İmza beyannamesi nedir? İmza sirküsü ve noter imza beyannamesi arasındaki fark nedir?

TAKİP ET

İmza sirküsü ve noter imza beyannamesi arasındaki fark merak ediliyor. İsmen sıklıkla karıştırılan bu iki belge birbirlerine benzeseler de ikisi belge amaç olarak birbirlerinden farklıdır. Peki, imza beyannamesi nedir? İmza sirküsü ve noter imza beyannamesi arasındaki fark nedir? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

İmza sirküsü  ve noter imza beyannamesi arasındaki fark merak ediliyor. İsmen sıklıkla karıştırılan bu iki belge birbirlerine benzeseler de ikisi belge amaç olarak birbirlerinden farklıdır. Her iki belgede Noter’den belirli bir ücret karşılığında alınmaktadır. 

İmza beyannamesi nedir? 

İmza beyannamesi kısaca gerçek kişilere Noter tarafından düzenlenerek verilen, üzerinde kişinin Nüfus bilgileriyle imza örneklerinin yer aldığı resmi bir belgedir. Bu belge resmi işlemlerde evrakta sahteciliği önlemek amacıyla imza doğrulaması amacıyla kullanılan belgedir. 

İmza beyannamesi ne iş yarar? 

İmza beyannamesi; 

Gerçek kişilerin Kamu Kurumlarına ya da diğer Kurum ya da Kuruluşlara yapacakları başvurularda imzanın doğrulanması için kullanılır. 

Bu belge ile evrakta sahtecilik ve dolandırıcılığın önüne geçilmesi sağlanır. 

İmza sirküleri nedir? 

Şirket imza sirküleri şirketler ve diğer tüzel kişilerin başvuruları üzerine Noter’de düzenlenen ve üzerinde yine aynı şekilde şirket tarafından yetki verilen kişinin imza örneklerinin yer aldığı resmi bir belgedir. Bu belgede tüzel kişiliklerin adresleri, ticari unvanları, yetki alanları ve kişinin imza yetkisi ve görevi gibi bilgiler yer almaktadır. Bu belge kişinin ilgili şirkette imza yetkisinin olduğunu gösterir. 

İmza sirküsü ne işe yarar? 

İmza sürkülerinin kullanım amaçları şunlardır; 

Evrakta sahteciliğin ve dolandırıcılığın önüne geçilmesini sağlar, 

Tüzel kişiliklerde herhangi bir sorun yaşandığında bu belge ile bu sorunla ilgilenebilecek kişiler belirlenebilir. 

Bu belge ile imza yetkisi verilen kişiler de güvence altına alınmış olur. 

Şirket yetkililerinin şirket adına izinsiz ticari faaliyette bulunmalarının önüne geçilmiş olunur. 

İmza beyannamesi ve imza sirküsü arasındaki fark nedir? 

İmza sirküleri ve imza beyanı arasındaki fark ve benzerlikleri kısaca şöyle belirtebiliriz; 

İmza beyannamesi gerçek kişiler adına düzenlenirken imza sirküsü şirketlerin ya da diğer tüzel kişilerin yetki verdiği kişiler adına düzenlenir. 

Her iki belge de noter tarafından düzenlenmektedir. 

Her ikisi de resmi belge niteliğindedir ve imza doğrulaması ve sahteciliğin önüne geçilmesi amacı ile kullanılmaktadır. 

İmza sirküsü veya beyannamesi nasıl alınır? 

Beyanname ya da imza sirküsü e-Devlet'ten ya da başka online bir platform üzerinden alınamamaktadır. 

Gerçek kişilerde imza beyannamesi almak için Noter’e kimlikle başvurulması ve imza beyannamesi ücretinin ödenmesi yeterli olacaktır. Noterde çok uzun sürmeyen bir işlemle belge düzenlenebilmektedir. 

Şirketler, şahıs şirketi imza sirküleri ve diğer tüzel kişilerin imza sürküleri için ise Tüzel kişi yetkilileri tarafından tüzel kişiliği ait belgeler (ticaret sicil gazetesi, vergi levhası, vekalet vs.) ile Noterlere başvurulur. İmza sirküleri ücreti ödendikten sonra talep edilen imza sirküsü çıkarma işlemi tamamlanır. 

İmza sirküsü veya beyannamesi nereden alınır? 

En çok merak edilen sorulardan birisi de olan imza sirküsü ve imza beyannamesinin nereden alındığıdır. Noter imza sirküsü örneği ve imza beyannamesinin her ikisi için de Noter’e başvurmanız gerekmektedir. Gerekli olan belgelerle Noter’e giderek, noterden imza sirküsü ücreti veya imza beyanı ücreti ödendikten sonra belgeyi alabilirsiniz. 

Noter’den imza sirküsü çıkarmak için gerekli evraklar nelerdir? 

Noterden şirket imza sirküsü örneği alırken sizden talep edilecek belgeler şunlardır; 

İmza sürküsünde yetki verilecek kişiye ait kimlik fotokopisi

Vergi levhası

Ticaret sicil gazetesi

İmza sirküsü veya beyannamesi e-Devlet'ten alınır mı? 

e-Devlet imza sirküsü sorgulaması ya da belgenin e-Devlet'ten alınabilmesi mümkün değildir. Aynı durum imza beyannamesi için de geçerlidir. Belgenin ilk başvurusu da kaybedilmesi durumunda yeniden çıkartılması gerektiği durumlarda da yeni sirkü ya da beyannamenin Noter’den alınması gerekmektedir. 

Noter imza sirküsü sorgulaması nasıl yapılır? 

İmza sürküsü ya da imza beyannamesinin online olarak sorgulanmamaktadır. e-Devlet'ten de belgelerin sorgulanabilmesi ya da bir suretinin alınabilmesi mümkün değildir. 

2022 imza sirküsü ve beyannamesi ücretleri ne kadar? 

2022 yılı için imza sirküsü noter ücreti 133 TL’dir. 

2022 İmza beyannamesi için de ücret aynı şekilde 133 TL’dir. 

Belgelerin birden fazla nüsha alınmak istenmesi durumunda ikinci ve sonrası nüshalar için ilave ücret alınabilmektedir. 

İmza sirküleri geçerlilik süresi nedir? 

İmza sirküsü geçerlilik süresi 3 yıldır. Belgenin alındığı tarihten itibaren 3 yıllık sürenin tamamlanmasıyla birlikte yenilenmesi gerekmektedir. Süresi dolan imza sirkülerinin resmi işlemlerde geçerliliği bulunmamaktadır.

imza sirküsü imza sirküsü nedir imza sirküsü nasıl alınır imza sirküsü ve imza beyannamesi arasındaki farlk nedir imza beyannamesi nasıl alınır imza sirküsü ve beyannamesi e devletten alınır mı imza sirküsü geçerlilik süresi imza beyannamesi ne işe yarar