İlişkiden ne kadar sonra hamilelik belli olur?

TAKİP ET

Genel olarak regl gecikmesi sonucunda başlayan ve kadın vücudunda birtakım değişimlerle devam eden gebelik sürecinin en çok merak edilen konularından biride 'ilişkiden ne kadar süre sonra hamilelik belli olur?' sorusudur. Her kadının gebe kalma süreci farklıdır. Merak edilen bir diğer soru ise gebelik testi için en doğru zamanın ne zaman olduğudur.

Reklam
Reklam

Hamile kalmak için ilişkiden bir süre sonra döllenmiş olan yumurtanın rahme ulaşmış ve tutunmuş olması gerekmektedir. Yumurtanın döllenme süreci her kadında farklılık göstermektedir. Kimi zaman kadınlar ilişkiden hemen sonra hamile kalırken kimi zaman ise kadınalar uzun bir sürenin ardından hamile kalmaktadır. 

Döllenmiş olan yumurta rahme geldikten sonra HCG adında bir hormon salgılanmaktadır. Bu hormon bedende sorunsuz bir şekilde salgılanırsa gebelik başarılı bir şekilde sağlanmış olur. Salgılanan bu hormonla birlikte beden gebelik alarmları vermeye başlar ve bazı hamilelik belirtileri gözlemlenmeye başlanabilir.

İlişkiden ne kadar sonra hamilelik belli olur? 

Eczanelerde satışı bulunan ve evde alıp yapılan testlerin dışında hastanelerde de yapılan kan ve idrar testleri genel olarak doğru sonuç almak için çok önemlidir. 

İlişkiden sonraki süreçte testler yapılmadan önce vücut bazı belirtiler gösterebilir. Önek vermek gerekirse, en belirgin hamilelik belirtisi olarak regl gecikmesi söylenebilir. Reglleri geciken kadınlar genellikle eczanelerden aldıkları gebelik testleriyle hamile olup olmadıklarına kanaat getirmektedirler. Fakat bu testlerin yüzde yüz sonuç vermediğini de söylemekte fayda var. Bu testlerden sonra kan ya da idrar testi de yaptırılmalıdır. 

İlişkiden sonra ilk 10 gün önemli 

Yaşanan cinsel ilişkiden sonra gebelik açısından ilk 10 gün çok önemlidir. Her ilişkiden sonra kesin olarak hamile kalınacağı düşüncesi doğru bilinen yanlışlar arsında yer almaktadır. Spermin yumurtayı döllemesi sanılanın aksine o kadar da kolay değildir. Bundan dolayı yaşanan her ilişkiden sonra hamile kalınmayabilir. Döllenmenin en kısa süresi 3 gün olarak bilinmektedir. 3 günden itibaren geçen her günde spermle yumurta döllenebilir.

Hamilelik kan testi ne zaman yapılmalıdır? 

Hamileliği öğrenmek için kan testleri genellikle gebe kalma şüphesiyle eczaneden alınıp evde yapılan ve pozitif çıkan testlerden sonra emin olmak için yaptırılır. 

Hamile olduğundan şüphelenen kadınalar ilişkiden 10-15 gün geçtikten sonra hastaneye giderek kan testi verebilirler. Daha doğru ve kesin sonucun doktor kontrolünde verildiği de unutulmamalıdır. 

Reglden kaç gün sonra hamilelik testi yapılabilir? 

Reglleri 5 ila 7 gün arasında gecikmiş olan kadınların hamilelik testi yaptırmaları önerilmektedir. Bunun sebebi ise sağlıklı bir vücuda sahip olan bir kadının regl döngüsünün düzenli olmasındandır. Eğer bu döngü bozulursa kadınlar genellikle gebelik testi yaptırır.

Hamile kalındığı nasıl anlaşılır? 

Birçok kadının merak ettiği konulardan biride budur. Hamile kalındığını anlamanın çeşitli yolları vardır. Yaşanan cinsel birliktelikten sonra bir sonraki regl dönemine kadar olan süreç, sperm ve yumurtanın döllenme süreci olarak bilinmektedir. Geciken regl ile birlikte mide bulantısı, kusma, koku hassasiyeti ve baş dönmesi gibi sorunlar varsa kesinlikle gebelik testi yapılması gerekmektedir. 

Eczaneden alınan gebelik testi nasıl yapılmaktadır? 

Eczaneden alınana gebelik testinin kullanım kılavuzundaki yönergelere uygulayarak birkaç dakika içinde gebelik testi yapılabilir. 

Gebelik testinde tek çizgi ne anlama gelmektedir? 

Gebelik testi sonucunda, test çubuğunda tek çizgi varsa bu hamile olunmadığını belirtmektedir. Fakat bu testler bir kan ve idrar testi kadar kesin bir sonuç vermemektedir. Bu yüzden kan ya da idrar testi yaptırılmalıdır.

Gebelik testinde çift çizgi ne anlama gelmektedir? 

Eğer yaptığınız testte, test çubuğunda çift çizgi çıkmışsa bu hamile olunduğunu belirtmektedir. Hamilelik belirtileri de başladıysa hamilesiniz demektir. Fakat yine de emin olmak için kan ya da idrar testi yaptırmanızda fayda var. 

Test yaptım ama çizgi çıkmadı! 

Yapmış olduğunuz testte hiçbir çizgi belirmiyorsa yeni bir test alarak yeniden yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde doğru sonuca ulaşmanız mümkün değildir. 

hamile hamilelik hamilelik testi Hamilelik kaç gün içinde belli olur