İcradan araba satın alma nasıl gerçekleşir? İcradan araba alma şartları nelerdir?

TAKİP ET

Devlet tarafından el koyulan araçlar, icralık olur ve bir süre sonra satışa çıkar. İcradan araba satın almak isteyen vatandaşlar bu konunun detaylarını araştırmaktadır. İcradan araba satın alma nasıl gerçekleşir? İcradan araba alma şartları nelerdir? Bu haberimizde icralık araç satın alma işlemlerini sizler için derledik. İşte İcradan araba alma detayları...

Reklam
Reklam

Kişi veya kurumların haciz yoluyla alacakları olan araçlar, tıpkı bankaların borcunu tahsil edemeyenlerin araçlarını bankacılık ayrıcalıklı araç satış sistemine dahil edip borcunuzu tahsil etmesi gibi müzayedeye çıkarılarak satılır. İcradan  araç  nasıl  alınır?   

İcradan araba satın alma 

Bir icralık araç satın almak, bir kişi tarafından değil, bir devlet kurumu tarafından yapılan bir satın alma olduğundan, araba satın almanın güvenilir bir yoludur. Geçmişte hacizli bir araba satın alma  konusunda  asılsız raporlar olmasına rağmen, hak kazanan herkes bu araçlara teklif verebilir ve güvenle satın alabilir.   Devletin polis tarafından alıkonduğu araçlar, belirli otoparklarda çekilerek alıkonulur.Aracın açık artırma için yetkili makamlarca uygun görülmesi halinde ekspertiz yapılır ve tutanak tutulur. Bu aşamaların sonunda arabalar e-uyap sistemi üzerinden müzayede yapılır ve ilk müzayede fiyatı belirlenir.Açık artırmada sunulan aracın piyasa değeri belirlendikten sonra bu fiyat üzerinden belirli bir  teminat tutarı hesaplanır.

İcradan araba alma şartları

İcradan araba satın alabilmek için T.C. vatandaşı olmak ve 18 yaşını doldurmuş olması gerekir

Bununla birlikte kişinin ihale teminatını yatırması ve ihale katılım formunu da doldurması gerekir.

İcradan araba nasıl satın alınır?

İcradan satın almak için ilanlarda belirtilen yer, tarih ve saatte bizzat katılabilir veya e uyap sistemi üzerinden ihaleye teklif verebilirsiniz. Teslimat raporu bedeli ve aracın teminat bedelini ödemelisiniz.Bu iki yöntem haricinde  ihaleye katılım gerçekleştirilmez. Bu uygulamanın sebebi ciddi alıcı olup olmadığınızı anlamaktır. Elbette bu uygulama ile kimsenin gelip size rastgele teklifler yapmasını engellemeyi hedefliyorsunuz.Müzayede usulüne göre yapılır ve en yüksek teklifi veren aracı satın alma hakkını kazanır.Ayrıca, müzayede öncesi belirlenen fiyatın aşılmaması halinde, ihale temyiz kurulu ihaleyi iptal edebilir.   Açık artırma sonunda, aracı satın alanlar dışındaki kişiler depozito bedelini anında geri alabilirler.Belirtilen tarihlerde depozito dışında  parayı ödemeyenler teminatlarına  da el konularak araç alma hakları feshedilir.

İcradan araba alınırken bilinmesi gerekenler

Aracın satın alınmak istendiği icra müdürlüğü tarafından ilan edilen dosya numarasını kaydetmeyi unutmayın

İhale şartnamesini detaylı olarak incelemeniz gerekir.

Şartname üzerinde yazan istenilen belgeleri temin edin

Almak istediğiniz araç için belirlenmiş teminat miktarını hazırlamanız gerekir.

İhaleye katılmadan önce araç için yazılmış raporları okuyun ve mümkünse aracı otoparka giderek gözlemleyin,

Açık artırma usulü ihaleler olduğu için diğer teklif verenlerin tekliflerini gözden geçirin,

Almak istediğiniz aracın devlete borçlu olup olmadığını kontrol edin,

Aracı alan kişinin KDV ücretini ödeyeceğini unutmayın.

 

icralık araba nasıl alınır? icralık araba satın alma şartları e-uyap