Harç hesaplaması nasıl yapılır? Harç türleri nelerdir ?

TAKİP ET

Mahkemelerin gerçeklemesin de gerekli olan harçların nasıl işlendiği ve nasıl hesaplandığı sıklıkla araştırılmaktadır. Harç türlerine göre değişiklik gösteren hesaplama işlemleri ise merak konusu oldu. İşte harçlar hakkında detaylar haberimizde

Reklam
Reklam

Dava çeşitlikleri farklılık gösterdiği gibi harç türleri de farklı olmaktadır. Taraflar arasında açılan davalar da dava ücreti önceden belirlenmektedir. Fakat bu süre zarfında gerçekleşen harç ödemelerine de sıklıkla rastlanılmaktadır. Harç hesaplaması nasıl yapılır sorusunun yanıtı..
Harç hesaplama nasıl yapılır?
Davaların konularına göre hesaplama işlemleri yapılmaktadır. Harç hesaplamaları da kendi için de nispi ve maktu harç olarak ikiye ayrılmaktadır. Nispi harçda dörtte bir olan ücretlerde dava açılırken maktu harçta ise ücretin tamamı ödenmektedir. 

Dava harç hesaplama
Davaları türüne göre değişiklik gösterilirken nispi olan davalarda dörtte bir ödeme gerçekleştirildikten sonra dilekçe içerisinde bulunanlara göre hesaplamaar yapılır. Maktu harca tabi iş yaptığını söyleyen davacının söylemi ile yetinmeyerek araştırma yapmakla yükümlü olduğu bilir. Davanın konusu doğru bir şekilde tanımlanıp harç ödendikten sonra dava işlemi görülür. 

İcra harç hesaplama 
Mahkemelerin görülmesinde davaların harç tutarları noksan şeklinde ödendiyse ve bu durumun sonradan anlaşılması halinde karar değişikliği olacağından ilam harcı gerçekleştirilmemiş sayılır. Bu nedenle dava devam edilse de işlemler yapılmayacaktır. Fakat dava esnasında, davaya konu değerin dilekçede belirtilenden daha fazla olduğu anlaşılır ya da mahkemece tespit edilirse, yalnızca o oturuma devam edilir. Bir sonraki oturuma kadar noksan olan değer üzerinden dava harcı tamamlanması istenir. 

Peşin harç hesaplama
Mahkemelerin işlemleri halinde dava harçları kanunlar tarafından belirlenmektedir. belirlenen dava harçları 68.31'in dörtte biri ödenecek şeklinde hesaplanır. Peşin harcama işlemine örnek şöyledir;

10.000 TL tutarında bir dava açıldığında yatırılması gereken dava harcı, 10.000 x 68.31/4000= 170,77 TL olarak gerçekleşir. 

harç hesaplaması harç türleri dava masrafları