İlk kez görüntülendi! Samanyolu Galaksisinin kalbinde kara delik

TAKİP ET

Dünya'ya 26 bin ışık yılı uzakta olan, Samanyolu Galaksisinin merkezinde bulunan Sagittarius A isimli kara delik ilk kez görüntülendi. Sagittarius A isimli kara delik, Güneş'ten 4 milyon kat daha büyük bir kütlede. İşte çığır açan o kara deliğin fotoğrafı…

Reklam
Reklam

Bugün, Event Horizon Telescope (EHT) ismi verilen devasa projedeki bilim insanları, bir süredir merak edilen çığır açıcı açıklamayı yaptı. Açıklamanın akabinde ilk kez görüntülenen bir fotoğraf çıktı.
Samanyolu Galaksisindeki süper kütleli kara delik
Kendi galaksimiz olan Samanyolu’nun merkezinde bulunan güneşten daha büyük kitleye sahip kara deliğin (Sagittarius A) fotoğrafını bilim insanları yayınladı.
Dünya’ya 26 milyon ışık yılı uzaklığında bulunan Samanyolu Galaksisinin merkezindeki karadelik böylelikle ilk kez görüntülendi. Gökbilimciler Sagittarius A’nın Güneş’in kütlesinden 4 milyon kat daha fazla olduğunu açıkladı.

Güneş’ten çok daha büyük kütleye sahip olan devasa kara deliğin görüntüsü, sekiz radyo gözlemevinin bir araya gelmesiyle alındı. Event Horizon Teleskobu’nu oluşturan dünya üzerindeki 80 kurumda 300’den fazla araştırmacı bunu mümkün kıldı.
2019 tarihinde bir kara delikten ilk kez görüntü alındığında oldukça fazla ses getirmişti.