Hıçkırın neden olur? Hıçkırık geçmesi için neler yapılmalı?

TAKİP ET

Hiç beklenilmeyen zamanlarda beklenmedik şekilde hıçkırık tutması kısa süreli sağlık problemi olarak görülmektedir. Kendiliğinden geçen hıçkırıklar da sorun aranmasada uzun süreli devam eden hıçkırıklar araştırma konusu oldu. Hıçkırık neden olur, hıçkırık nasıl geçer sorularının detayları haberimizde yer almaktadır

Reklam
Reklam

Gün içerisinde bir anda hıçkırık tutması diyaframda oluşan uyarılmaların sonucunda olduğu açıklandı. Sağlık sorunu olarak görülen hıçkırığın kendiliğinden nasıl geçeceği ise merak konusu oldu. Hangi durumlar da doktora gidilmesi gerekir sorusuda sıklıkla sorulmaya başlandı. 

Hıçkırın neden olur?
Vücut da bulunan diyaframda yer alan kasların bilinç dışı şeklinde kasılma sonucu hıçkırık medyadana gelmektedir. Bu kasılmalarda gırtlakta kapanma meydana gelir ve kısa süreli hıçkırık tutulması yaşanır. Fakat hıçkırık sağlık sorunu olduğundan dolayı uzun süreli devamlılıkta doktora gitmek gerekebilir.

Hıçkırık neden tutar?
Çok fazla yemek yendiğinde meydana gelen hıçkırıklar oldukça fazladır. Bunun yanı sıra uzun vadeli gülmeler, hava yutulması, stres, sigara ve alkol kullanımı da hıçkırık tutmasının nedenleri olabilir. Yetişkin insanlarda görüldüğü gibi bebeklerde de hıçkırığa rastlanılmaktadır. uzun süreli olduğu takdirde doktora gidilmelidir.

Hıçkırığa ne iyi gelir?

Kolonya ya da limon koklamak

Su ile karıştırılan sirkeyi buruna çekmek

Derin bir nefes alıp 10 saniye tutmak ve ardından su içmek

Sık nefes alıp vermek

Kaşık yardımıyla dile dokunarak öğürmeyi sağlamak

Yüzü soğuk bir bezle silmek ve buz yutmakBebeklerde hıçkırık nasıl geçer?
Yeni doğan bebeklerde hıçkırık tutması oldukça fazla görülmektedir. bebekler emme işlemini gerçekleştirirken henüz yutkunmayı tam bilemedikleri için hıçkırık meydana gelir. Bebeklerin hıçkırığının geçmesi için emzirmeye ara verilmesi, sırt üstü yatırmak ya da çay kaşığı ile su içirmek geçmesi için yapılmaktadır. 

Geçmeyen hıçkırığı ne geçirir?
Geçmeyen hıçkırıklar 48 saatten fazla sürerse buna inatçı hıçkırık denir. Alerji kaynaklı geçmeyen hıçkırıkların yanı sıra sağlık probleminden kaynaklı hıçkırıklar da olabilir. Geçmeyen hıçkırıklar için kese kağıdından soluma, limon yeme, öğürme ve boyun bölgesine masaj yapılması önerilir. Ancak bu durum kişilerin beyin, kalp ve yemek borusunda sorunlar olmasına da işaret edebilir. Bu yüzden doktor kontrolüne gidilmeli ve önlem alınmalıdır.

hıçkırık hıçkırık neden olur hıçkırık nasıl geçer