İBB sosyal yardım başvurusu nasıl yapılır, nereden yapılır? 2021 İBB sosyal yardım kartı başvuru şartları ve işlemleri

TAKİP ET

İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından duyurulan sosyal yardım kartı başvurusu ile vatandaşlara sağlanan 400 TL'lik yardım büyük merak uyandırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin dar gelirli ailelere yardım olarak sunduğu bu hizmet, internetten üzerinden online başvuru yöntemi ile uygun görülen ihtiyaç sahiplerine veriliyor. Vatandaşların merak ettiği İBB sosyal yardım başvurusu nedir ve nereden yapılır? İşte merak edilen tüm detaylar…

Reklam
Reklam

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ihtiyaç sahiplerine Sosyal Yardım Kartı ile 400 TL destekte bulunuyor. Herkes tarafından merak edilen bu hizmet ihtiyaç sahibi kişiler tarafından araştırılıyor. Dar gelirli aileler için İBB tarafından sunulan bu fırsat sadece 400 TL yardım ile sınırlı kalmayıp, ihtiyaç durumuna göre 600 TL’ye kadar çıkan sosyal yardım paketlerini kapsamaktadır. Gelin hep beraber inceleyelim.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yapmış olduğu açıklamada İBB Sosyal Yardım Kartı başvuruları sosyalyarim.ibb.gov.tr adresi üzerinden yapılacaktır. Belirlenen internet adresi üzerinden tanıtımı yapılan Sosyal Yardım Kartı, vatandaşlar tarafından büyük ilgi ile karşılandı. Bir kısmı İBB tarafından finanse edilen bu yardımın bir kısmı da hayırsever vatandaşlar tarafından finanse edilmektedir.

2021 İBB Sosyal Yardım Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ülke genelinde büyük ses getiren yardım düşük gelirli kişilere maddi destekte bulunuyor. İBB tarafından yapılan sosyal yardım projesinde kişiler bu kartlar ile alışveriş yapabilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanı Ekrem İmamoğlu birçok vatandaşın yüzünü güldürürdü. Sosyal Yardım Kartı vatandaşların ihtiyaç durumuna göre 200 TL, 400 TL ve 600 TL’den oluşan limitlerle bu desteği sağlıyor.
İBB sosyal yardım kartı almak isteyen vatandaşlar için gereken şartlar;
1. Sigortalı bir işte olmayan kişiler, dul veya çalışmayan kadınlar
2. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar ve maaşı olmayanlar
3. Ailede herhangi birinin sigortalı bir işi varsa fakat maaş aile hanesine yeterli değilse
4. Kişilerin sağlık sorunu yüzünden çalışma durumu engelleniyorsa
5.  Sosyal yardım kartı başvuru süresi itibariyle kişilerin malı bulunmaması
Gibi şartlar aranmaktadır. Belirtilen şartları sağlayan kişiler Sosyal Yardım Kartı almaya hak kazanacaktır. İlk olarak gerçekten yoksul kişilere verilen bu yardım haksızlık olmaması adına verilmeden önce araştırılır ve incelenir. Kişilerin yoksulluk durumları belli olduğu zaman belediye bu yardımı alabilmesi için onay verir. Yardım almak isteyen vatandaşların taleplerinin işleme alınması ise yaklaşık olarak 6 ay ile 8 ay arasında değişim göstermektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi sosyal yardım kartı başvuruları sadece nakit olarak değil, vatandaşların alışverişlerinde kullanılabilecekleri şekilde yapılmaktadır.

İBB Sosyal Yardım Kartı Nedir, Nasıl Kullanılır?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Kartı İstanbul’da oturan yardıma muhtaç dar gelirli aileler için oluşturulan bir projedir. Bu proje doğrultusunda vatandaşlara yardım kartı üzerinden tanınan 400 TL ile 600 TL arasında bir destek sağlanıyor.
İBB sosyal yardım kartı başvurunda bulunmak isteyen kişiler online olarak dolduracakları form ile başvuruda bulunabilirler. Ücretsiz olarak yapılan bu işlem için uygulanması gereken adımlar şu şekildedir;
1. ibb.gov.tr adresine girilir, ya da
2. Direkt giriş yapmak için sosyalyardim.ibb.gov.tr adresinden online-basvuru seçeneğini seçmeli,
3. Önünüze gelen başvuru formunu eksiksiz bir şekilde doldurulmalısınız,
4. Daha sonra gönderilen form başvuru sorgulama adımından takip edilir.
Bu işlemleri yapamayan vatandaşlar direkt olarak İBB Beyaz Masa üzerinden de başvurularını yapabilirler.


 
Başvurularının onaylanıp onaylanmadığını merak eden vatandaşlar İBB çağrı merkezi numarası olan 0212 444 00 93‘ü arayarak, sosyal yardım kartı almaya hak kazanıp kazanmadıklarını sorgulayabilirler. Bu numara üzerinde form doldurma işlemleri yapılmamaktadır. Form doldurmak isteyen kişiler yukarda belirttiğimiz iki seçenekten birini uygulayabilirler.
İsteyen kişiler e-Devlet üzerinden de başvuru yapabilirler. e- Devlet üzerinden başvuru yapmak isteyenler;
e-Devlet arama bölümüne “e-Belediye Bilgi Sistemi Sosyal Yardım Talebi ve Sorgulama” yazarak başvuru formunu doldurup başvurularını yapabilirler. Ayrıca mevcut başvuru durumlarının takibini buradan öğrenebilirler.

