Hıçkırın neden olur? Nasıl geçer?

TAKİP ET

Çoğu insan, hıçkırık olarak bilinen can sıkıcı, bazen oldukça gürültülü bir durum yaşamıştır. Ama neden oluyorlar? Ve daha da önemlisi, onlardan kurtulmak için ne yapabilirsiniz?

Reklam
Reklam

Hıçkırıkları durdurmak için çareler, hıçkırıkların kendisi kadar gizemlidir. Onları tam olarak nasıl durduracağımızı söyleyen çok fazla araştırma olmasa da, yardımcı olabilecek bazı doğal çözümler var.

Aile hekimliği doktoru Daniel Allan, MD, hıçkırıkların ne olduğunu ve onlara bot vermenin bazı doğal yollarını açıklıyor.

HIÇKIRIKLARIN OLUŞMASINA NE SEBEP OLUR?

Yüzyıllar önce, insanlar hıçkırıkların çocuklar için bir büyüme atağı anlamına geldiğini iddia etti. Bugün hıçkırığın mekaniğini anlıyoruz: Akciğerleriniz ve mideniz arasında yer alan bir kas olan diyaframınız tahriş olduğunda, spazm yapmaya başlar. Bu spazm, genellikle hıçkırık olarak bilinen duruma neden olur.

Dr. Allan, “Beyinden diyaframa giden sinir yollarında bir bozukluk olduğunda hıçkırık olur” diye açıklıyor.

Hıçkırıkları gidermenin bir parçası, onları neyin tetikleyebileceğini bilmektir. İster inanın ister inanmayın, bir dizi hıçkırıklara neden olabilecek şeyler, tükettiğiniz şeylerden çevrenize kadar değişebilir. Bunlara çok hızlı yemek yemek, gazlı içecekler içmek veya aşırı heyecanlı veya endişeli hissetmek gibi şeyler neden olabilir.

Hıçkırıkların fizyolojik bir rolü olup olmadığı açık değildir. Dr. Allan, "Rahimde hıçkırık, nefes almaya yardımcı olmak için akciğerlerin programlanmış bir egzersizi olabilir" diye ekliyor.

HIÇKIRIK DOĞAL OLARAK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uzmanlar, muhtemelen hıçkırıkları iyileştirmek için sayısız çare duymuşsunuzdur, ancak hiçbirinin bilimsel bir temeli yoktur. Bununla birlikte, bazı anekdotsal kanıtlar, karbondioksitteki artışın yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

İşte hıçkırıklarınızı durdurmanın birkaç yolu:

Nefesinizi kısaca tutun. Dr. Allan, "Nefesini tutmak akciğerlerdeki karbondioksit seviyelerini arttırır ve diyaframı gevşeterek spazmları ve dolayısıyla hıçkırıkları durdurabilir" diye açıklıyor.

Bir kağıt torbaya nefes verin. Nefesinizi tutmazsanız, kese kağıdına nefes almak da karbondioksit alımınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Torbayı burnunuzun ve ağzınızın üzerine yerleştirin ve nefes alıp verin, torbanın şişmesine ve sönmesine izin verin. Not: Bu teknik için yalnızca kağıt torba kullanın.

Ölçülü nefesler alın. Öte yandan, nefes alma şeklinizi değiştirmek de hıçkırıklarınızı azaltmanıza yardımcı olabilir . Dörde kadar sayarak yavaş, ölçülü nefesler almayı ve gerçekten her bir nefes alıp vermeye odaklanmayı deneyin. Hıçkırıklarınız stres kaynaklıysa, bu özellikle vücudunuzu sakinleştirmeye yardımcı olacaktır.

Gargara suyu. Daha fazla su içmek de yardımcı olabilir, ancak bazı uzmanlar boğazınızın arkasındaki sinirleri uyardığı için suyla gargara yapılmasını önerir. Hıçkırıkları durdurmaya yardımcı olup olmadığını görmek için birkaç seans gargara yapmayı deneyin.

Dizlerinizi göğsünüze kadar çekin. Evet, görünüşe göre kendinizi cenin pozisyonuna sokmak da hıçkırıkların giderilmesine yardımcı olabilir. Diyaframınıza hafif bir baskı uygulayarak, bu sinir bozucu hıçkırıkları bastırmaya yardımcı olabilir.

DENEMEK İÇİN DİĞER SEÇENEKLER

Hıçkırıklar ayrıca, çoğunlukla anekdotsal kanıtlarla önerilen çeşitli, biraz daha tuhaf tekniklerle birlikte gelir. Açıkçası, bu seçeneklerin başarı oranı her kişiye bağlıdır.

Ama burada denemek için bazıları:

Şaşırmak. Evet, görünüşe göre bu seçenek sadece en sevdiğiniz komedilerin sahnelerinde çalışmıyor. Hıçkırıklarınız olduysa ve aniden korktuysanız - belki biri size gizlice yaklaşıyor ya da neredeyse düşüyorsunuz - bu, vagus sinirinizi yeterince bunaltarak hıçkırıklarınızın geçmesine neden olabilir!

Geriye doğru sayın. Diğer tüm seçenekler boş görünüyorsa, belki de hıçkırıklara daha az odaklanmak onları paketlemeye yardımcı olabilir. Görünüşe göre, bazı insanlar 100'den geriye doğru saymayı veya alfabeyi geriye doğru okumayı tavsiye ediyor. Bu, elinizdeki göreve daha fazla odaklanmanıza yardımcı olacak ve siz farkına varmadan hıçkırıklarınız gitmiş olacak. Bu taktik sizi de sakinleştirebilir.

Ağzının çatısını gıdıklamak. Ağzınızda şekerin çözülmesine izin vermenin ve parmaklarınızı kulaklarınıza sokmanın yanı sıra, ağzınızın çatısını gıdıklamak, hıçkırıkların gitmesine yardımcı olabilecek şekilde vagus sinirinizi uyarır.

BEBEĞİNİZİN HIÇKIRIKLARINA NASIL YARDIMCI OLABİLİRSİNİZ?

Kötü bir hıçkırık vakası olan bebeğiniz mi? İster gazlı olma, ister çok hızlı nefes alma olsun, yeni doğan bebeğiniz kendi başına bazı hıçkırıklarla karşılaşabilir.

Bebeğinizi hıçkırıklardan kurtarmanın bazı basit yolları arasında beslenme pozisyonunu değiştirmek, daha sık geğirmek ve hatta emmesi için bir tıknaz vermek sayılabilir.

HIÇKIRIKLARINIZ HAKKINDA NE ZAMAN DOKTORA GÖRÜNMELİSİNİZ?

İyi haber şu ki, hıçkırıklar genellikle kısa ömürlüdür.

Bununla birlikte, birkaç gün veya daha uzun süren kalıcı hıçkırıklarınız varsa, bir doktora görünün. Bu, dikkat edilmesi gereken tıbbi bir sorunun varlığını gösterebilir. Dr. Allan, "Bazen, belirli hastalıklar ve hatta tıbbi bir prosedür, özellikle de anestezi içerenler, uzun süreli hıçkırık nöbetlerine neden olabilir" diyor.

Ancak hıçkırıkların kendi kendine kaybolması daha yaygındır. Onları beklemek istemiyorsanız, bu ipuçlarını bir deneyin!