Her yemeğe tuz ekleyen insanlar, nadiren tuz ekleyen insanlardan daha erken ölebilir

TAKİP ET

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, çok fazla meyve ve sebze yemenin, alışılmış tuz kullanıcılarında erken ölüm riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu.

Reklam
Reklam

Yemeklerine ekstra tuz ekleme fırsatını asla kaçırmayan insanlar, nadiren tuzluluğa ulaşanlar kadar uzun yaşayamazlar. Avrupa Kalp Dergisi'nde 10 Temmuz'da yayınlanan bir araştırmaya göre, 50 yaşında öğünlerinize her zaman tuz eklemek, ekstra tuz eklemeyenlere kıyasla yaşam beklentisini erkeklerde 2,28 yıl ve kadınlarda 1,5 yıl kısaltabilir.

Araştırmanın baş yazarı Lu Qi, MD, PhD , HCA Regents Seçkin Başkanı ve Tulane Üniversitesi Halk Sağlığı ve Tropikal Tıp Fakültesi'nde profesör, "Bildiğim kadarıyla, çalışmamız gıdalara tuz eklenmesi ile erken ölüm arasındaki ilişkiyi değerlendiren ilk çalışmadır." New Orleans, bir açıklamada söyledi.

Dr. Qi, bu bulguların sağlığı iyileştirmek için yeme davranışlarını değiştirmeye yönelik önerileri destekleyen yeni kanıtlar sunduğunu söyledi. “Sodyum alımında, sofradaki yiyeceklere daha az tuz ekleyerek veya hiç tuz eklemeyerek mütevazı bir azalma bile, özellikle genel popülasyonda sağlandığında önemli sağlık yararları ile sonuçlanabilir” dedi.

ÇOĞU AMERİKALI TAVSİYE EDİLEN GÜNLÜK SODYUM MİKTARINDAN YAKLAŞIK YÜZDE 50 DAHA FAZLA TÜKETİYOR

İlginçtir, yiyeceklere tuz eklemek Amerikalıların sodyum tüketmesinin ana yolu değildir; günlük alımımızın sadece yüzde 6 ila 20'sini oluşturur. ABD Gıda ve İlaç İdaresi'ne göre diyet sodyumunun çoğunluğu (yaklaşık yüzde 70'i) şarküteri, pizza, taco ve cips gibi paketlenmiş ve hazırlanmış gıdalardan gelir.

Buna rağmen, bir kişinin yemeklerini ne sıklıkla tuzladığı, yazarlara göre genel sodyum alımının iyi bir göstergesidir. Qi, "Masadaki yiyeceklere tuz eklemek, bireyin uzun vadeli tuzlu tatma yiyecekleri tercihiyle ve alışılmış tuz alımıyla doğrudan ilişkili yaygın bir yeme davranışıdır" dedi. Masada tuz eklenmesiyle ilgili verilerin kullanılması, Batı diyeti yiyen insanlarda alışılmış sodyum alımı ile erken ölüm riski arasındaki ilişkiyi değerlendirmenin benzersiz bir yolunu sağlıyor.

Sodyum genel sağlık için gerekli olmasına rağmen, çok fazlası yüksek tansiyon gelişimi ile ilişkilidir. Ortalama bir Amerikalı günde yaklaşık 3.400 miligram (mg) sodyum tüketir - günde önerilen 2.300 mg miktarından yaklaşık yüzde 50 daha fazla.

ÇALIŞMA, YARIM MİLYONDAN FAZLA İNSANDA EKLENEN TUZUN ETKİSİNE BAKTI

Yiyeceklere tuz ekleme sıklığı ile erken ölüm riski ve yaşam beklentisi arasındaki ilişkiyi incelemek için araştırmacılar, Birleşik Krallık Biobank'a kaydolan ve tuz alımı hakkında bilgi içeren bir diyet anketini tamamlayan 501.379 katılımcıyı kullandılar.

UK Biobank, 2006 ve 2010 yılları arasında İngiltere, Galler ve İskoçya'da yarım milyondan fazla insandan ayrıntılı sağlık bilgileriyle birlikte kan, idrar ve tükürük örnekleri toplayan uluslararası bir sağlık kaynağıdır.

