Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar? hamileyken mide bulantısına hangi yöntemler iyi gelir?

TAKİP ET

Hamilelik döneminin en belirgin özelliklerinin başında mide bulantısı gelmektedir. Ancak, '' Hamileyken mide bulantısı ne zaman başlar ve mide bulantısına iyi gelen yöntemler nelerdir? '' soruları da anne adayları tarafından oldukça merak edilerek sıkça araştırılan bir konudur. Biz de bu içeriğimizde sizlere hamilelik döneminde yaşanan mide bulantısına nelerin iyi geleceğinin bilgilerini paylaşacağız.

Reklam
Reklam

Hamilelik döneminin en belirgin olan özelliklerinin başında mide bulantısı gelmektedir. Bazı anne adayları çok şiddetli bir ekilde mide bulantısı yaşarken bazı anne adaylarının da hamilelikleri boyunca neredeyse hiç mide bulantısı olmaz. Tıp literatüründe adı '' Hiperemezis Graviarum '' olarak geçiyor ve halk arasında da hamilelik dönemlerinde yaşanan mide bulantısı ve kusmalar olarak bilinmektedir. Hamilelik döneminde kadınlar için aşırı şekilde yaşanan mide bulantıları ile kusmalar bir müddet sonra dayanılmaz hale gelebiliyor. Hamile olan kadınlar da bu durum karşısında yaşadıkları şiddetli mide bulantıları için kesin bir çözüm arayışı içerisine giriyorlar. Biz de bu sebeple siz değerli takipçilerimiz için '' Hamilelik döneminde yaşanan mide bulantılarına iyi gelen yöntemler nelerdir? '' sousunun cevaplarını ayrıntılı olarak paylaşacağız.
 Hamilelik döneminde baş gösteren mide bulantıları bu sürecin olmazsa olmazlarındandır. Her 10 anne adayından 9 'unun bu dönemde mide bulantısı sorunu olmaktadır. Hamilelikte doğal bir durum olarak görülen bu olayın kesin çözüm önerilerini ise yazımızın devamında sizler için paylaştık. Mide bulantısının nasıl başladığını ve ne zaman sona erceğini, mide bulantısına hangi yiyeceklerin iyi geldiğini içeriğimizin devamında detayları ile açıkladık. Hamilelik dönemi boyunca kadınlarda neden mide bulantısı yaşanır, mide bulantısı ne zaman başlar? Bu süreç boyunca doktor kontrolleri altında evde uygulanabilecek doğal ve bitkisel yöntemler var mı? sorularının yanıtlarını ve daha fazlasını haberimizin devamında bulabilirsiniz.

Hamilelik döneminde mide bulantısı sorunu ne zaman başlar?
Hamile olan kadınlarda mide bulantısı ile kusma durumu genellikle hamilelğin ilk 3 ayında oldukça yoğun bir şekilde görülmektedir. Bu durum zaman olarak ise, genelde sabah saatlerinde ortaya çıkmaktadır. Hamilelik döneminin 4. ayına gelindiğinde ise mide bulantısı ile kusmalar artık yavaş yavaş azalmaktadır. Hamileyken yaşanan mide bulantısı ne zaman sona erer? sorusuna cevap olarak ise 5. aydan itibaren bu durum son bulduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 

Hamilelik döneminde kadınlarda neden mide bulantısı yaşanır?
Hamileliğe bağlı olarak kadınlarda bu dönem içerisinde hormonlarında bazı değişikliklerin meydana geldiğini biliyoruz. Bazı zamanlar yükselen bu hormonlar aşırı derecede reaksiyona girip duygusal etkenleri de beraberinde getirmektedir. Hamilelik dönemi boyunca bu etkenlerin kadınlarda hem mide bulantısına hem de kusma şeklinde ki olaylara etki ettiği düşünülüyor. Tıp literatüründe de bu duruma '' Hiperemezis Graviarum '' denilmektedir ve hamilelikte yaşanan mide bulantısının sebebi ise henüz kesin olarak bilinmemektedir.

Hamilelik döneminde mide bulantısına neler iyi gelmektedir?
Hamileleik süresi boyunca yaşanan mide bulantısına iyi gelen yiyeceklerin neler olduğunu bu başlık altında sizler ile paylaşacağız. Hamilelikte kadınlar için en zor geçen dönem mide bulantısının yaşandığı dönemdir ve mide bulantısı hem anneler için hem de bebek için oldukça tehlikeli olabilmektedir. Elde edilen istatistik verilerine göre her 100 anneden 10 tanesinde mide bulantısı şikayeti olduğu gözlemlenmiştir. Tabi ki bu etkenlerin içinde annelerin yaşları, yaşam ortamları, kişilik durumları ile kültürel etkenleri de etki etmektedir. İşte karşınızda en basit yöntemleri ile evde çok rahatlıkla çözüm üretebileceğiniz doğal yöntemler;
* Bol bol dinlenmek
* Sinir, stres vb. etkenlerden uzak kalmak
* Canınızın istediğini yemelisiniz, canınızın yemek istemediği şeyi yememelisiniz
* Sıvı tüketmeye dikkat etmelisiniz, öğün aralarında sıvı almalısınız
* Sabahları uyandıktan sonra hemen aayağa kalkmamalısınız ve kraker gibi yiyecekler ile hafif atıştırmalıklar yapmalısınız sonra da yataktan kalkmalısınız
* Parfüm gibi koku saçan ürünlerden bir müddet uzak durmalısınız
* Beyaz leblebi ve ekmek gibi öğünler atıştırmalısınız

