Hamilelik kaç gün içinde belli olur? İlişkiden kaç gün sonra idrar testi yapılır?

TAKİP ET

Tüm sağlıklı kadınlarda her ay gerçekleşen adet kanamalarının gecikmesi durumunda akıllara gelen ilk soru kişinin hamile olup olmadığıdır. Adet gecikmesi ve vücudunda fiziksel değişimler fark eden kadınlar hamileliğin kaç gün içinde belli olduğunu araştırmaya başladı. Cinsel ilişkiden sonra kişinin hamile olup olmadığı hemen belli olmaz. Peki İlişkiden kaç gün sonra idrar testi yapılır? detaylar haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Tüm sağlıklı kadınlarda her ay gerçekleşen adet kanamalarının gecikmesi durumunda akıllara gelen ilk soru kişinin hamile olup olmadığıdır. Adet gecikmesi ve vücudunda fiziksel değişimler fark eden kadınlar hamileliğin kaç gün içinde belli olduğunu araştırmaya başladı. Cinsel ilişkiden sonra kişinin hamile olup olmadığı hemen belli olmaz. Kadınların hamile kalmaları için döllenmiş olan yumurtanın rahime ulaşarak rahim astarına ulaşması gerekmektedir. Embriyo rahim astarına yerleştikten sonra vücutta hCG hormonu salgılar. hCG hormonu önce kana daha sonra ise idrara karışmaktadır. hCG hormonu ile kişi hamile olup olmadığını anlar. 

Hamilelik kaç gün içinde belli olur? 
Hamilelik hem idrar hem de kan testinde belli olmaktadır. Kam testi ve idrar testlerinde farklı zamanlarda sonuç alındığı için hamileliğin kaç gün içinde belli olduğu hakkında net bir bilgi yoktur. Gebelik testleri vücudun salgıladığı beta hCG hormonu sayesinde belli olduğu için embriyonun rahime yerleşmesi gerekmektedir. Gebelik testlerinden doğru sonuç alabilmek için ilişkiden sonra bir süre beklemek gerekmektedir. Bu yüzden zamanı ayarlamak adına adet gecikmesini beklemek en doğru sonucu verecektir. 

Hamilelik belirtileri ilişkiden kaç gün sonra belli olur?
Hamile kalmak için ilişkiye giren çiftler hamilelik belirtilerinin kaç gün sonra belli olacağını araştırmaya başlıyor. Cinsel ilişki sonrasında spermlerin yumurta hücresinde döllenmesi gerekir ama bu sperm ve yumurtanın buluşarak döllenmesi oldukça zordur. Spermlerin bir çoğu yumurtaya ulaşmış olsa da döllenmek için sadece bir tanesi seçilir. Spermler anına içerisinde 1 ve 3 gün arasında canlı kaldığı için döllenme ilişkiden üç gün sonrada gerçekleşebilir. Döllenmiş olan yumurtanın embriyoya dönüşmesi ve rahme tutunması için 4-5 gün geçmesi gerekir. Bu bilgiler doğrultusunda hamilelik belirtilerinin olması için ilişkinin üzerinden 2 hafta geçmesi gerekir. 

Hamilelik idrar testinde en erken ne zaman belli olur?
Hamile olduğundan şüphelenen kadınlar ilk önce idrar testi yaparlar. İdrar testinde hamileliğin belli olabilmesi için vücutta beta hCG hormonun vücutta olması gerekmektedir. hCG hormonu vücutta embriyonun rahime yerleşmesinden 3-4 gün sonra çıkmaktadır. İdrar testinin daha doğru sonuç vermesi için adet döneminin gecikmesi beklenir. İdrar testlerinde yanılma payı, beklenen adet günü ile doğru orantılıdır. Bu bilgiye göre beklenen adet tarihinden 3 gün önce %51 oranında, 2 gün sonra %62 oranında, 1 gün önce %68 oranında, 1 gün sonra %79 oranında, 2 gün sonra %85 oranında, 3 gün sonra %90 oranında ve 7 gün sonra ise %96 oranında doğru sonuç vermektedir. Beklenen adet tarihinden 10 gün sonra yapılan gebelik testinde yanılma payı nerdeyse yoktur. İlişkiden sonra hemen test yapmak yerine adet gününün gecikmesini bekledikten sonra idrar testi yapmak daha doğrudur. 

Hamilelik kan testinde en erken ne zaman belli olur?
Hamile olup olmadığını kan testi yaparak öğrenmek isteyen kişiler ne zaman kan testi yapacaklarını merak ediyor. İdrar testinde olduğu gibi kan testinde de beta hCG hormonuna bakılmaktadır. Kandaki hCG hormonu seviyesi hamileliğin 7. ve 10. haftaları arasında zirvede olur daha sonra ise düşüşe geçer. Kan testi yaparak hamileliği öğrenmek için, döllenmeden 9-10 gün sonra, embriyonun rahime yerleşmesinden 3-4 gün sonra ve beklenen adet gününden 5-6 gün sonra pozitif sonuç vermektedir. 

Hamilelik belirtileri nelerdir?
Kadınlar hamileliğin ilk gününden son gününe kadar bazı belirtilerle karşılaşabilir. Hamileliğin ilk haftası daha hafif olarak çıkan belirtiler, ilerleyen zamanlarda daha şiddetli olabilir. Hamilelik belirtileri anne ve bebeğin sağlık durumuna göre değişir. 
 

Hamilelik kaç gün içinde belli olur Hamilelik hamilelik testi gebelik testi