İkinci el ve sıfır araba satışında ayıp/kusur tespit talebi nasıl oluşturulur?

TAKİP ET

İkinci el araba alışverişinde birçok noktaya dikkat edilmektedir. Her ne kadar araç alışverişi yapılırken dikkat edilse de bazı satıcılar aracın bazı kusurlarını gizlemektedirler. Kusurlu araç satışı gerçekleştiğinde ve bu kusur ortaya çıktığında alıcı, satıcı hakkında şikayette bulunabilir. Peki, ikinci el ve sıfır araba satışında ayıp/kusur tespit talebi nasıl oluşturulur? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

İkinci el veya sıfır araç satışında ayıplı mal satışının önüne geçmek için ekspertiz veya usta gönderilmesi talep edilir. Fakat, bu duruma rağmen gizli ayıplı ürünün satışındaki kusurlu 2. el ve sıfır araba satışı ayıp tespiti sonrasında 15 gün içerisinde satıcıya bildirilmesi gerekir. Satıcıyla anlaşma olmazsa noter ile ihtar çekilmesi gerekir. Sonrasında tanık, mail, telefon, mesaj bütün kanıtlar sunularak ayıplı ürünün giderilmesi veya para talebinde bunulabilir. 

2. el ve sıfır araba satışı ayıp tespiti dilekçe örneği

 

……. NÖBETÇİ TÜKETİCİ HUKUK MAHKEMESİ 

SAYIN HAKİMLİĞİNE 

DELİL TESPİTİ TALEBİNDE  

BULUNAN:………..- T.C NO:………….. 

ADRES:              

KARŞI TARAF: 

TALEP KONUSU: DELİL VE AYIP TESPİTİ  

AÇIKLAMALAR: ……………. San ve Tic. Ltd. Şti. ile aramda 01 ………………. Plakalı Fiat Marka, Florino model araç satış sözleşmesi kurulmuştur. …./…../…. tarihinde ise aracı teslim aldım.  

Satın almış olduğum araçta ancak belirli bir süre kullandıktan sonra anlaşılabilecek gizli ayıplar mevcuttur.  

1-Araçtaki en genel ayıp yakıt sorunudur. Satıcı sağlayıcı firma arasında satış sözleşmesi kurulmadan önce satıcı sağlayıcı yetkilisi ile aracın yakıt tüketimi üzerine defatle konuştuk ve satıcı yetkiliden kesin bir dille ve üretici firma broşürünü de dayanak yaparak bilgi vermiştir. Ancak kendilerinin öngördüğü şekli ile aracın Şehirler arası 100 KM de 3,8 LT, Şehir içi 5,7 LT ortalama yakıt tüketimi ise 5,7 LT belirtilmiş olduğu halde araç uzun mesafeli kullanımlarda dahi 7,5 LT’nin altına düşmemekte ve ortalama olarak 100 KM de 8 LT mazot yakmaktadır.  

Bu konuyla ilgili yetkili servis ile yaptığım görüşmede aracın yeni olduğundan 10.000KM ye gelindiğinde normale döneceğinden bahsedilmiştir. Ancak durumda hiçbir değişiklik olmamıştır.  

Ancak aracı kullanırken fark edebileceği bir ayıp olan aracın yakıt tüketimi, satıcı sağlayıcı ve üretici firmanın taahhüt ettiği miktarın iki katına tekabül etmektedir ki bu durumda 6502 Sayılı Yasanın 8 maddesinde açık bir şekilde düzenlenmiştir.  

2-Araç otomatik olduğu halde Sürekli olmasa da aralıklarla stop etmektedir. Otomatik şanjmanı olan bir aracın stop etmesi de araçta bir sorun olduğunun göstergesidir.  

3-Araç sıfır kilometrede alındığı halde kısa bir süre dahi trafikte kalındığı takdirde aracın göstergesinde debriyaj balatası ısındı boşa alınız diye uyarı çıkıp sesli sinyal veriyor. Trafikte durmak imkansız olduğu hallerde de ilerlemeye devam edince inanılmaz koku geliyor. Ancak bir müddet bekleyip hareket edince uyarı sona eriyor. Servis bu konu ile ilgili arandığında da araç yeni olduğundan kaynaklandığını ve önemli bir şey olmadığı dile getirilmiştir. Servise getirmesine dahi gerek görülmemiştir.  

4-söz konusu araç otomatik kullanıma uygun değildir. Şöyle ki, araç çalışıp ufak bir hız alındığından hemen vites atmaktadır. Vites değişiminin bu kadar çabuk olması sonucunda 60-70 km hıza çıkıldığında araç hemen 5.vitese çıkmakta hız azalmasında da hemen vites düşmediği için araç devrini alamamakta ve sürekli olarak manuel olarak vites düşürmek zorunda kalınmaktadır. Aynı şekilde araç hareket eder etmez vites attığından dolayı trafikte dur kalk yaparken ve hafif yokuş çıkıldığı zaman gereksiz olarak 2. vitese attığı için yavaşlayınca da düşmediğinden manuel olarak el ile vites düşürülmediği zaman araç hep 2. viteste kalkmak ve yokuş çıkmak zorunda kalmakta ve içeriye çok fazla koku vermektedir. KISACA ARACA SÜREKLİ DOKUNMADAN OTOMATİK VİTESTE KULLANMAK İMKANSIZDIR.  

6100 Sayılı HMK’nın Ön inceleme aşamasının tamamlanması ve bilirkişi incelemesi zaman alacağından, aracın ise tarafımdan kullanılmaya devam ettiğinden   yukarıda sayılan ayıpların ise aracın daha fazla km yapmadan tespit edilmesinin gerekliliği nedeni ile aracımdaki   hasar ve ayıbın tarafların asli kusurlarının tespiti için işbu talebin yapılması zorunlu olmuştur. 

DELİLLER: Üretici firmanın ürün tanıtım kataloğu, satış sözleşmesi, araç ruhsatı, ve sair deliller. 

HUKUKİ NEDENLER: TKHK ilgili hükümleri BK, TTK, HMK ve sair mevzuat  

SONUÇ  VE İSTEM: Yukarıda arz ve izah ettiğimiz nedenlerle, talebimizin kabulü ile, sayın mahkemenizce resen tayin edilecek uzman sürücü  bilirkişi  marifeti ile  aracımda meydana gelen ve dilekçede belirtilen ayıpların davaya konu araçta inceleme yapılarak tespitine ve söz konusu ayıplardan  tarafların kusurlarının  tespiti  ,sayılan ayıpların sürücünün aracı  kullanımı  ile ilgili olup olmadığının da tespiti ile  bu yönde düzenlenecek bilirkişi raporunun, mahkeme karar ve eklerinin tarafıma tebliğine karar verilmesini talep ederim.  

…./…./2021 El ve Sıfır Araba Satışı Ayıp Tespiti 

DELİL VE HASAR  TESBİTİ TALEBİNDE BULUNAN…… 

2.el araç 2.el araç ayıp tespiti 2. el ve sıfır araba satışı ayıp tespiti dilekçe örneği