Her gün aspirin almak vücudunuza ne yapar?

TAKİP ET

Son zamanlarda, düzenli olarak aspirin almakla ilgili geleneksel tavsiyeler değişti. Peki her gün aspirin almak doğru mu?

Reklam
Reklam

Aspirin, var olan en iyi bilinen ilaçlardan biridir, nesiller boyu ecza dolaplarının temelini oluşturur. Yıllar boyunca, ağrıları ve ağrıları dindirmek ve bazıları için kardiyovasküler sorunları önlemek için güvenildi. Ancak son zamanlarda, düzenli olarak aspirin almakla ilgili geleneksel tavsiyeler değişti. Bu yazımız sebepler, her gün aspirin almanın vücudunuza neler yapabileceğini içerir.

ASPİRİN ENFLAMASYONU AZALTABİLİR

1899'da aspirin, tezgahta satılan ilk ağrı kesici ve ateş düşürücü oldu. Ağrı ve iltihabı azaltmada oldukça etkilidir - bunu ağrıları ve şişmeyi kontrol eden enzim olan prostaglandinleri kapatarak yapar. Teknik olarak, Advil ve Motrin gibi modern ilaçların öncüsü olan bir NSAID'dir (steroidal olmayan anti-inflamatuar ilaç).

ASPİRİN KALP KRİZİ VEYA İNME RİSKİNİZİ AZALTABİLİR

Kalp krizi veya felç geçirdiyseniz, doktorunuz bir başkasını önlemeye yardımcı olmak için düşük dozda aspirin reçete edebilir. Ancak doktorunuz önermedikçe günlük aspirin almamalısınız. Nedenini öğrenmek için okumaya devam edin.

ASPİRİN KANAMA RİSKİNİ ARTIRABİLİR

Bu yılın başlarında, ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü, bir zamanlar kalp hastalığı riskini azaltmak için rutin olarak önerilen günlük aspirin alımına ilişkin tavsiyesini güncelledi. Ancak günlük aspirin almak, özellikle mide, bağırsaklar ve beyinde ciddi kanama riskini artırabilir. Bugün USPSTF, 60 yaşından büyük kişilerin artık günlük aspirin almaya başlamamasını ve 40 ila 59 yaşları arasındaki kişilerin bunu vaka bazında almalarını tavsiye ediyor. Panelin tavsiyeleri, günlük aspirin alan veya kalp krizi geçirmiş kişiler için geçerli değildir. Her gün aspirin alıyorsanız, rutininizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce doktorunuzla konuşun.

ASPİRİN MİDE ÜLSERLERİNE NEDEN OLABİLİR

Aspirin midenin astarını tahriş ederek ağrıya, ülsere ve kanamaya neden olabilir. Bu risk, daha yaşlı, mide ülseri olan, alkol kullanan veya kan inceltici ilaçlar alan kişilerde daha yüksektir.

ASPİRİN ÇOCUKLARDA VE GENÇLERDE CİDDİ HASTALIK OLABİLİR

Uzmanlar, su çiçeği veya grip benzeri semptomlardan kurtulan çocuk ve gençlere aspirin verilmemesi gerektiğini söylüyor. Beyinde şişmeye ve karaciğer hasarına neden olan ciddi bir durum olan Reye Sendromuna yol açabilir. Bu genellikle viral bir enfeksiyondan kurtulan çocukları ve gençleri etkiler.