Araştırmacılar, yaş, cinsiyet, ırk, vücut kitle indeksi, sigara içme durumu, alkol alımı, fiziksel aktivite, diyet ve diyabet, kanser ve kalp ve kan damarı hastalıkları gibi tıbbi durumlar gibi mortaliteyi etkileyebilecek faktörlere göre ayarlandı. Katılımcılar ortalama dokuz yıl takip edildi ve erken ölüm, 75 yaşından önce ölmek olarak tanımlandı.

DAİMA TUZ EKLEYEN İNSANLARIN 75 YAŞINDAN ÖNCE ÖLME RİSKİ YÜZDE 28 DAHA YÜKSEKTİ

Araştırmacılar, daha düşük yaşam beklentisine ek olarak, “her zaman tuz” grubunun erken ölme riskinin yüzde 28 arttığını buldu. Yazarlara göre, normal popülasyonda 100 kişiden yaklaşık 3'ü 40 ile 69 yaşları arasında ölmektedir ve “her zaman tuz” grubunda görülen artan risk, 100 kişiden bir kişinin daha erken ölebileceğini düşündürmektedir.

Çok fazla sodyumun genel sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini ve sodyumun azaltılmasının uzun vadeli faydaları olabileceğini gösteren birçok çalışma vardır. The New England Journal of Medicine'de 2021'de yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar ev yemeklerinde ve baharatlarda tuz yerine tuz kullanılmasının felç , kalp krizi ve ölüm riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu buldular.

Sodyum neden bu kadar önemli? Columbus'taki Ohio Eyalet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi'nde kardiyovasküler tıp bölümünde bir kardiyolog ve yardımcı doçent olan Jim Liu , diyor ki, gerçekten kan basıncına iniyor.

“ Hipertansiyon , inme ve kalp hastalığı için ana risk faktörlerinden biridir. Kan basıncı kontrolsüz ve yüksek kalırsa felç ve kalp hastalığı riski yükselir; Düşük sodyumlu bir diyet kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir” diyor.

BOL MEYVE VE SEBZE YEMEK TUZUN ETKİLERİNİ AZALTMAYA YARDIMCI OLABİLİR

Olumlu bir kayda göre, araştırmacılar, sonuçların istatistiksel olarak anlamlı olmamasına rağmen, daha yüksek miktarda meyve ve sebze yiyen kişilerde riskin biraz azaldığını buldular.

Qi, "Meyve ve sebzeler, koruyucu etkileri olan ve daha düşük erken ölüm riski ile ilişkili olan başlıca potasyum kaynakları olduğu için bu bulguya şaşırmadık " dedi.

Bunun nedeni, Amerikan Kalp Derneği'ne göre potasyumun kan damarı duvarlarındaki gerilimi hafifletmeye yardımcı olması ve bu da kan basıncını düşürmesidir.

İnsanların daha fazla potasyum ve daha az sodyum tüketmesinin en doğal yolu, turunçgiller, muz, domates, ıspanak ve brokoli gibi doğal potasyum kaynakları tüketmektir.

ÖNERİLERDE BULUNMADAN ÖNCE DAHA FAZLA ARAŞTIRMA GEREKİYOR

Qi, bu çalışmanın gıdalara tuz eklenmesi ve ölüm oranı arasındaki ilişkiyi bildiren ilk çalışma olması nedeniyle, önerilerde bulunmadan önce bulguları doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Çalışmanın boyutu oldukça büyük olmasına rağmen, yazarlar bulguları değerlendirirken göz önünde bulundurulması gereken birkaç sınırlamaya dikkat çektiler. UK Biobank gönüllü olduğu için - rastgele değil - genel nüfusu temsil etmesi gerekmez. Araştırmacılar bu faktörleri kontrol etmeye çalışsa da, gıdalara tuz eklemenin genel olarak sağlıksız bir yaşam tarzının veya daha düşük sosyoekonomik durumun bir göstergesi olması da mümkündür.

Katılımcılar yemeklerini ne sıklıkta tuzladıklarını bildirse de, çalışma ne kadar tuz eklendiğini yakalamadı ve son olarak, tuz eklemek insanların ne kadar yiyecek tükettiğiyle ilgili olabilir ve bu da bulguları etkileyebilir.