İkinci el fiyatlarında büyük artış! Otomobil fiyatlarına 2022 yılının en yüksek artışı, daha da artacak!

TAKİP ET

Doların yükselişe geçmesiyle ve artan maliyetlerle otomobil fiyatları da zamlanıyor. Otomotiv sektörüne dair elde edilen bilgilere göre yüzde 1,4 azalırken, fiyatlar ise yüzde 27 kadar arttı. 2022 yılının en yüksek fiyat artışı olarak görüldü. Sektör temsilcileri önümüzdeki günlerde fiyatların daha çok artacağını öngörüyor.

Reklam
Reklam

Otomobil almayı düşünenler bir zam haberiyle daha sarsıldı. Geçtiğimiz ayda ikinci el online hafif ticari ve binek araç pazarında bir önceki aya göre yüzde 27 kadar bir artış gözlenmişti. Talep artışıyla beraber ikinci el otomobil fiyatlarına önümüzdeki günlerde tekrar bir zam yapılması bekleniyor.

“Fiyatlar daha çok artabilir”

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı Altuğ Erciş’e göre, gittikçe artan otomobil fiyatları yaklaşan günlerde daha da çok yükselecek.

OYDER Başkanı Altuğ Erciş, “Kurun nereye gittiğini şu an göremiyoruz maalesef. Artan enflasyonist etkilerle birlikte rakamlar önümüzdeki süreçte daha çok artabilir. Ukrayna Rusya krizinin 2 – 3 ay daha sürmesi bu tedarikin 2 yıl daha sorunlu hale gelmesine neden olabilir” dedi.

Indicata’nın ikinci el online pazar raporu verilerine bakıldığı zaman, Türkiye 2. el online hafif ticari ve binek araç pazarında mayıs ayında 188.764 (ilandan kaldırılanlar da satılmış kabul edilirse) satış yapılmış.

Nisan ayına göre yüzde 1,4 azalma gerçekleşiyorken, geçen senenin mayıs ayına bakıldığında yüzde 67 ve son 3 yılın ortalamasına göreyse yüzde 29 oranında satışlarda artış görüldü.



İlandaki araçların yarısından çoğu satıldı

Mayıs ayında ikinci el online satışlarda yüzde 82 binek araçların payı, yüzde 18 ise hafif ticari araçların payı olduğu görüldü.

İkinci el hafif ticari ve binek araçların mayısta 323.780 adet çıktığı tespit edildi. İlandaki araçların ise yüzde 58’inin satıldığı belirlendi.

Fiyatlarda artış

İkinci elde satışı en çok olan ilk 32 markadan 258 modeline ait 2.543 varyantın 2010-2021 model senelerindeki 100.000 ilanın fiyatlarındaki değişiklikler incelenerek yapılan analizde, mayısta yüzde 27 fiyat artışı gözlemlendi. 2022 senesinin en yüksek fiyat artışı olarak kaydedildi.

Otogazlı ve hibrit payı eşitlendi

İkinci el online hafif ticari ve binek araçlar motor tipine göre değerlendirildiği zaman, mayıs ayı en yüksek payı 117.006 adet satışla ve yüzde 62 pay ile dizel otomobiller oldu.

65.456 satış ve yüzde 34,7 gibi bir payla dizelleri benzinli araçlar takip ederken, 2.829 satış ve yüzde 1,5 payla sonrasında hibrit otomobiller geldi.

Elektrikli otomobillerin payı 665 satış ile yüzde 0,4 oranında belirlenirken, otogazlı otomobillerin payı 2.808 satış ile yüzde 1,5 oranında belirlendi.

En çok satılan: C segment

Mayıs ayında 62.549 tane C segment araç satıldı. Ardından en çok satış 34.467 ile B segmentte oldu.

0-4 yaş aralığı araçlar yüzde 35,7 paya, 5-10 yaş arasındaki araçlar 35,4 paya ve 11-17 yaş üzeri araçlar yüzde 28,9 paya sahip olarak sıralandı.

Kilometre tercihleri nasıl oldu?



Kilometre bazında değerlendirme yapıldığı zaman ise yüzde 66 ile 90 bin kilometredeki araçlar en yüksek payı aldı.

0-30 bin kilometre araçlar yüzde 15 payla, 60-90 bin kilometre araçlar yüzde 10 payla ve 30-60 bin kilometre araçlar yüzde 9 pay ile birbirini takip etti.

Günlü 450 binden fazla araç datası

Indicata (yapay zeka, makine öğrenmesi ve büyük verinin birleşmesinden oluşan iş zekası seti), ülkemizdeki ikinci el online araç pazarında taramalar yapıyor, günlük 450 bin üstünde araç datası analiz ediyor.

Analiz edilen rapordaki satış verileri, 2. el ticareti yapan 40 binden fazla kuruluş ve kurumun online pazarlar üzerinden verdikleri ilan verilerine dayanıyor. Arabam, Sahibinden, VavaCars, Letgo ve bunlara ek olarak OEM’lerin kurumsal ikinci el web siteleri, Intercity, Leaseplan ve Otokoç gibi yüksek adetli satışların olduğu platform ve kurumlar da yer alıyor. Bireysel araç ilanlarına dair veriler bu raporlarda bulunmuyor.

Online üzerinden ikinci el ticareti yapan kurumlar, bazen iki nedenle satıştaki ilanlarını geri çekebiliyorlar.
Pazar koşullarının değişkenlik göstermesi nedeniyle ilanlarındaki aracın fiyatını tekrar planlayarak yayınlamaları birinci sebepken, diğer bir nedeni de aracın satılması olabiliyor. Tüm bunların ne zaman yeniden yayınlandığını Indicata takip edebiliyor. Ayrıca ikinci grup araç ilanları kaldırıldığı zaman bunu satış olarak kabul ediyor.