Hangi kan grupları covid-19'dan daha çok etkileniyor?

TAKİP ET

Coronavirüs salgını Dünya genelinde halen devam etmektedir. Ülkeler,coronavirüs ile ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. Hindistan'da bulunan bir hastanede kan grupları ile coronavirüs bağlantısı araştırıldı. Hangi kan grupları covid-19'dan daha çok etkileniyor? Bu haberimizde covid-19 ve kan grubu bağlantısına ilişkin detayları sizler için derledik. İşte covid-19 ve kan grubu bağlantısı detayları...

Reklam
Reklam

Coronavirüse ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Kan grupları ile koronavirüs arasında bağlantı olduğu açıklandı Hangi kan grupları coronavirüse karşı daha riskli?

Coronavirüs ve kan grubu bağlantısı

Coronavirüs, kan grubu a ve ab olan kişilerde daha sık görülüyor. En riskli kan grubu A'dır.

Hindistan'ın Delhi kentindeki Sir Gangaram Hastanesi'nde yapılan bir araştırma, kan grubu ile Covid-19 arasındaki bağlantıya odaklandı. Bilim adamları A, B, AB ve O kan grupları ile  Rh seviyelerini de kontrol ederek bazı uyarılarda bulundular.

Araştırma sonuçları, A ve B kan grubuna sahip kişilerin Covid-19'a daha duyarlı olduğunu gösteriyor. Uzmanlar ayrıca Rh pozitif olan kişilerin de daha fazla risk altında olduğunu açıkladı.

2.586 Covid-19 hastasının verilerini inceleyen uzmanlar, 0, AB ve Rh negatif olan  hastalarının Covid-19 riskinin daha düşük olduğunu söyledi.

Koronavirüs ölümleri ile bir bağlantısı bulunamadı

Bilim insanları, 8 Nisan-4 Ekim 2020 tarihleri ​​arasında hastanelerde tedavi gören kişileri incelediklerini açıkladı. Araştırma Frontiers in Cellular and Infectious Microbiology dergisinde yayınlandı. Bu çalışmada, "A, B ve Rh+ kan gruplarına sahip kişilerin Covid-19 ile enfeksiyon riski daha yüksek, ancak diğer kan gruplarına sahip kişilerin enfeksiyon riski daha düşük. Bu araştırma sonucunda, kan grubunun Covid-19 ile ilgili olduğu ancak koronavirüsün ağır geçmesi veya ölümlerle  ilgisi olmadığı açıklandı.

Öte yandan kan grubundaki Rh faktörü, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunan rhesus faktörü adı verilen bir proteini temsil eder. Rh+ olduğunda, Rh faktörü görüntülenir. Araştırmacı, DoktorRashmi Rana, "Covid-19 yeni bir virüs, dolayısıyla Covid-19 ile kan grubu arasındaki ilişkiyi anlamak istiyoruz" dedi.

Araştırmacı Doç. Dr.Vivek Ranjan, "B tipi kanı olan erkekler, B tipi kanı olan kadınlara göre bu hastalığa daha duyarlıdır." Dedi. AB kan grubuna sahip 60 yaş üstü hastalar da enfeksiyon açısından daha yüksek risk altındadır” dedi.

koronavirüs ve kan grupları Covid-19 ve kan grupları