Hıdırellez nedir? Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez dilekleri

TAKİP ET

Baharın müjdelenmesini amaçlayan Hıdırellez, Türklerin hakim olduğu coğrafyalarda kutlanmakta olan bir bahar bayramıdır. Mayıs ayının gelmesiyle birlikte Hıdırellez ile ilgili de araştırmalar hız kazandı.

Reklam
Reklam

Baharın müjdelenmesini amaçlayan Hıdırellez, Türklerin hakim olduğu coğrafyalarda kutlanmakta olan bir bahar bayramıdır. Mayıs ayının gelmesiyle birlikte Hıdırellez ile ilgili de araştırmalar hız kazandı. Her yıl 6 Mayıs tarihinde Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkede geleneksel bayram olarak kutlanan Hıdırellez için araştırmalar sürüyor. Peki, Hıdırellez nedir? Hıdırellez ne zaman? Hıdırellezde neler yapılır? Hıdırellez dilekleri nelerdir? İşte detaylar…

Hıdırellez Nedir?

Hıdırellez, her yıl 6 Mayıs tarihinde Türkiye’nin yanı sıra Balkanlar ile Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Özbekistan gibi ülkelerde geleneksel bir bayram olarak bilinmektedir. Baharın müjdeleyicisi olarak kutlanan bu önemli günün sağlık, bolluk, şans ve bereket getireceğine inanılmaktadır. Geçmişten günümüze kadar uzanan bu geleneklerin çoğu şehirleşmenin de etkisiyle unutulmaya yüz tutmuştur. Mevsimlik bayramlardan biri olan Hıdırellez, Ortadoğu, Orta Asya, Anadolu ve Balkanlarda kutlanmaktadır. Ruz- Hızır (Hızır Günü) olarak anlan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülmekte ve kutlanmaktadır.



Hıdırellez Ne Zaman?

5 Mayıs Perşembe akşamı başlayacak olan Hıdırellez, 6 Mayıs Cuma ikindi ezanında sona erecek.

Hıdırellez Dileği

Hıdırellez gecesi yapılacaklar merakla araştırılıyor. Bu gecede Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu her şeye bereket vereceği inancıyla pe çok uygulama yapılmaktadır. Bunlar arasında ambarlar, yiyecek kapları ve para keselerinin ağızlarının açı bırakılması yer almaktadır. Ev, araba, arsa gibi istekleri olanlar Hıdırellez gecesi gül ağacının altına bu istediklerinin küçük bir resmini çizerlerse Hızır’n kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Yine her ne dilekleri varsa kırmızı bir kurdeleye bağlayarak gül ağacına asarlar ve bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. 

Hıdırellez Duası

Her yıl 5-6 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Hıdırellez dilek duası için;
Bin bir adım bir adım/Allah bir adım adım/Kerim kerem Allah/Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah/La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin. Hızır deryada erdim murada amin.