İlişkilerde sağlıklı sınırlar nasıl belirlenir?

TAKİP ET

Sağlıklı sınırlar belirleyen insanları duymuş olabilirsiniz, ama bu neye benziyor? Başlangıç olarak, sağlıklı bir sınır pek çok şeye benzeyebilir. Bir arkadaşınız, istediğinizden daha geç kalmanızı istiyorsa ve bunun yerine içgüdülerinize güvenip eve gitmeye karar veriyorsanız, bu sağlıklı bir sınırdır. Eşiniz zamanınızı çok talep ediyorsa ve biraz kişisel alan istiyorsanız, bu da sağlıklı bir sınırdır.

Reklam
Reklam

Sağlıklı sınırların ne zaman ve nasıl kurulacağını bilmek zor olabilir. Değerlerinizi ve temel inançlarınızı değerlendirdiğinizde, kendi fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığınızı desteklemek için korumalar koymak daha kolaydır. Bunu yaptığınızda, çoğu durumda ezici bir şekilde destekleneceksiniz. Ancak yol boyunca gerçek müttefiklerinizin kim olduğunu da keşfedebilirsiniz.

Sosyal hizmet uzmanı Karen Salerno, MSSA, LISW-S, sağlıklı sınırların neden önemli olduğunu ve sahip olduğunuz ilişkinin türünden bağımsız olarak bunları nasıl yerleştireceğinizi paylaşıyor.

Sağlıklı sınırlar nelerdir?

Sağlıklı sınırlar, ihtiyaçlarınızın karşılandığından emin olmak için ihtiyaç duyulan önemli bir araçtır. Şunları yapmamıza izin veriyorlar:

Kimliğimizi koru.

Başkalarının bizden faydalanmasını veya bizi manipüle etmesini önleyin.

Sağlıklı ilişkileri teşvik edin.

Uygun şekilde iddialı olmamıza izin verin.

Kişisel hedefler için çaba göstermemiz ve başkaları için empati kurmamız için bizi güçlendirin.

Salerno, "Sınırlar, başkaları tarafından nasıl muamele görmek istediğimize ve diğer insanlara nasıl davrandığımıza dair kendimize koyduğumuz çerçevedir" diyor. "Size nasıl davranılmasını istediğinizi belirliyor, fiziksel ve duygusal refahı teşvik ediyor ve bir ilişkide sizin ve diğer kişinin ihtiyaçlarına saygı duyuyor."

Bu nedenle, işte sizinle çok kişiselleşen ve sizi rahatsız eden bir meslektaşınız varsa, bu davranışı olduğu gibi bırakıp ne beklediğinizi ve saygı duyduğunuzu açıklamak isteyebilirsiniz.

Aynı şey, bir aile buluşması sırasında hoş karşılanmalarını aşan herhangi bir aile üyesi için de geçerlidir. Kaderinizin efendisisiniz ve kendi mutluluğunuz ve iyiliğiniz için sağlıklı sınırlar koymanıza izin veriliyor.

Bir sınırın sağlıklı olup olmadığı konusunda herhangi bir sorunuz varsa, sağlıklı sınırların asla başka biri üzerinde kontrol sağlamaya çalışmayacağını unutmayın. Bunun yerine, sağlıklı sınırlar, çevrenizdekilerin ihtiyaçlarını kabul ederken kişisel ihtiyaçlarınıza ışık tutar.

Sınırları belirlemeye nasıl başlayabilirim?

Sağlıklı sınırlar koymanın ilk adımı, ihtiyaçlarınızın ne olduğunu ve sağlıklı olmak için neye ihtiyacınız olduğunu bilmek, iyi bir özgüvene sahip olmak ve kimlik duygunuzu korumaktır. Bunu yapmak için temel değerlerinizin ve inançlarınızın bir listesini yapmayı düşünün: Mutlu olmak için neye ihtiyacınız var? Seni güvende hissettiren nedir? Farklı insanlarla ve durumlarla ne kadar zaman ve enerji harcamaya hazırsınız?

