İklim kriziyle birlikte sürdürülebilir yaşama ilgi arttı. Sürdürülebilir yaşam için yapılması gerekenler

TAKİP ET

Tüketim alışkanlıklarının arttığı bir dünyada beslenme, barınma ve giyinme gibi temel ihtiyaçların karşılanması artık insanlar için yeterli gelmemektedir. Kapitalist sistemle birlikte tüketim ihtiyaçları da değişmektedir. COVID-19 virüsünün hayatımıza girmesiyle de dünya düzeninde pek çok değişim yaşandı. Bunlardan biri olan sürdürülebilir tüketimdir. Son 19 ayda gittikçe arttan sürdürülebilir alışveriş birçok tüketici tarafından aranan kriter haline geldi. İşte merak edilen tüm detaylar yazımızda…

Reklam
Reklam

Dünyada girilen yeni dönemle birlikte pek çok sorunda birbirinin ardından gelmeye başladı. COVID-19 virüsüyle savaşmaya devam eden dünyada iklim krizi de yeni bir sorun haline geldi. İklim Değişikliği ve Sosyal Dönüşümler Merkezi'nde yönetici pozisyonunda çalışan ve çevre psikolojisi alanında profesör olan Lorraine Whitmarsh'a göre bu durumun insanların gözünde çevre sorunları hakkında çok büyük önem taşıdığını söylüyor. Artık günümüzde insanların %82'si, sürdürülebilirliğe önem vermektedir.

İklim Krizi Nedir?
Yıllardır iklim değişikliği olarak adlandırdığımız bu süreç artık iklim krizi olarak adlandırılmaktadır. İklim krizinin yaşanmasındaki temel neden ise günlük hayatta kullandığımız fosil yakıtlardır. Atmosferimizde sera gazı tabakası oluşturan bu yakıtlar güneş ışınların atmosfer içinde kalarak dünyanın ısınmasına neden olmaktadır. Bu durum ise “küresel ısınma” olarak biliniyor. Çevre sorunlarındaki artış ve iklim değişikliği dünyada endişelerin artmasına neden oldu. 2019 yılında çevre sorunlarında yaşanan inanılmaz artış geçtiğimiz yılda ise 2019'dan daha kötü bir hal aldı. Bu duruma dur demek isteyen kişiler ise çözüm arama yollarına başvurmaktalar.

Sürdürülebilir Tüketim Nedir?
Sürdürülebilir tüketim, dünyadaki kaynakların sürdürülebilir bir anlayışla kullanılmasını sağlayan ve çevreye verilen zararı en aza indirmeyi amaçlayan tüketim alışkanlığıdır. Dünyanın yaşadığı bu zorlu süreçten en az zararla çıkmasını amaçlayan insanlarda sürdürülebilir bir tüketim alışkanlığı benimseme yolunu seçmektedir. Sürdürülebilir bir yaşam konusunda köklü bir değişimden ziyade günlük yaşamlarında uygulayabilecekleri basit adımlara odaklanıyor. Tüketiciler bu yaşamı benimserken markaların yardımlarına da ihtiyaç duyuyorlar. İnsanlar yaptıkları işlerde mutlu olduklarında sürdürülebilirlikleri de artmaktadır.

Sürdürülebilirliğin Toplum İçin Faydaları Nelerdir?
Sürdürülebilir davranışların insanlar tarafından hayatlarıyla bir bütün haline gelememesindeki en büyük neden ise günlük eylemlerinin toplum için faydalı bir sonuç doğurabileceği düşüncesini yaşamlarına entegre edememeleridir. Bu durumda markalar, sürdürülebilir ürün kullanımının toplum için nasıl bir anlam ifade ettiğine vurgu yaparak müşterilerin ürün seçimlerinde etkili bir yöntem kullanabilirler. Tüketicilerin markalardan beklentisi, bir anda tamamıyla sürdürülebilir tüketim alışkanlıklarının benimsenmesi değil, sürdürülebilirliği artırma konusunda şu anda neler yapıldığından ve bu yaşam tarzının benimsenmesiyle nelerin değişeceğinin vurgulanmasıdır. Günü kurtarmak adına yapılan şeylerden ziyade uzun vadede bu yaşam tarzının benimsenmesine yönelik yatırımlar yapılmalıdır.

