İdam cezası geri mi gelecek? Türkiye'de idam cezası ne zaman kaldırıldı?

TAKİP ET

Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınının ardından geçtiğimiz yıl yurt genelinde meydana gelen orman yangınları akıllara geldi. Tüm Türkiye'nin gözünü çevirdiği Marmaris'teki orman yangınını çıkaran şahıs suçunu itiraf etti. Tüm bu gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan dikkat çeken idam çıkışları geldi. 

Reklam
Reklam

Muğla’nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınının ardından geçtiğimiz yıl yurt genelinde meydana gelen orman yangınları akıllara geldi. Tüm Türkiye’nin gözünü çevirdiği Marmaris’teki orman yangınını çıkaran şahıs suçunu itiraf etti. Tüm bu gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan dikkat çeken idam çıkışları geldi.  İlk idam çıkışı Bakan Soylu’dan geldi. Bakan Soylu’nun ‘Türkiye’de çok tartışılıyor ama idamın da kendine ait bir caydırıcılık süreci söz konusu’ ifadeleri çok konuşulmuştu. Soylu’nun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelen ‘Caydırıcı bir ceza. Ucu nereye dayanıyor, idama mı? İdam olmalı’ açıklaması da gündeme bomba gibi düşmüştü. Peş peşe gelen bu açıklamaların ardından ‘İdam geri mi gelecek?’ sorularına yanıt aranmaya başlandı. Peki, idam geri mi gelecek? Türkiye’de idam cezası ne zaman kalktı? İşte tüm detaylar…

İdam Geri Mi Gelecek?

Marmaris ilçesinde 21 Haziran tarihinde başlayan orman yangını şiddetli rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılmıştı. Yangını söndürme çalışmaları hız kesmeden devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan yangının büyük oranda kontrol altına alındığını duyurdu. Ciğerlerimizi yakan yangının çıkış sebebi de belli oldu. S.A isimli şahıs ormanı yaktığını itiraf etti. Marmaris’teki orman yangınına dair tüm gelişmeler yakından takip edilirken geçtiğimiz yıl yurt genelinde meydana gelen orman yangınları akıllara geldi. Bu yıl Marmaris ilçesinde yine aynı üzüntünün yaşanmasının ardından hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de İçişleri Bakanı’ndan çok konuşulan idam açıklaması geldi. İlk idam çıkışı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan geldi. Bakan Soylu, ‘Türkiye’de çok tartışılıyor ama idamın da kendine ait caydırıcılık süreci söz konusu’ dedi. Bu açıklama sosyal medyanın gündemine otururken bir idam çıkışı da Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. Erdoğan, ‘Caydırıcı bir ceza. Ucu nereye dayanıyor, idama mı? İdam olmalı. Sultan Fatih ne diyor? Ormanlarımdan bir ağaç kesenin boynunu vururum diyor. Bu iş o kadar önemli’ sözleriyle bu konunun tartışılması gerektiğini, bunun üzerinde etraflıca durulması gerektiğini söyledi. 

İdam Cezası Ne Zaman Kaldırıldı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu’dan peş peşe gelen idam çıkışlarının ardından ‘Türkiye’de idam cezası ne zaman kaldırıldı?’ sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Türkiye Cumhuriyeti’nde ölüm cezası (idam) 1984 yılından bu yana uygulanmamaktadır ve 2004 yılında kaldırılmıştır.