Hükümetten müjde! Çalışan çalışmayan, ev kadını, esnaf, emekli ve işsizlere 1798 TL para yardımı yapılacak! Gıda, yakacak yardımı için başvurular başladı

TAKİP ET

İthiyaç sahibi olan vatandaşlara devlet ve sosyal yardım kuruluşları tarafından birçok yardım yapılıyor. Bu kapsamda 2022 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün sağladığı gıda yardımı başvuruları başladı. Merakla beklenen gıda yardımı başvuruları nasıl yapılıyor? Gıda yardımından kimler yararlanabilir? Gıda desteği için başvuru onayı hangi durumlarda geçerlidir? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Binlerce kişinin merakla beklediği VGM gıda yardımı başvuruları başladı. Bu kapsamda vatandaşlar gıda yardımından kimlerin yararlanabileceğini, başvuruların nereden ve nasıl yapıldığını araştırıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün verdiği gıda yardımı ile ilgili tüm detaylara haberimizi inceleyerek ulaşabilirsiniz.

İhtiyaç sahiplerine devlet destekli yapılan yardımlar PTT ile vatandaşlara ulaştırılıyor. Böylece ödemeler her yıl kolaylıkla yapılıyor. Evde bakım aylığı, cenaze yardım parası, süt parası, doğum izni gibi yardım ödemelerini almak istiyorsanız öncelikle başvuru yapmanı gerekir. Bu destekler banka ve PTT şubelerinden çekilebiliyor.

Devlet yardımı sorgulama nasıl yapılır?

Devlet yardımı sorgulama işleminin nasıl yapıldığı merak ediliyor. Devlette unutulan paralar, e-Devlet SGK sorgulama ile öğrenilebiliyor. Bunun için ilk olarak e-Devlet sitesine giriş yapın ve ardından e-devlette arama kısmına SGK şahıs ödemeleri yazın. Sorgulama linki açılınca linke tıklayın.

SGK ve devlet destek ödemeleri

SGK ve devlet destek ödemeleri sıkça araştırılıyor. Bu kapsamda yapılan yardım ödemeleri ise şunlardır:

Yol yardımı,

Kreş yardımı ödemesi,

İş görememezlik desteği, 

Eğitim desteği, 

Süt parası desteği,

Cenaze yardım ödemesi, 

Doğum parası ödemesi.

Çeyiz desteği

Çeyiz desteği evlilik ödeneği olarak da bilinmektedir. Evlenecek olan binlerce kişiye yapılan bu yardım ödemesi çiftlere düğün masraflarının ödemesinde destek sağlıyor. Bankada açılan çeyiz hesabında 3-5yıl birikim yapıp 27 yaşından önce ilk evliliğini yapan kişilere devlet katkısı veriliyor. 5 yılda 48bin 148 TL biriktiren kişiye 12 bin 37 TL en üst tutarda ödeme yapılıyor.

PTT ile yapılan ödemeler

Evde bakım maaşı

Evde bakıma muhtaç ve engelli yakınına bakan kişilere 1.798 TL ödeme yapılıyor.

Engelli maaşı

%40-69 engeli olanların aylığı 662, %70 ve üzeri engeli olanların aylığı ise 992 TL oldu.

Yaşlılık aylığı 

65 yaş aralığında olanlara 828 TL ödeme yapılıyor.

Yolluk ödemesi

Tedavi için yol ve gündelik ödemesi sigortalının kendisine ve bakmakla yükümlü olduğu anne, baba, eş ve çocuklara yapılmaktadır.

Yolluk ödemesi desteği

Kişinin tıbbi (organ nakli, kontrolü, kanser tedavisi, meslek hastalıkları, acil gibi haller) ve zorunlu nedenlerle yerleşim yeri dışında başka bir hastaneye sevki gerektiği durumlarda yolluk ödemesi yapılır. Bunun için başvurular SGK il müdürlükleri ve sosyal güvenlik merkezlerine yapılmaktadır. Ödemede karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığında uygulanacak olan taban ücret tarifesi dikkate alınarak destek sağlanır.

Emzirme parası 

Süt parası olarak bilinen bu yardımdan yararlanmak için anne veya eşinin SSK/BAĞKUR'lu olması ve 120 gün prim ödemesinin bulunması gerekiyor. SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvuru yapılabilir.

65 yaş aylığı nasıl alınır?

Bu yardımdan yararlanmak için bazı şartlar gerekir. Bu şartlara uygun olmayan kişiler bu yardımdan yararlanamamaktadır. Fakat bu vatandaşlar devletin diğer yardımlarından yararlanabilir. Bu destek ödemesini almak için kişinin Sosyal güvencesinin olmaması, 65 yaşını doldurması, aylık gelirinin muhtaçlık sınırı altında kalması,  SGK'ya iş prim gününe dair ödeme yapılmaması, nafaka alan kişilerin asgari ücretin üçte birinden az bir gelire sahip olması gerekir

2022 gıda desteği başvuru şartları ise şöyle:

Başvuru şartları

VGM tarafındanverilen bu yardımdan yararlanmak isteyenler için iki temel şart aranmaktadır. Bu şarta uygun olmayanların başvuruları geçerli sayılmamaktadır. 81 ilde verilen kuru gıda yardımından yararlanmak için kişinin herhangi bir sosyal güvencesinin olmaması gerekmektedir. Bunun haricinde hane geliri net asgari ücret miktarından fazla olanlara gıda yardımı yapılmaz.

Bunun dışında 7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun gereğince aylık alanlar gıda yardımı alabilirler. 

Ne kadar destek alınır?

1-2 kişilik aileler için VGM 14 kg,

3-4 kişilik aileler için 21.5 kg, 

5 kişi ve daha kalabalık aileler için 28.5 kg gıda yardımı yapılmaktadır.

VGM gıda yardımı başvurusu nereden yapılır?

"Vakıflar Genel Müdürlüğü Aşevi ve Kuru Gıda Hizmeti Başvuru Formu" kurumun web sitesinden doldurulması gerekmektedir. Sonrasında bu evrakların vatandaşların yaşadığı şehirde bulunan il müdürlüklerine teslim edilmesi gerekir.

VGM 2022 gıda yardımı VGM gıda yardımı nasıl alınır devlet destekleri 2022