Sürdürülebilirliği Arttırmak İçin Neler Yapılmalı?
Tüketicilerin günlük hayatlarında yaptıkları ufak değişiklikler ile sürdürülebilir yaşam daha erişilebilir bir hal alırken, sürdürülebilir yaşamı da kolaylaştırıyor.  Tüketicilerin bu sürdürülebilir yaşam hakkındaki isteğini arttırırken uygulanabilirliğini de artış gösteriyor. Yapılan araştırmalarda az çaba göstererek yapılan işlerin uğraş, emek ve zaman gerektiren işlere göre daha çok tercih edildiği gösteriyor. Türkiye'de de son bir yılda "geri dönüşüm fikirleri" aramaları %126, "pil geri dönüştürülebilir mi" aramaları 159%, "karton kutu geri dönüştürülebilir mi" aramaları 854% artış gösterdi. Ayrıca Türkiye'de "çevre kirliliğini önlemek için neler yapmalıyız" aramaları da son bir yılda %145 artış gösterdi. Tüketicilerin çevre bilinciyle alışveriş yapmaya başlamasıyla, sürdürülebilir tüketim için ürünlerde kalite, kolaylık veya ekonomik olma özelliklerini de arıyor. Diğer ürün özelliklerinden taviz vermeden istediği ürüne sahip olmayı bekleyen müşteriler için de markalara büyük görevler düşüyor. Markalar, ürünlerinde sürdürülebilirlik özelliğini ayrı bir özellik olarak değil, mevcut ürünlere uygulayarak satmaları gerekiyor. Türkiye'de "sürdürülebilirlik kavramı" araştırmaları geride bıraktığımız bir yıl içinde 10 katın üzerinde artış gösterdi.  
Sürdürülebilir Yaşam İçin Günlük Hayatta Neler Yapmamız Gerekir?
Çevre duyarlılığını arttırmak ve iklim krizinin önüne geçmemiz gerekmektedir. İklim krizinin önüne geçilmediği takdirde dünyada her gün yeni felaketler gerçekleşecektir. Eğer sera gazı şu anki miktarında devam ederse, 2100 yılı itibariyle dünyada ısınma 3-4 dereceyi bulacak. Bu da deniz suyu seviyesinin 70 santimetre yükselmesiyle sel baskınları gibi birçok sorunu da peşinde getirmektedir. Bu durumun önüne geçmek her insanın bu konuda bilinçlenmesi gerekmektedir. Sürdürülebilir yaşam için yapılması gereken davranışlar;
1- Elektronik eşyalarınızın fişlerini prizden çekin,
2- LED ampuller ve enerji dostu elektronik eşyalar kullanın,
3- Ütü, saç kurutma makinesi, fırın gibi malzemeleri çok sık kullanmayın,
4- Çamaşır deterjanı, yumuşatıcı, şampuan, çamaşır suyu kullanmaktan kaçının,
5- Evdeki ısı yalıtımını artırın ve kışın ev içinde dahi kalın giyinin,
6- Isıtma sistemleri doğal gaz ve petrol bazlı değil, elektrikli olmasına dikkat edin,
7- Evde güneş panelleri, elektrikli ve hidrojenli araçlar kullanın,
8- İşinize toplu taşıma ya da bisikletle gidin,
9- Mevsiminde sebze meyve yiyin, yerel ürünler tüketmeye çalışın,
10- Paketli gıdaları azaltın, tek kullanımlık plastikler kullanmayın,
11- Evinizde bitki, çiçek, sebze ve meyve yetiştirin.
 

iklim krizi sürdürülebilir tüketim sürdürülebilir tüketim nedir