İBB Sosyal Yardım Kartı Başvuru Telefonu
İBB sosyal yardım başvuruları telefon üzerinden yapmak isteyen kişiler telefon üzerinden mevcut başvuru durumunu öğrenebilir ve başvurunun genel şartları hakkında da bilgi alabilirler. Başvuru için şu numaraları kullanabilirsiniz;
İBB Sosyal Yardım Başvurusu: 0212 444 00 93
İBB Beyaz Masa: 153
İBB Sosyal Yardım Kartı Başvurusu Gerekli Belgeler

İBB Sosyal Yardım Başvurusu Gerekli Belgeler

Kimlik kartı ya da nüfus kayıt örneği,
Aile bireyleri için kimlik kartı ya da nüfus kayıt örneği,
Aile bireyleri için adres kayıt bilgisi ve ikametgah,
Aile bireyleri için SGK dökümü ya da çalışmadıklarını gösteren bir belge,
Fakirlik belgesi (Muhtarlıktan alınabilir),
Gelir Belgesi,
Engelliler için sağlık raporu,
Kirada oturan kişiler için kira sözleşmesi örneği ya da aslı.
Üstteki belgeler ile birlikte İBB Sosyal yardım kartı başvurusu yapabilirsiniz.

İBB Sosyal Yardım Kartı Bakiye Sorgulama e-Devlet
İstanbul Büyükşehir Belediyesi sosyal yardım kartı başvurusu onaylanan kişiler İBB sosyal yardım kartı bakiye sorgulama işlemlerini e-devlet üzerinden yapabilirler. Bakiye sorgulamak için kullanılabilen bir diğer yöntem ise ibb.istanbul adresi üzerinden yapılan bakiye sorgulama işlemleridir.
İBB sosyal yardım kartı için başvurusu için gerekli evraklar şu şekildedir;

1. İstanbul bölgesinde yaşadığınızı gösteren bir ikamet belgesi
2. Yoksulluk belgesi, muhtardan veya kaymakamlıklardan alınabilir
3. Dul eşler talep ederse eşlerin ölüm belgesi
4. Sağlık sorunlarından dolayı çalışmayan kişilerin iş göremezlik belgesi
5. İBB kartı alacak kişilerin aile halkının kimlik belgeleri
6. Sigortalı olarak bir işte olmayan kişiler, sigortalı olmadıklarını kanıtlayan bir belge

İBB Sosyal Destekler Neleri Kapsıyor?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi sosyal yardımları, sadece nakit ve kart desteği içermemektedir. Dar gelirli ailelerin ihtiyaçları doğrultusunda yardımları da içermektedir. Belirli şartları karşılayan vatandaşlar aşağıda sıraladığımız imkanlarda da yararlanabilirler.
1. İBB Sosyal Yardım Kartı (İstanbulkart),
2. Eşya ve ekipman desteği,
3. Göç destekleri,
4. Halk süt destekleri,
5. Halk ekmek destekleri,
6. Askıda fatura ödemeleri ve yardım,
7. Aile yardım paketleri,
8. Anne ve bebek yardımları,
9. Tablet Desteği (Tablet başvurusu),
10. Yeni Doğan Desteği Paketi.
İBB Kart Nerelerde Geçerli?
İBB sosyal destek kartı hangi alanlarda geçerlidir? sorusu da akıllara takılmaktadır. İBB sosyal yardım kartı almaya hak kazanan kişiler belirli anlaşmalı kurumlarda bu kartı kullanabilmektedir. Peki İBB sosyal yardım kartı hangi marketlerde geçerlidir?
Sosyal yardım kartı alan kişiler ŞOK, Bim, Kim, Migros, Çağrı, Happy Center, CarrefourSA, Onur ve UCZ gibi marketlerinde bu karttan yararlanabilirler. Özellikle belirtmek isteriz ki  İBB kartı ile sigara ve alkol satışı yapılmamaktadır.

İBB Sosyal Yardım Kartı Limiti Ne Kadar?
Bu kartın limiti kişinin gelir durumu yoksulluk düzeyi gibi kriterler doğrultusunda kişiye özel olarak belirlenmektedir. Ortalama olarak baktığımızda tanımlanan limitler 100 TL’den başlayıp, 400 TL’ye kadar ulaşmaktadır.

İBB Sosyal Yardım Kartı Ne Zaman Yüklenecek?
İBB sosyal yardım kartı limitleri, her ayın 1’inde kişilerin kartlarına tanımlanmaktadır.

İBB Sosyal Yardım Kartı Neden Yatmadı 2021
Eğer İBB sosyal yardım kartı almaya hak kazanmış ve limitiniz halen tanımlanmamışsa, verilen belgelerde bir eksiklik olabilir. Bu sorunu yaşan kişiler İBB iletişim kurarak sorunu çözebilirler. Kart limiti yatmamış olan kişiler 153 çözüm merkezini arayacak size yardımcı olmalarını isteyebilirler.

İBB Sosyal Yardım Kartı, Harcanmayan Tutar Devredilir Mi?
İBB sosyal yardım kartı içerisinde bir önceki ay harcamadığınız bir tutar var ise bu tutar bir sonraki ayın bakiyesine devredilir.
 

i̇bb sosyal yardım kartı i̇bb sosyal yardım kartı başvuru