İdrarınızda kan mı var? Aman dikkat tehlikeli olabilir

TAKİP ET

İdrarınızdaki kan, sağlığınız konusunda endişe uyandıran şaşırtıcı bir görüntü olabilir. Her zaman ciddi bir şey ifade etmese de, birkaç ciddi şey buna neden olabilir. Bu da hemen doktorunuza başvurmanız gerektiği anlamına gelir.

Reklam
Reklam

Vücudunuzda neler olup bittiğini anlamak da önemlidir. Pembe veya hafif koyu idrardan parlak kırmızı veya kola renkli sıvıya kadar bir dizi renk görebilirsiniz. Ayrıca prostatınızdan, üretranızdan, böbreklerinizden veya üreterinizden (böbreğinizi mesanenize bağlayan tüpler) gelebilecek pıhtıları da görebilirsiniz.
İdrarınızdaki kan uzun süre görünebilir, gelip gidebilir veya sadece bir kez olabilir. Bazen doktorunuz doğrudan bir neden bulamasa da, ciddi bir şeyi ekarte edebilmeleri için onlara danışmanız önemlidir. Olası nedenleri daha iyi anlamak için MD ürolog Robert Abouassaly ile konuştuk.
 

Kanlı idrarın nedenleri

İdrarınızdaki kan herkesin başına gelebilirken, bazı sorunlar özellikle erkekleri ve doğumda erkek olarak atanan kişileri (AMAB) kadınlardan ve doğumda kadın olarak atananlardan (AFAB) daha fazla etkiler. Bu, prostat ve daha yüksek mesane ve böbrek kanseri oranları ile ilgili sorunları içerir.

2022'de Amerikan Kanser Derneği, erkeklerde 50.000 yeni böbrek kanseri vakası ve kadınlarda 28.710 yeni vaka tahmin ediyor. Ve mesane kanseri için, erkeklerde (61.700 civarında) kadınlara göre (19.480) üç kat daha fazla yeni vaka olacaktır.

Böbrek ve mesane kanserleri idrarda kan oluşmasına neden olabilecek en ciddi durumlar olsa da, bilmeniz gereken başka sorunlar da vardır. 

İdrar yolu sorunları

Kan, idrar yolu enfeksiyonundan (İYE) kaynaklanabilir. Vücudunuzun dışından gelen bakteriler böbrekleriniz, üreterleriniz, mesane ve üretranızdan oluşan üriner sisteminize girerek iltihaplanma ve enfeksiyona neden olduğunda bir İYE oluşabilir.

Mesane taşları da suçlu olabilir. Bu taşlar genellikle idrar yaptıktan sonra mesanenizde idrar kaldığında ve mineraller kristalleşerek bir taş oluşturmak üzere bir araya toplandığında oluşur. Bütün bunlar enfeksiyonlara, idrara çıkma sorunlarına ve evet, kanamaya neden olabilir.
Bir İYE antibiyotiklerle tedavi edilebilirken, mesane taşlarının çıkarılması için ameliyat da dahil olmak üzere daha invaziv prosedürler gerekir.

Böbrek sorunları

Mesane taşları gibi böbrek taşları da idrarınızda kanın bir nedeni olabilir. Bunlar, idrar yolunuzdaki her şeyi temizlemek için yeterli idrar olmadığında oluşur. Bu arta kalan maddeler kristalleşerek taşları oluşturur.
İdrar yaparak daha küçük böbrek taşlarını geçirmek mümkün olsa da, doktorunuzun ağrı kesici ilaç yazmasına yetecek kadar ağrıya neden olabilirler. Diğer durumlarda, birkaç cerrahi seçenek taşı kırmaya veya tamamen çıkarmaya yardımcı olabilir.

Böbrek hastalığı, idrarda kan görülmesinin başka bir bilinen nedenidir ve böbrekleriniz hasar gördüğünde ortaya çıkar ve kanınızı filtreleme yeteneklerini etkiler. Tedavi edilmezse, durum kronik böbrek hastalığına dönüşebilir. Bu, potansiyel olarak diyaliz ve organ nakilleri dahil olmak üzere ciddi komplikasyonlara ve tedaviye yol açabilir.

Prostat sorunları

İdrarınızdaki kan, AMAB erkekler ve insanlar arasında en yaygın kanser nedenlerinden biri olan prostat kanserinin bir belirtisi olabilir. Belirtiler genellikle prostat kanserinin erken evrelerinde ortaya çıkmasa da, daha sonraki evrelerde gelişebilir.

Yaşlandıkça AMAB birçok erkeği ve insanı etkileyen bir durum olan prostat büyümesi daha az şiddetlidir. Prostatınız büyüdüğünde, idrar yolunuzu sıkıştırarak vücudunuzdan idrar akışını sınırlayabilir. Kan, prostat büyümesinin yaygın bir belirtisi olsa da, durum tedavi edilmezse gelişebilir.

Diğer nedenler

İdrarınızdaki kanın diğer nedenlerinden bazıları şunlardır:
Güçlü egzersiz.
Aspirin veya kan sulandırıcı gibi ilaçlar.
Orak hücre hastalığı veya belirli hemofili türleri gibi kalıtsal durumlar.
Dr. Abouassaly, idrarınızdaki kanın bir kanser belirtisi olabileceğini, ancak bunun çoğunlukla yukarıda bahsedilenler gibi kanserli olmayan bir durumun işareti olduğunu unutmamak gerektiğini söylüyor.
 

Kanlı idrar kendi kendine geçebilir mi?

Evet, neden ağır egzersizler veya bazı ilaçlar gibi bir şeyse idrarınızdaki kan kaybolabilir. Bununla birlikte, idrarınızdaki kan ciddi sorunlarla ilişkilendirilebileceğinden, durumun sağlık hizmeti sağlayıcınız tarafından ele alınmasına asla izin vermemelisiniz.
 

Doktorunuzu ne zaman aramalısınız?

İdrarınızda kan görürseniz, özellikle aşağıdakilerle ilişkiliyse hemen doktorunuzla iletişime geçmek isteyeceksiniz:
Ağrılı idrara çıkma.
Sık idrara çıkma.
Acil idrara çıkma.
Karnınızda ağrı.
Mide bulantısı.
Ateş.
Kusma.
Ciddi bir durum olmayabilir, ancak yine de yanlış giden bir şeylerin uyarı işaretidir. Ve, diyor Dr. Abouassaly, eğer ciddiyse, derhal ele alınması gerekiyor. “Mesane kanseri veya başka bir ciddi durum olursa, tedavideki herhangi bir gecikme, tedaviyi ve iyileşme oranını büyük ölçüde tehlikeye atar” diye ekliyor.