HES Kodu'nda tam aşılı görünenler 'Riskli' kapsamında olamayacak!

TAKİP ET

Sağlık Bakanlığı'nın uygulaması olan HES kodu takibinde yeni bir güncellemeye gidildi. Yapılan güncellemede ise en az iki doz aşısının yaptıran tam aşılılar yada 6 ay içerisinde Kovid-19 geçirmiş olan kişiler bundan sonra 'Riskli' kapsamında görünmeyecekler.

Reklam
Reklam

Temaslı takibi ve filyasyon takibinin yer aldığı rehberde yeni bir güncellemeye giden Sağlık Bakanlığı, önemli bir değişikliğe imza attı. Yapılan değişiklikle birlikte artık kişilerin HES kodlarının yanında tam aşılı veya 6 ay içerisinde Kovid geçirenlerde 'Riskli' ibaresi görünmeyecek.



Yapılan yeni güncelleme ile birlikte, en az iki aşısını yaptırmış olan tam aşılı kişilerin HES kodunda riskli görünmeyecek fakat Vaka Takip Modülü’ne o kişiler için temaslı olarak kayıtları yapılacak. Bu kişilere herhangi bir kısıtlama tedbiri uygulanmayacak ve yalnızca maske, sosyal mesafe ve hijyen gibi önlemlerle kendi semptomlarını da takip edip günlük yaşamlarına devam edecekler.



Temaslı olarak belirlenen günün 5. gününde kişilere test yaptırma zorunlu olarak kılınacak. Bu kişiler PCR testi yaptırmadığı durumlarda ise HES Kodu 6. gün 'Riskli' hale gelecek ve karantina kuralları uygulanacak. PCR test sonucunun pozitif çıkması durumunda ise tedavi altına alınacak ve izolasyonları belirlenen koşullarda takip edilecek.



DSÖ'nün "endişe verici varyant" olarak tanımladığı Beta, Gama ve Delta mutasyonlarından birinin tespiti halinde ise kişi, 14 gün süreli izolasyonda kalacak. Kişinin izolesi erken sonlandırılması için ayrıca PCR testi yapılmayacak.

 

hes kodu tam aşılı riskli görünmeyecek yeni güncelleme