Salerno, “İnsanların sizinle en iyi nasıl iletişim kuracaklarını ve etkileşime girebileceklerini bilmeleri için sağlıklı sınırları erkenden belirlemek önemlidir” diyor. “Ayrıca sınırlarınıza uyduğunuzdan emin olmak istersiniz. Onlara göre hareket etmezseniz, diğer insanların sizin sınır belirlemenize güvenmesini zorlaştırabilir.”

Sınır belirlemenin ilk adımı, bir sınır belirleme ve uygulama hakkına sahip olduğunuza güvenmek ve buna inanmaktır.

Salerno, “Birçoğumuz sınırları olmayan veya sınırları belirsiz bir ailede büyüdük, bu nedenle kendi sınırlarımızı belirleme hakkımız olduğunu her zaman bilmiyoruz” diye açıklıyor. "Sınırları belirlemek sizin için yeniyse, gelecekte daha büyük sınırları belirlediğinizde güven oluşturmanıza yardımcı olması için küçük sınır değişiklikleriyle başlamanızı tavsiye ederim."

Bazen yüzleşmekten korkarsak, sağlıklı sınırlar koymak korkutucu görünebilir. Reddedilmekten endişe duyabilir veya sınırları koyduğunuzda suçlu hissedebilirsiniz, ancak sizi aynı anda mutlu, özgür ve güvenli kılacak şeyler için ihtiyacınız olan alanı ayırmanın sizin hakkınız olduğunu bilmek önemlidir.

İnsanları memnun eden biriyseniz veya karşılıklı bağımlı bir ilişki içindeyseniz, duygularınızı başka birininkinden nasıl ayıracağınızı bilmek zor olabilir.

Salerno, "Ancak bu uygulamaya her zaman istediğiniz zaman başlayabilirsiniz ve ne kadar çok çalışırsanız o kadar iyi başarırsınız," diye güvence veriyor Salerno.

Ve sen de esnek olabilirsin. Hayatınız değiştikçe, ilişkileriniz de zamanla değişecek ve gelişecektir. Bir şeylerin yolunda gitmediğini hissederseniz, rayına geri dönmek ve onları belirlediğiniz anda anlamlı olan sınırları yeniden oluşturmak için asla geç değildir.

İşte sağlıklı sınırların belirlenmesi gereken birkaç alan

Romantik ilişkilerde sınırlar

Sağlıklı sınırları düşündüğümüzde aklımıza gelebilecek ilk ilişki türü, romantik veya cinsel partnerlerimizle olan ilişkilerimizdir. Çıkmak, bir bakıma, zihinlerin büyük bir karışımı gibidir: Birini ne kadar uzun süre tanırsanız, birbirinizle ne kadar uyumlu olduğunuzu o kadar çok anlarsınız. Çoğu zaman, romantik ve cinsel ilişkilerde sağlıklı sınırlar, zamanınız, enerjiniz, bedeniniz ve alanınızla ne yapmakta rahat olduğunuzu belirlemeye dayanır.

Salerno, "Bir ilişkideki sağlıklı sınırlar, sizin alanınıza ve özerkliğinize ve eşinizin alanına ve özerkliğine saygı duymaktır" diyor.

Bu, kendinizi önemli bir kişinin evinde bulursanız ve geceyi geçirmek konusunda kendinizi rahat hissetmiyorsanız, sağlıklı bir sınır belirlemeli ve eve saat kaçta gideceğinizi belirlemelisiniz. Diğer sağlıklı sınırlar, birbirinizle ne sıklıkta mesajlaştığınızı veya birbirinizi aradığınızı, ne sıklıkla birlikte zaman geçirdiğinizi belirleyebilir ve hatta hangi cinsel aktivitenin sizin için doğru olduğuna dair beklentiler oluşturabilir.

