Hamile kadınların işten çıkarılması durumunda ne yapılması gerekmektedir?

TAKİP ET

Her kadının anne olmaya hakkı vardır ve bu en mutluluk verici anlardan biridir. Ancak çalışan kadınlar için hamile kaldıktan sonra bir süre sonra işler sıkıntı oluşturabiliyor. İşten ayrılma ya da izin işlemleri gibi bazı durumlar mevcut hale gelmektedir. Birçok Özel sektör firması hamile çalışanın işten çıkartmayı ve yeni yeni bir çalışan almayı tercih eder. Bu durum için bazı önlemler de vardır. Bu yazımızda hamile kalıp daha sonra işten çıkarılan kadınlar için ne yapılması gerektiğinin sorula

Reklam
Reklam

İş Yasası’nın belirlediği maddelere göre hamileyken işten çıkarılmak yeterli bir sebep sayılmamaktadır. Hatta maddenin içeriğini yer verecek olursak 18. maddesince çalışanların cinsiyet ayrımı yapılmaksızın fizyolojik, biyolojik nedenlerden dolayı zorunlu kalınmadıkça işten çıkarılması mümkün değildir. Hamile olmak bu maddenin içerisine dahildir.

Hamile kaldıktan sonra işten çıkarılan kadınlar için gerekçe gösterilerek iş hakkı asla iptal edilemez. Bu durumla karşılaşan bir hamile bayan işten çıkarılma feshinden itibaren 30 gün içerisinde iş mahkemesine başvurarak hakkını aramaktadır. Başvurudan sonra iş veren kişinin neden işten çıkarıldığına dair bir kanıt ögesi mahkemeye sunulması gerekmektedir. Eğer ki işveren kendisine açılan bu davayı kanıtlayıp doğru bir cevap arayıp bulamazsa çalışan bayana 4 aylık bir maaş tutarı ödemek zorunda kalacak ve bunun içinde çıkardığı işçisini bir ay içinde tekrar aynı mevkide işe alması gerekmektedir. Eğer bu kuralları da uyumazsa işveren çalışan bayana 4 ve 8 ay arası tekrar bir maaş cezası ödeme kararı tabi tutulacaktır.

Hamilelikten sonra işten çıkarılan kadınlar işsizlik maaşı alabilir mi?

Bu sorunun cevabı tabii ki de evet olarak verilmektedir. Hamileginden dolayı işine son verilmiş bir kadının işsizlik maaşı alma hakkı vardır. Fakat bu gibi şartlara bu gibi maaşı alabilmek için bazı şartlarda gerekmektedir.

Şartlar ise şu şekildedir:

İşsizlik kanunun 17. Maddesine göre iş akdi işveren tarafından feshi edilmiş olması gerekiyor.

Yeni işsizlik kanunu 124 maddesine göre çalışan haklı bir sebeple işten ayrılmış olması gerekmektedir.

Sağlık sorunu nedeniyle bir haftadan fazla işine devam edemeyen herhangi bir işçi iş akdinin işveren tarafından feshedilmesi gerekmesi lazımdır.

İşyerinin el değiştirmesi gibi bir sebep veya kapatılması, iflas etmesi de bu sebeplerin içindedir şartların içindedir.

Çalışan kadınların hamilelik izni ne kadardır?

Çalışan bir kadının hamilelik izni Sosyal Sigorta kapsamındaki yasalar içeriğinde belirtildiği üzere doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere 16 hafta izinli olarak bulundurulmaktadır.

Hamilelik sürecinde çalışan kadınlar için normal bir hamilelik sürdürüyorsa 32 haftadan itibaren izne çıkabilmesi yasaldır. Fakat herhangi bir tehlikeli süreç oluşturmadığı takdirde doktordan onaylı bir rapor alarak 37. haftaya kadar bu süreci uzata bilmektedir.

Doğum yapıldıktan 6 ay kadar süreden daha sonra İsa çalışan kadın ücret almamaya kabul etmesi takdirde bebek 1 yaşına gelene kadar emzirme izni olarak kabul edilen bir buçuk saat süt izni verilmektedir.  Bu karar tamamen annenin kendisini kendi kararına kalmış bir olgudur.

hamileyken işten çıkmak hamilelik işten çıkmak tazminat