İkale sözleşmesi nedir, şartları nelerdir? İkale sözleşme örneği

TAKİP ET

İşçi ve işveren arasında yapılan ve işverenin lehine olan ikale sözleşmesi neden ve nasıl yapılır sorusu sıkça sorulmaya başladı. İşveren ve işçi arasında gerçekleşen ikale sözleşmesi neden yapılır? İkale sözleşmesi nedir? İkale sözleşmesi geçerlilik şartları nelerdir?

Reklam
Reklam

İkale sözleşmesi genel olarak işverenin lehine olduğu gibi durumlara göre işçinin lehine de çevrilebilir. İşçinin işini garantileme ve işverenin de kendini garantiye alması için yapılan ikale sözleşmesine ilgi artmaktadır. Son zamanlarda gündeme gelen ikale sözleşmesi sıklık kazandı. İkale sözleşmesi hakkında merak edilenler haberimizde...

İkale sözleşmesi neden yapılır? 

Türkiye’deki iş davalarının gereğinden fazla uzun sürmesinden kaynaklanmaktadır. Bu davalar yaklaşık olarak 5 yıl sürebilmektedir. Uzun süreli dava sonuçlarını beklemek istemeyen işçiler ikale sözleşmesiyle işten ayrılma yoluna gidebilmektedirler. Fakat işveren ve işçi karşılıklı olarak iş sözleşmesini feshettiğinden, işçi feshe bağlı haklarından yararlanamayacaktır.

İkale sözleşmesi geçerlilik şartları nelerdir? 

İkale sözleşmesi Borçlar Kanunu’nda belirlenmiş geçerlilik şartlarına dair genel hükümlere tabi bir sözleşmedir.

İrade bozuklukları halleri Borçlar Kanunu’nun 30 ile 39. maddeleri arasında düzenlenerek ikale sözleşmeleri açısından da uygulama alanı bulmaktadır.

İkale sözleşmesinin şekli, kapsamı, uygulaması ve geçerliliği Borçlar Kanunu’nca belirlenmiştir.

İkale sözleşmesi geçerliliği denetlenirken getirilmiş en önemli ölçüt Yargıtay tarafından getirilmiş olan makul yarar ölçütüdür. 

Diğer bir husus ise ikale sözleşmesinin işçinin lehine değerlendirilmesi gerekliliğidir. Çünkü ikale sözleşmesi ile işi feshedilen işçi haklarından yararlanamamaktadır. Bu durum işverenin işçisini koruma yükümlülüğüne ters düşmektedir. Bu yüzden ikale sözleşmesinin içeriği işçinin mahrum bırakılmaması üzerine kararlaştırılmalıdır. 

İkale sözleşmesinin sonuçları nelerdir? 

İşçinin işverenle ikale sözleşmesi imzalaması durumunda işçi kıdem ve ihbar tazminatı haklarını kaybetmenin yanı sıra işe iade davası da açamamakta ve işsizlik maaşı alamamaktadır. Fakat işçinin işverenin zorlamasıyla ikale sözleşmesi imzalaması durumunda dava açarak haklarını iddia edebilir, aynı zamanda işe iade davası açabilme hakkı da olur.

ikale sözleşmesi nedir ikale sözleşmesi ikale sözleşmesi nasıl yapılır ikale sözleşmesi şartları