Zamanla, bu şeyler değişebilir. Siz veya eşiniz bu sınırlar hakkında ne düşündüğünüzü bile değiştirebilir, ancak önemli olan, herhangi bir sorun bariz kırmızı bayrak haline gelmeden önce birbirinizle iletişim kurmaktır. Koyduğunuz sınırlara saygı duymak da önemlidir.

Salerno, "Bir başkasını ne kadar tanıyorsanız, onun düşüncelerinin ne olduğunu veya rahatlık düzeylerinin ne olduğunu asla %100 bilemezsiniz" diyor. “Sınırları ve rahatlık seviyeleri, hayatlarında neler olup bittiğine bağlı olarak değişebilir, bu nedenle, belirli konularda ve konularda nerede durduklarını teyit etmek ve ikiniz için de herhangi bir şeyin değişip değişmediğini öğrenmek için her zaman eşinizle görüşmeniz önemlidir. ”

Aile ile sınırlar

Sağlıklı sınırlar koymak ilk başta çok garip ve yanlış gelebilir, ancak bize güvenin, anne, baba, kardeşler ve hatta zorlu politik konularda biraz fazla sert olmayı seven bir amca ile kurmak eşit derecede önemlidir.

Salerno, “Sizin üzerinde otorite sahibi bir kişiyle büyüdüyseniz, sağlıklı bir sınır oluşturmak zor olabilir” diyor. "Ama bu sınırları belirlemenizde bir sorun yok çünkü kendinize bağlısınız, kendinize saygı duyuyorsunuz ve bu, bir kimlik duygusunu korumanıza yardımcı oluyor."

Beklenmedik bir şekilde gelip sizi her gün defalarca arayan helikopter ebeveynleriniz varsa ve bu davranışlar sizi rahatsız ediyorsa, onlara nasıl hissettiğinizi söylemek sorun değil. Her iki taraf da hayal kırıklığına uğramadan veya ihmal edilmeden, ikiniz için de işe yarayan sağlıklı bir uzlaşma bulmak için birlikte çalışabilirsiniz.

Aynı kavram, bir kişinin istenmediği veya garanti edilmediği halde dini inançlarını, siyasi ideolojisini veya bilgelik sözlerini zorladığı sert, rahatsız edici tartışmalara kadar uzanır. Bir şey seni rahatsız ediyorsa, kontrolden çıkmadan önce söyle. Değişiklik isteklerinize rağmen olmaya devam ederse, o kişiyle zaman paylaşıp paylaşmayacağınız konusunda sınırlar koymak önemli olabilir. Bu sınırları belirlemek, tükenmişliği önlemeye yardımcı olacak ve ayrıca bir kişi olarak kim olduğunuzu ve sağlıklı kalmak için neye ihtiyacınız olduğunu pekiştirecektir.

Salerno, "Sınırları belirlemezseniz ve her zaman zamanınızı veya ne yaptığınızı başkalarının dikte etmesine izin veriyorsanız, bu gerçekten her yerde bir tükenme ve tükenmişlik hissine yol açabilir" diyor.

Arkadaşlarla sınırlar

Arkadaşlarla sınırlar koymak, öyle olmasa bile, gerçekten kişisel hissettirebilir. Bir düşünün: Bazılarımız her şeyi arkadaşlarımızla paylaşırız. Arkadaşlıklarımıza koyduğumuz sınırlamalar, eğlenirken çoğu zaman bir kenara atılabilir. Ancak sağlıklı bir sınır şaşırtıcı şekillerde ortaya çıkabilir.

Belki de en iyi arkadaşınla çok özel bir sırrını paylaştın ve onlardan kimseye söylememelerini istedin. İsteğe saygı duymak ve bu talebin karşılanmasını beklemek için sağlıklı bir sınır vardır.

