Hamilelik sonrası saç dökülmesi ile nasıl başa çıkılır?

TAKİP ET

Saçlarınız döngüler halinde uzar. Kafanızdaki tüylerin bir kısmı aktif olarak büyürken, diğerleri dinlenme evresinde üşüyor. Sonunda dinlenme evresindeki tüyler dökülür ve yerlerine yenileri çıkar.

Reklam
Reklam

Hayatınızın farklı zamanlarında bu döngü değişir. Örneğin, hamilelik sırasında saçınızın çoğu büyüme aşamasında kalır. Bu, saçınızın genellikle harika göründüğü anlamına gelir - kalın, dolgun ve sağlıklı.

Ancak, bir kez doğum yaptığınızda, kaba bir uyanış içinde olabilirsiniz. Artık bebeğiniz çıktığına göre, parlak bukleleriniz de yolda.

Hamilelik ve doğum sonrası saç değişiklikleri

Hamileyken, östrojen seviyeleriniz doğum yaptığınız zaman civarında zirve yapmadan önce artmaya devam eder. Bu, saç büyüme döngünüz de dahil olmak üzere vücudunuzda birçok değişikliğe neden olur.

Doktor Ob/Gyn Erica Newlin, “Hamilelik sırasında, eskisi kadar saç dökmiyorsunuz” diyor. “Çok tatlı, daha kalın saçlara sahip olduğunuzu fark edebilirsiniz.”

Ancak bir kez doğum yaptıktan sonra ve sonrasında östrojen seviyelerinde sabit bir düşüş bekleyebilirsiniz. Bu, bu ekstra tüylerin doğum sonrası dönemde nihayet çıkışlarını - bir kerede - gerçekleştirdikleri anlamına gelir.

Dr. Newlin, "Doğumdan sonra vücudunuz aniden kendini toparlıyor ve bu nedenle dökülme çok daha yoğun olabilir" diye açıklıyor.

Bu yoğunluğun bir adı bile var: telogen effluvium. Dr. Newlin, “Bu başlangıç ​​döneminde, bazen duşta avuç avuç saçınızı çektiğinizi görebilirsiniz” diyor. “Daha uzun saçlı insanlar için oldukça fark edilebilir.”

Doğum sonrası saç dökülmesi ne kadar sürer?

Genellikle doğumdan sonra bir ila altı ay arasında doğum sonrası saç dökülmesi yaşamaya başlarsınız. Neyse ki, bu durum kalıcı değildir. Saç dökülmesi 18 aya kadar devam edebilirken, çoğu insan saçlarının çok daha erken eski haline döndüğünü fark eder.

Dr. Newlin, “Genellikle saç dökülmesinin doğumdan sonraki ilk yıl içinde gerçekleştiğini görüyoruz” diyor. "Kayıp dördüncü ayda yoğunlukta zirve yapıyor ve ardından azalıyor."

Doğum sonrası saç dökülmesi nasıl önlenir?

Ne yazık ki hormonal bir nedeni olduğu için doğum sonrası saç dökülmesini engelleyemezsiniz. Hamilelik sonrası saç dökülmesinin tek tedavisi sabırdır.

Doğum sonrası saç dökülmesi tedavisi

Doğum sonrası saç dökülmesini engelleyemeseniz de, bazı şeyleri beklerken deneyimi kolaylaştırma gücünüz var.

Doğum öncesi vitaminlerinizi almaya devam edin

Folat, hamileliğin ilk birkaç ayında embriyoların korunması da dahil olmak üzere birçok sağlık yararı sunan karmaşık bir B vitaminidir. Bu nedenle, folatın sentetik formu olan folik asit içeren doğum öncesi bir vitamin almak çok önemlidir.

Yine de doğum yaptıktan sonra, henüz vitaminleri atmayın. Dr. Newlin, “Folik asit daha fazla saç ve tırnak büyümesine yardımcı olabilir” diyor.

Saç stilinizi ve ürünlerinizi değiştirin

Zamanınızı talep eden (tatlı bir şekilde) yeni doğmuş bir bebekle, saçınıza saatler harcamak için zamanınız olmama ihtimali yüksektir. Ama yine de saç bakım rutininize dikkat edin.

Dr. Newlin, “Saçınızı nasıl şekillendirdiğinizi düşünün” diyor. “Saçınıza çok fazla ısı veya kimyasal uygulamayın. İnce saçlarınız sizi rahatsız ediyorsa, yeni bir saç kesimi deneyin veya hacim kazandıran bir şampuana yatırım yapın.

Sıkı at kuyruğundan uzak durun

Saçınızı çok sert çeken sıkı atkuyruğu veya saç modellerinden kaçının. Dr. Newlin, “Bu saç modellerinden uzak durmak kesinlikle saç dökülmesi miktarını azaltmaya yardımcı olabilir” diyor. 

Bitkisel takviyelerden kaçının

Genel olarak, bitkisel takviyeleri almaya başlamadan önce doktorunuzla konuşmanız iyi olur. Bu özellikle doğum sonrası dönemde doğrudur ve önemlidir.

Dr. Newlin, “Bitkisel takviyelere gerçekten bir servet harcayabilirsiniz ve bunların işe yaradığına dair çok fazla kanıt yok” diyor. "Orada sihirli bir çare yok. Özellikle emziriyorsanız, herhangi bir şey almadan önce kesinlikle kontrol etmek istersiniz çünkü bitkisel takviyelerin ne kadar iyi incelendiği konusunda çok fazla farklılık vardır.”

Doğum sonrası saç dökülmesi veya değişiklikleri bir problemin işareti olabilir mi?

Doğum yaptıktan sonra hayatınız eskisi gibi olmayacak. Siz de ebeveyn olmadan önce saçlarınız şimdi her zaman biraz daha ince olabilir. Bununla birlikte, normal olarak büyüyecektir.

Ayrıca saçınızın başınızın dışında başka yerlerde çıktığını görmek sizi şaşırtabilir. Hamilelik sırasında, artan androjen hormon seviyeleri, karnınızda veya yüzünüzde daha fazla saç büyümesine neden olabilir. Neyse ki, bu fazla tüy genellikle doğumdan yaklaşık altı ay sonra geçer. Bu saçı ağdalamak veya tıraş etmek sizi rahatsız ediyorsa bir çözümdür.

Doğum sonrası saç dökülmesi normal olmakla birlikte, tiroid sorunları ( hipotiroidizm ve hipertiroidizm) veya anemi  gibi tıbbi durumlar saç dökülmesine neden olabilir. Görünürde sonu olmayan çok fazla saç döktüğünüzü düşünüyorsanız, diğer sorunları ekarte etmek için doktorunuza bildirin.