Hatay'da 6,4'lük deprem için şok açıklama: Bu artçı değildi, bu tamamen

TAKİP ET

Uzmanlar , Hatay'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremin 6 Şubat'taki depremlerin artçısı olmadığını, bunların neden olduğu bağımsız bir sarsıntı olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Kahramanmaraş merkezli ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği iki büyük depremin ardından Hatay, 20 Şubat'ta 6.4 büyüklüğündeki depremle sarsılırken, yeni sarsıntıların karakterine ilişkin bazı sorular ortaya çıktı.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Cenk Yaltırak, Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen depremin 6 Şubat'taki depremlerin artçısı olmadığını belirtti.

“Son depremin olduğu bölge, Antakya Grabeni'nin doğu tarafında, 2 ile 16 kilometre arasında fayların olduğu bölgedir. Bu nedenle, bir artçı değildi. Bu deprem ayrı bir deprem” diye açıkladı Yaltırak.

Bu bölgede yer alan bu tür depremlerin transfer edilen stresin ürünü olduğunu belirterek, bölgede orta büyüklükte sarsıntılar üretecek irili ufaklı faylar olduğunu sözlerine ekledi.

İlk depremlerde ağır hasar gören bazı binalar yıkılabilir” dedi.

“Samandağ açıklarında denizden geçen büyük bir fay kırıldı. Bu deprem, 7,7 büyüklüğündeki son büyük depremi oluşturan fayın güney ucu ile Kıbrıs Yayı dediğimiz fay zonunun kesiştiği noktada meydana geldi” dedi.

Bölgedeki Zaferburnu sismik boşluğunu hatırlatan Demirtaş, 6 Şubat'ta art arda meydana gelen iki büyük depremin sismik boşluklu bazı fayları tetiklediğini kaydetti.

Yerbilimci Naci Görür, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin ardından bir gerilme birikimi olduğu için bu depremin zaten beklendiğini belirtti.

Görür, önümüzdeki dönemde Adana ve Kıbrıs'ta orta ve büyük depremler beklediğini sözlerine ekledi.