İlk Rus askeri savaş suçlarından yargılandı!

TAKİP ET

Ukrayna ve Rusya arasında geçen savaşta birçok savaş suçu işlenmişti. Tüm dünyanın beklediği yargı aşamasında Vadim Shyshimarin, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından yargılanan ilk Rus askeri oldu. 21 yaşındaki Rus askeri Vadim Shyshimarin, tank biriminin üyesiydi ve savaşın ilk haftasında kuzeydoğuda bulunan Chupakhivka köyünde bir araba penceresinden Ukraynalı 62 yaşında bir sivili kafasından vurmakla suçlandı. İlk duruşma sonrasında iki mahkeme daha yapılması bekleniyor.

Reklam
Reklam

Cuma günü Shyshimarin’in kameralar ve gazeteciler tarafından küçük cam kafes içinde göründüğü Kiev’in Solomyanskyy bölgesinde küçük bir mahkeme salonunda görüldü. Ukraynalı 62 yaşındaki sivil bir vatandaşı başından vurmakla suçlanan Shyshimarin, eğer savaşla ilgili suçlarından suçlu bulunursa ömür boyu hapis cezasına çarpıtırılacak.
Rus asker aleyhindeki dava güçlü
Savunmanın avukatlığını yapan Victor Ovsyanikov, Shyshimarin hakkındaki davanın aleyhinde güçlü olduğunu kabul etti. Kiev’deki mahkeme tarafından hangi delillere izin verileceğinin belirleneceğini söyledi. 11 hafta önce Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana Shyshimarin ilk savaş suçlusu davası yapılan asker olarak yakından takip ediliyor. İlerleyen günlerde iki dava daha gerçekleşmesi bekleniyor.

Savaş suçlusu 10.000’den fazla
Ukrayna’nın Başsavcısı Iryna Venediktova, Rus hükümet yetkilileri ve askerleri içinde 600 üzerinde şüpheliyi işkence ve cinayet vakalarında dahil olmak üzere 10.000 üzerinde potansiyel savaş suçlusu bulunduğunu ifade etti. Buna dair araştırmaların sürdüğünü belirtti.
Iryna Venediktova’nın hesapladığına göre 28 Şubat’ta, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından dört gün sonra, Vadim Shyshimarin Ukrayna kuvvetleri tarafından mağlup edilen Rus askerlerinin arasında yer alıyordu. Ruslar kaçarken sivil araca ateş ettiler ve el koydular. Sonrasında Kiev’in 200 mil doğusunda Sumy’de bulunan Chupahivka köyüne gittiler.
Vurma emri verilmiş
Başsavcı Venediktova, Rus askerlerinin telefonla konuşan ve yürüyen bir adam gördüğünü, Shyshimarin’e adamı vurmasının emredildiğini söylediler. Onları Ukrayna askerine bildirememesi için emir verilen Shyshimarin, tüfeğiyle açık pencereden kurbanın kafasına ateş etti. Ukraynalı Başsavcı adamın evinden birkaç metre ötede olay yerinde öldüğünü açıkladı.