Her şeyin fazlası zarar: suyun bile!

TAKİP ET

Günlük su tüketimi kütle vücut indeksine, kiloya ya da ihtiyaca göre farklı şekillerde hesaplanabiliyor: vücudumuzda yaşam fonksiyonlarının devam ettirilebilmesi için hayati öneme sahip olan suyun tüketiminde fazlası da oldukça kötü sonuçları doğurabilir! İşte detaylar…

Vücudumuzun yüzde 60’ını oluşturan su yaşam faaliyetlerinin gerçekleşebilmesi için hayati önem taşımaktadır. Su vücutta kullanıldıktan sonra fazlası idrar veya terleme yolu ile vücuttan dışarıya atılır. Ancak su çok fazla tüketildiğinde fazlası vücuttan atılırken; beraberinde sodyumu da götürür. Bu durum zehirlenmeden komaya kadar götürebilen sağlık sorunlarına sebebiyet verir.

Önemli elektrolitler

Sodyum, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi elektrolitler suyun yanı sıra vücut fonksiyonu için oldukça önemlidir. Özellikle hücre dışında bulunan sodyum; hücre içi ve dışı arasındaki bir nevi basınç olarak adlandırılabilecek osmotik denge ve hücreler arasındaki sinyal iletimini gerçekleştirir.

Suyu gerektiği kadar içmeli

Suyun azı zarar olduğu gibi fazlası da zarardır. Hücreler arasında osmotik basıncı koruyan sodyum su az tüketildiğinde vücutta fazla miktarda bulunmuş olur. Su fazla tüketildiğinde ise sodyum kaybı yaşanır. Bu yüzden suyun gerektiği kadar tüketilmesi vücut fonksiyonları ve yaşam fonksiyonları için oldukça önemlidir.