Hatay'daki yeni deprem yıkımı daha da artırdı

TAKİP ET

20 Şubat'ta Türkiye'nin güneyindeki Hatay ilinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem altı kişinin ölümüne ve 41.156 kişinin hayatını kaybettiği 6 Şubat depreminin ardından yeni bir paniğe yol açtı.

Reklam
Reklam

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 294 kişinin hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Pazartesi günkü deprem Türkiye'nin Defne ilçesini saat 20:04'te (1704 GMT) vurdu ve Antakya'daki AFP ekipleri tarafından güçlü bir şekilde hissedildi. Lübnan'da da hissedildi.

Türkiye'nin afet yönetim dairesi Twitter'da yaptığı açıklamada, üç dakika sonra 5,8 büyüklüğünde bir depremin daha meydana geldiğini ve merkez üssünün Hatay'ın Samandağ ilçesi olduğunu söyledi.

Ajans, Pazartesi günü ilkinden yaklaşık 20 dakika sonra 5.2 büyüklüğünde iki sarsıntı daha kaydetti.

DHA haber ajansının görüntüleri, Antakya'da bir hastanenin boşaltıldığını gösteriyor.

DHA, yoğun bakım ünitesindeki hastaların tedavilerinin sürdürülmesi için ambulansla sahra hastanelerine kaldırıldığını söyledi.

Soylu, kurtarma ekiplerinin enkaz altında kalan insanları bulmaya çalıştığını söyledi.

Antakya'da panik havası yaşandığını aktaran bir AFP muhabiri, yeni sarsıntıların harap olan kentte toz bulutlarını kaldırdığını bildirdi.

Ağır hasar gören binaların duvarları yıkılırken, görünüşe göre yaralanan çok sayıda kişi yardım istedi.

18 yaşındaki Ali Mazlum Antakya'da bir sokakta AFP'ye şunları söyledi: "Deprem olduğunda ailemizin cesetlerini arayan AFAD'la birlikteydik.

"Ne yapacağınızı bilmiyorsunuz... Birbirimize sarıldık ve tam önümüzde duvarlar düşmeye başladı. Sanki yer açılıyor ve bizi yutuyor gibiydi."

12 yıldır Antakya'da yaşayan Mazlum, kardeşi ve ailesinin yanı sıra eniştesi ve ailesinin cesetlerini arıyordu.

Yetkililer, halkı kıyıdan uzak durmaya çağırdı ancak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, tsunami riskinin geçmesi nedeniyle uyarının kaldırıldığını söyledi.

Noterde çalışan Mehmet Irmak, "Yol dalga gibi hareket etti. Bina ileri geri hareket etti, arabalar sağa sola hareket etti. Ayaklarımı yerden kesti" dedi.

Uyuyan Irmak, "Hatay artık güvenli bir yer değil. Bir sürü binanın yıkıldığını duyabiliyorduk... Yeni bir gün bekleyeceğiz ama ne yapacağımı bilmiyorum." ilk depremden sonra iki hafta arabasında kaldı.

AFAD'a göre, Türkiye ve Suriye'yi vuran ve milyonları evsiz bırakan 7,8 büyüklüğündeki depremden bu yana 6 bin 200'den fazla artçı sarsıntı kaydedildi.

Yetkililer, 6 Şubat depreminden sonra, ilk sarsıntının şiddeti nedeniyle artçı şokların bir yıl boyunca hissedileceğini söyledi.

Bu depremde Türkiye'de 41.156 ve Suriye'de 3.688 kişi öldü, ancak uzmanlar moloz temizlendikçe ve kurtarma operasyonları sona erdikçe ölü sayısının artmasını bekliyor.

On bir il önceki sarsıntılardan etkilendi ve Pazar günü yetkililer kurtarma operasyonlarının sadece iki ilde sürdüğünü söyledi: Hatay ve Kahramanmaraş.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Twitter'da "Düşüncelerim, bu akşam bölgeyi vuran yeni depremlerin etkisiyle karşı karşıya kalan Türkiye ve Suriye halklarıyla birlikte olmaya devam ediyor" dedi.

Oradaki BM ekipleri "durumu değerlendiriyor ve gerekirse ek destek sağlamaya hazırız" diye ekledi.