Gebelik döneminde aşırı şekilde kusmayı önlemek için ne yapılabilir?
Anne adaylarının hafif şiddetli, orta şiddetli ile şiddetli derecede mide bulantısı yaşadıklarını aktarabiliriz. İlk iki grubun içine dahil olan anne adayları yukarıda vermiş olduğumuz önlemler ile tedavi sürecine başlayabilirler. Ancak aşırı şiddetli şekilde mide bulantısı sorunu yaşayanlar için de hemen bir uzman doktora başvurmaları önerilmektedir. Özellikle de kusmadan dolayı kilo kaybeden anne adayları ile psikolojisi bozulan anne adaylarında yataklı tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu durumlarda hastanelerde serum, B vitamini ile şeker tedavis uygulanmaktadır. Uygulanan tedavilerde anne adaylarının kısa bir süre içerisinde kendilerine geldikleri gözlemlenmiştir. 

Hangi ilaçlar hamilelikte mide bulantısına iyi gelmektedir?
Hamilelik dönemi boyunca mde bulantısına iyi gelen ilçalar '' antiemetik ilaçlar '' olarak adlandırılmaktadır. Hamilelikte, anne adaylarının ilaç kullanmaları uzmanlar tarafndan çok fazla tavsiye edilmemektedir. Bu sebep ile de bir uzman doktor tavsiyesi ve kontrolünün altında ilaç kullanmanızı öneririz. Mide bulantısı ile kusma durumlarından sonra da anne adaylarının kişisel ağız bakımlarına da çok dikkat etmeleri ve önem vermeleri gerekiyor. Diş ve diş etlerinde, hamilelikte hem çekilme durumu söz konusu oluyor hem de kusmadan sona zarar gördüğünden dolayı ağızın iyi bir şekilde çalkalanması ve dişlerinde fırçalamasına çok önem verilmelidir.  

Hamilelik dönemlerinde yaşanan mide bulantısı nasıl geçer?
Hamilelikte mide bulantısı sıkıntısı olan anne adaylarının yapması gereken en önemli şey bolca su tüketmektir. Aynı zamanda bu süreç içinde egzersiz yapımı çok önemlidir. Özellikle de sabah saatlerinde yaşanan mide bulantılarına karşı egzersiz yapmak size çok iyi gelecek. Yemeklerinizde de zencefili kullanarak ya da zencifiden çay yaparak tükettiğinizde mide bulantısı şiayetlerinizin azaldığını göreceksiniz. Bu dönem içerisinde mümkün olduğunca hafif yiyecekler tüketmeye özen göterin ve ağır kokulardan da uzak kalın.

Hamilelik döneminde hem mide bulantısına hem de kusmaya neler iyi gelmektedir?
Hamilelikte mide bulantısı yaşayan ve kusma sorunu olan kadınlar için en iyi çözüm bolca dinlenmektedir. Yorgunluk mide bulantınızı daha da kötü hale getirebilir. Bol bol sıvı tüketin ve erken vakitlerde kahvaltı yapın. Ayrıca bu süreç içinde sık sık ama az yemek yemelisiniz. Yağlı ve çok baharat içeren yiyeceklerden de kendinizi bu dönemde uzak tutmanız sizin için en iyi çözüm olacaktır. Hafif atıştırmalıklar tüketerek içinde bulunduğunuz bu süreci daha kolay bir şekilde atlatabilirsiniz.

Hamileyken hangi yiyecekler mide bulantısına iyi gelmektedir?
Hamile olan kadınlarda yaşanan mide bulantısına iyi gelen pek çok yiyecek vardır. Bu yiyecekler arasında haşlanmış patates, makarna ile pirinç pilavı mide bulantısı için kesin çözüm önerilerinin başında yer almaktadır. Zencefil çayı içmek de kadınlar için bu dönemde en işe yarar gıdalar arasındadır. Aynı zamanda yoğurt ve peynir tüketimi de hamilelik döneminde hem sağlığınız için hem de mide bulantınız için ideal bir tüketimdir. Sabh saatlerinde mide bulantısı yaşayan hamileler için de leblebi, tuzlu kraker ile bisküvi tüketimi en iyi çözümler arasında yer almaktadır. 

Hamileliğin kaçıncı haftasında mide bulantısı sona erer?
Günün ya da gecenin herhangi bir vaktinde mide bulantısı sizi etkileyebilmektedir ve bu yüzden de bazı hamile kadınlar bu durum karşısında gün boyu kendilerini hasta hissetmektedirler. Mide bulantısı ve kusma sorunu, hamileliğin ilk belirtilerindendir ve genel olarak da hamilelik sürecinin 6. haftasından itibaren baş gösterir. Günün herhangi bir vaktinde ortaya çıkabiliyor ve pek çok kadın için de bu durum hamileliği 12. haftası itiberi ile son buluyor. 

hamilelikte neden mide bulantısı olur? hamileyken mide bulantısına ne iyi gelir? gebelik döneminde mide bulantısı ne zaman başlar?