirsiniz. Çalışmak istiyorsanız bu raporu almanız gerekiyor. Bu raporda 37. Haftada işten ayrılacağınız tarihin detayları da bulunmaktadır.

Doğum Yapanlar İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Doğum yapan kadınlar şu şartları karşılarsa işsizlik maaşı alabilir:

4A kapsamında çalışmak.

İşverenin çıkış vermesi.

Son 3 sene içerisinde iş yerinde en az 600 gün sigortanın bulunması.

İşsizlik maaşında bir iş yerinde son üç yıl içinde en az 600 gün çalışmanız önemlidir. 30 günden az doğum izni bildirecek olursanız iş göremezlik raporu almasınız gerekiyor. Doğum izni işsizlik maaşını etkilemez.

İşten kendi işi ile ayrılan kişilerin, kendi isteğiyle ayrılması doğrultusunda işsizlik maaşı alamaz. İş göremezlik raporu aldıktan sonra işten çıkarsanız sosyal güvenlik kurumu size doğum rapor parası vermez. Eğer bir hamile çalışana işten çıkış verilirse, son üç yıl içerisinde en az 600 gün çalışmış ise işsizlik maaş alacaklar.

Eğer doğum sonrasında işveren sizi işten atarsa ve son üç yıl içerisinde 600 gün çalışmışsanız işsizlik maaşı almaya hak kazanırsınız. Eğer son üç yıl içerisinde 600 gün sigortalı çalışmış değilseniz işsizlik maaşı alamazsınız.

Doğum izninde veya iş göremezlik raporu sırasında işçinin işten çıkarılması yasaktır. Eğer işçi böyle bir durumda mahkemeye giderse kesinlikle kazanır ve mahkeme onu işe iade eder. Bununla ilgili bir çok emsal karar vardır. 4857 sayılı kanunda bunlar yazılıdır.

Öğretmen Doğum İzni Nasıl Alınır?

Öğretmenlerin doğumdan önce ve sonra 8 haftalık, yani toplamda 16 haftalık izin hakkı vardır.

İzin sürecinde maaşlar kesilmez.

37. haftaya kadar doktor raporu ile çalışabilirler.

Doğumun yaz tatiline denk gelmesinden dolayı izin süresi çalışma dönemi içerisinde kullanılamaz.

Doğum izni bittikten sonra iş göremezlik raporu yine doktor kontrolü çerçevesinde verilmektedir. En fazla 40 günlük iş göremezlik raporu alabilirsiniz. Heyet raporu da size daha fazla rapor verebilmektedir.

gebelik izinleri gebelik izinleri 2021 gebelik izinlerinde son durum gebelik izinleri 2020 gebe izinleri