İkinci tazminat hakkı nedir,nasıl alınır?

TAKİP ET

Emekli olan vatandaşlar, ikinci kez aynı işte çalışmaya başlaması durumunda ikinci kez tazminat alma hakkına sahip olmaktadır. İkinci tazminat hakkıyla ilgili araştırmalar sürmektedir. İkinci tazminat hakkı nedir,nasıl alınır? Bu haberimizde İkinci tazminat hakkıyla ilgili detayları sizler için derledik. İşte ikinci tazminat hakkı detayları...

Reklam
Reklam

Emekliler aynı işyerinde çalışmaya devam ettikleri sürece ikinci tazminat hakkı kapsamında çeşitli oranlarda tazminat alma hakkına sahiptirler. İkinci tazminat nasıl alınır?

İkinci tazminat hakkı

Aynı birimde çalışan emeklilerin emekli olduktan sonra aldıkları kıdem tazminatıdır. Aynı işyerinde çalışmaya devam etmek emeklilerin yasal haklarından biridir. Bu nedenle emekli, öngörülen koşullarda emekli olsa bile emeklilik süresi boyunca aynı işyerinde çalışmaya devam edebilir. Bu emeklilere ikinci dönem istihdam hakları kapsamında yararlanabilecekleri çeşitli avantajlar sağlanmaktadır. Emekli olduklarında işverenleri ile anlaşırlarsa, iş uzmanları genellikle aynı işyerinde çalışabilirler. Ancak çalışan emeklilerin mağdur olmaması için ikinci çalışma yılı kapsamında bazı haklar sağlanmaktadır.

İkinci dönem çalışma hakları

Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam eden kişiler, hakları arasında ikincil tazminata hak kazanırlar. Emekliler çalışmaya devam eder, aynı işyerinde 1 yıllık sürenin tamamlanması halinde devam eden süreçte istifa etmeleri halinde kıdem tazminatına hak kazanırlar. Kıdem tazminatı, ömür boyu bir kez verilen bir hak değildir. Bu nedenle emeklilik tarihinden sonra yasal bildirim nedeniyle aynı işyerinde çalışmaya devam eden bir kişi, ancak haklarından biri olan 1 yıllık çalışma süresini tamamladıktan sonra kıdem tazminatına hak kazanır. Şirketten ayrıldıktan sonra bir yıl süreyle başka işlerde çalışan emekliler, ikinci bir kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alma hakkına sahiptir.

İkinci tazminat şartları

Kanunda konuyla ilgili yeni hükümler sayesinde emekliler çalışır durumda, yani işgücünde yaşıyorlar, yani emeklilik sırasında istedikleri gibi çalışma hakkına sahip oluyorlar. 

Bu anlamda kişiler, ikinci çalışma döneminde de ilk çalışma döneminde olduğu gibi aynı tazminat haklarına sahiptir. Emeklilik döneminde ihbar ve kıdem tazminatı alabilmek için ilk çalışma döneminde olduğu gibi işçinin mağdur olması ve işverenin haksız olması gerekir. Bu kriterler karşılandığında, emekliler ikinci bir dönem için tazminat almaya hak kazanacaklar. Emeklilik süresince işverene kalan hakları için dava açma hakkı saklı kalmak kaydıyla, bu tazminat tutarları da brüt ücret ve çalışılan saat üzerinden hesaplanmaktadır. Bir kişinin aldığı tazminat miktarı, brüt maaşına bağlıdır.

Emekliye ikinci tazminat hakkı emekli tazminat hakkı