Hayatta kalanlar çadır kentlerde hayata tutunuyor

TAKİP ET

Yaklaşık 20 milyon kişiyi etkileyen depremlerin ardından 11 ilde hayatta kalanların bir kısmı stadyumlara kurulan çadır ve konteyner kentlere, bir kısmı da seralara yerleşti.

Reklam
Reklam

6 Şubat'ta güney illerini vuran depremde en az 43 bin 556 kişi hayatını kaybetti .

Hatay'da 20 Şubat'ta meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde 6 kişi hayatını kaybetti.

Yıkıcı depremlerin ardından binlerce kişi evsiz kalırken, 11 ilde geçici barınaklar için çok farklı çözümler uygulanıyor.

Adıyaman'da hayatta kalanlar, bir atletizm pistinin ortasındaki yeşil alana kurulan yüzlerce çadırda sobalar yakarak ısınmaya çalışıyor.

Türk Kızılayı'nın psikososyal destek çadırlarının önünde bulunan uzun atlama parkuru, çocuklar için oyun parkına dönüştü.

Depremin yaralarını sarmaya çalışan çocuklar, uzman psikologlar eşliğinde oyuncaklarıyla oynuyor.

“Bir zamanlar sporcuların ter döktüğü sahalarda, şimdi hayata tutunmak için ter döküyoruz. Evi ağır hasar gören ve ailesiyle birlikte atletizm pistinde çadıra yerleşen İbrahim Yılmaz, bir an önce eski günlere dönmek istiyoruz” dedi.

En son 20 Şubat'ta meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından en ağır yıkımın yaşandığı Hatay'da hayat zorlaşırken, bazı depremzedeler artık çadırlara bile girmeye korkar hale geldi.

Vatandaşların çoğu geceyi dışarıda yaktıkları ateşlerin önünde sabaha kadar uyanık kalarak geçiriyor.

Bazı depremzedeler ise hala barınacak bir çadır bulamayınca seralarındaki bitki ve ürünleri kaldırarak kendilerine barınak oluşturdular.

“Evimiz yıkıldı; çadır bulamadık. Son depremle birlikte daha çok korkmaya başladık. Tarlaları evimiz yaptık; seralarımızda yaşıyoruz. Bize bir çare bulsunlar, yardım eli uzatsınlar” dedi.

TCDD Genel Müdürlüğü, kendisine bağlı vagon ve istasyonlarda 6 bin kişinin ağırlandığını duyurdu.

Gaziantep'in depremlerden en çok etkilenen ilçelerinden biri olan İslahiye'de de 3 bin kişilik konteyner kent kuruldu.

Anaokulu, ilk ve orta dereceli okullar ile kreşin yer aldığı konteyner kentte çocuklar için oyun alanının yanı sıra market, çamaşırhane, duş-tuvalet, yemekhane, fırın ve mescit de bulunuyor.

Çadır, konteynır ve barınma ihtiyaçları ile ilgili diğer eşyalar halen acil ihtiyaçlar listesinin başında yer alırken, son günlerde yardım miktarı ve gönüllü sayısı önemli ölçüde azalırken, birçok yardım toplama merkezi yardımların sürekliliğinin önemine vurgu yaptı.