Hesap işletim ücreti nedir? 2022 hesap işletim şikayeti dilekçe örneği

TAKİP ET

Banka işlemleri sırasında kesilen ücretlerden birisi olan hesap işlemleri ücreti pek çok kişinin şikayet konusu haline gelmiş durumda. Öyle ki internet üzerinden en çok 2022 hesap işletim şikayeti dilekçe örneği terimleri yazılıyor. Peki hesap işletim ücreti nedir? İşte yanıtı...

Reklam
Reklam

Türkiye’de banka hesapları bulunan milyonlarca kişi hesaplarında çeşitli parasal işlemler yaparken bazı kesim ücretlerine maruz kalıyor. Bu ücretlerden birisi olan hesap işletim ücreti insanların başını en çok ağrıtan konular arasında yer alıyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin 7 Mart 2020 tarihli izahnamesi dışındaki tüm bankaların müşterilerinden hesap işletim ücreti alması yasak olmasına rağmen pek çok banka bu karara uymamakta ve müşterilerinden hesap işletim ücreti almaya devam etmektedir. Bu nedenle vatandaşlar Bireysel Müşteri Hakem Heyeti’ne başvuru yaparak şikayet işlemlerini başlatmaktadırlar. Peki hesap işletim ücreti nedir?
Hesap İşletim Ücreti Nedir?
Bankaların müşterilerinden yaptıkları işlemler için kendileri adına aldığı komisyona hesap işletim ücreti adı verilmektedir. 
2022 Hesap İşletim Şikayet Dilekçe Örneği
Bankaların haksız yere aldığı hesap işletim ücretleri konusunda bir şikayet dilekçesi hazırlamak isteyen insanlar internet üzerinden ‘’2022 hesap işletim şikayeti dilekçesi’’ terimini sıklıkla yazmaya devam ediyor. İşte hesap işletim ücreti şikayet dilekçesi örneği:…………….. KAYMAKAMLIĞITÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞI’NABAŞVURUCU        :
KARŞI TARAF      : ……………….. Bankası AŞ.  (Adres)
KONU                    : Banka yıllık işletim ücretinin iadesi hk.
AÇIKLAMA: 

1-Karşı taraf …….. Bankası AŞ.’nin ……………………. nolu müştersiyim. 
2-5411 Sayılı Bankacılık Kanunu ve ilgili tüm vadesiz mevduat hesaplarından hesap işletim ücreti alınabileceğine dair hiçbir hüküm olmadığı halde banka hesaplarımda Ocak ayı içinde hesap işletim ücreti adı altında ………………. nolu hesabımdan …………… TL ve …………. nolu vadesiz döviz hesabımdan …………. döviz tahakkuk ettirilmiştir. 
3-Karşı taraf ile aramızda tanzim edilmiş hesap açma dışında hiçbir sözleşme yoktur. Kaldı ki sözleşme olsa bile 4822 sayılı yasa ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 6. maddesi gereğince, bu sözleşmenin 6. maddeden belirtilen hükümler çerçevesinde yeniden tanzim edilip imzalatılması gerekmekte iken bugüne kadar bir buda yapılmamıştır. 
4-Söz konusu vadesiz mevduat hesaplarından param durduğu müddetçe banka hiç bedel ödemeden yararlanmaktadır. 
5-Ayrıca banka çek tahsilatı, havale, EFT ve benzeri her türlü hizmetten zaten banka tarafından belirlenmiş ücretler tarafımdan tahsil edilmektedir. Ayrıca İnternet şubesinden yapılan tüm hizmetlerden de bankaca belirlenen bedeller hesabımdan tahsil edilmektedir. 
6-Bankadaki hesaplarımda para bulundurduğum ve bu paramı kullandığı için hiçbir bedel ödemeyen banka birde hiçbir hukuki dayanağı olmayan hesap işletim ücreti tahsil etmektedir. 
7-Bu yetmez, bu tahsilatı yapacağına dair hiçbir yazılı bilgi, uyarı ve ihtarda bulunmadan hesabımdan gasp gibi para çekilmektedir. Hiçbir banka hiçbir hesaptan hesap sahibinin imzalı izni olmadan hiçbir koşuldan para çekemez, mahsup yapamaz. Bu suçtur. 
NETİCE VE TALEP: Bu nedenle alınmak istenen üyelik ücretinin haksız olduğuna ve tarafımdan ihtirazi kayıt ile ödenen bedelin hesabıma iadesini yazılı olarak istemiş ama olumlu yanıt almamıştır.
Bu nedenlerle tahsil edilmiş bulunan …………. TL ve/veya …….. ’nun, ilgili hesaplarıma karşı taraf Banka’nın 1 yıllık mevduata uyguladığı faiz oranı üzerinden hesaplanacak faizi ile birlikte tarafıma iadesine karar verilmesini talep ederim.
Ad-Soyad imza
Ekler : 
1-Örnek karar: Fatih Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nin hesap işletim ücreti Kararı
2-Konuyla ilgili Kocaeli Tüketici Mahkemesi sıfatıyla 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nden itiraz için açılan mahkeme sonucunu belirten karar
3-Hesabımdan tahsil edilen ücretlerin dekontları

hesap işletim ücreti banka Bireysel Müşteri Hakem Heyeti Türkiye Bankalar Birliği