Ya da belki birkaç içki için dışarıdasınız ve eve erken gitmek istiyorsunuz ama arkadaşınız biraz daha dışarıda kalmak istiyor. Sağlıklı bir sınır belirlemek ve hazır olduğunuzda eve gitmek önemlidir. Belki arkadaşınızın eve gitmesi için bir yol oluşturmaya yardımcı olursunuz ya da daha sonra birbirinizle görüşeceğinizi anlarsınız. Bununla nasıl başa çıkacağınız size kalmış, ancak arkadaşlığınızı etkileyebileceğinden korkmanıza rağmen bu sınırları yerine koymanız önemlidir. Ne de olsa gerçek bir arkadaş, sağlığınız, mutluluğunuz ve güvenliğiniz söz konusu olduğunda çizgiyi aşmamayı anlayacaktır.

Salerno, "Sınır belirlemek, sahip olduğunuzu bile bilmediğiniz toksik ilişkilerden gerçekten kurtulmanızı sağlıyor" diyor. "İnsanlar sınırlarınıza saygı duymuyorsa, çok çabuk öğrenirsiniz ki belki de bazı arkadaşlarınız size saygı duymaz."

İşte sınırlar

Toksik bir çalışma ortamı veya sorunlu bir patronla uğraşıyor olsanız bile, işyerinde sağlıklı sınırlar belirleyebilir misiniz? Cevap evet, ancak bu, siz ve liderlik ekibiniz arasında biraz daha fazla strateji ve işbirliği gerektirebilir.

Salerno, "Amiriniz veya yöneticiniz sağlıklı sınırları modellemiyorsa, bir çalışanın sınır koymaya çalışması zor olabilir" diyor.

Diyelim ki birden fazla gece geç saatlere kadar çalışıyorsunuz ve hafta sonları çalışıyorsunuz. Kendinizi işyerinde tükenmişlik ile uğraşırken buluyorsanız, programınızı karşılıklı olarak faydalı hale getirmek için alternatif yöntemleri tartışmak için yöneticinizle veya ekip liderinizle oturup konuşmak isteyebilirsiniz.

Sizi rahatsız eden ve stresli bir çalışma ortamına neden olan zor iş arkadaşlarıyla uğraşıyorsanız, onlarla doğrudan veya insan kaynakları departmanınıza gidip başka çözümler belirleyerek sağlıklı sınırlar da oluşturabilirsiniz. Günün sonunda anahtar, işinizde iletişim kurduğunuz herkesin, fiziksel alanınız, duygusal sağlığınız ve zihinsel kapasiteniz söz konusu olduğunda neyin iyi neyin iyi olmadığını anlamasını sağlamaktır.

Salerno, “Kendinize fazla yüklenmediğiniz veya üretken olabileceğiniz zamanları takviminizde bloke ettiğiniz sınırlar olabilir” diyor. “Önemli olan, yöneticinizle işinizin beklentilerinin neler olduğu hakkında bir konuşma yapmak ve performans hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için bu tartışmadan sınırlar oluşturmaktır.”

Yabancılarla sınırlar

Ve son olarak, tamamen yabancı olsalar bile, hemen hemen herkesle sağlıklı sınırlar oluşturmak mümkündür (ve çok önemlidir). Birisi bakkaldaki kişisel alanınızı işgal ediyorsa veya bir eğlence parkına binmek için sıraya giriyorsa, sağlıklı bir sınır oluşturmak, onlardan kibarca geri adım atmalarını ve size biraz nefes alma alanı vermelerini istemek gibi görünebilir. Birisi size karşı saldırganlaşmaya başlarsa, kendinizi geri çekip yakınınızdaki birinden yardım istemek gibi görünebilir.

Salerno, “Şu anda nasıl hissettiğinize ve başka birinin eylemlerinin size nasıl hissettireceğini bilmeye dayalı olarak sağlıklı sınırlar koyarsınız” diyor. “Bir şeyi yapmak veya hissetmek için kendinizi mutsuz, güvensiz veya baskı altında hissederseniz, seçeneklerinize bakmanın, sizi neyin daha iyi hissettireceğini belirlemenin ve sınırlarınızı belirlemenin veya ayarlamanın zamanı gelmiş olabilir.”