İnflamasyonu azaltmak için en iyi 5 meyve

TAKİP ET

Kronik inflamasyonla savaşmaya yardımcı olmak için bu meyveleri düzenli olarak diyetinize dahil edin.

Reklam
Reklam

Enflamasyon kelimesinin kötü bir ünü vardır. Ağrı, şişlik, hastalık gibi olumsuz sonuçlarla veya belki de sadece genel sağlığın bozulmasının bir yan ürünü gibi görünüyor. Sağlık hizmetlerinde tanınan birkaç inflamasyon sınıflandırması vardır: akut ve kronik inflamasyon ve ikisi arasında bazı büyük farklar vardır.

Akut inflamasyon, yaralı vücut dokusunun iyileşmesi ile karakterizedir. Akut inflamasyon kısa sürelidir, dakikalar veya günler sürer ve yaralanma, tahriş veya enfeksiyonun bir sonucudur. Bu tür iltihaplanma sürecinin iyileşmesi sırasında, etkilenen bölgede kızarıklık, şişme, sıcaklık ve ağrı gibi belirtiler, hasarlı doku ele alınırken ve yeni doku sentezlenirken belirgin olabilir. Bu, vücudun fiziksel strese maruz kalmasına ve ardından gerekli onarıma verilen normal bir fizyolojik tepkidir.

Kronik inflamasyon ise, British Journal of Nutrition'daki bu derlemede belirtildiği gibi, homeostazın düzenlenememesinin bir göstergesidir, dolayısıyla hastalığın devam etmesine ve ilerlemesine katkıda bulunur. Bu, gerçek bir tetikleyici olmadığında, ancak iltihaplanma hala aktifken vücudun fizyolojik tepkisindeki bir yanlış ateşlemenin bir sonucudur. Çoğu kronik inflamasyon sistemiktir (vücudun sadece bir bölgesine lokalize değildir) ve hafiftir veya "düşük derecelidir". Kronik inflamasyon, kalp hastalığı, metabolik sendrom, tip 2 diyabet, obezite, kanser ve romatoid artrit dahil olmak üzere birçok hastalığın kökü olabilir.

Enflamasyona karşı korunmanın bir yöntemi, bir dizi sebze ve meyve, sert kabuklu yemişler ve tohumlar, baklagiller (fasulye ve bezelye), kepekli tahıllar ve haftada iki porsiyona kadar omega-3 yağları sağlayan balık içeren besleyici yoğun bir diyettir. . Bu ilk beş anti-inflamatuar meyve de dahil olmak üzere, bazı bitki bazlı gıdalar, potansiyel inflamatuar mücadele faydaları için incelenmiştir.

Kızılcık

Kızılcık yıl boyunca neredeyse yeterince ilgi görmüyor. Bunun yerine, çoğu kızılcık alımı, bir idrar yolu enfeksiyonuna (İYE) karşı savunmak için kızılcık sosu veya kızılcık suyudur. Bunun yerine kızılcıklar bir smoothie içinde dondurulabilir, bir iz karışımında kurutulabilir veya bir salatada taze olarak tüketilebilir. Kızılcık, antioksidan aktivite ile ilişkili yüksek bir biyoaktif bileşik içeriğine sahiptir. International Journal of Molecular Sciences tarafından 2015 yılında yapılan bir incelemede tartışıldığı gibi, kızılcıklardaki birincil biyoaktif bileşik, kuersetin adı verilen bir flavonoiddir. Bu flavonoidler, iltihabı azaltmadaki rolleri, atardamarlarda yağlı maddelerin birikmesini engelleme ve kanser önleyici etkileri nedeniyle incelenmiştir.

Portakal

Portakallar, ister göbek portakalı ister mandalina olsun, bir narenciye flavonoidi olan hesperetin içerir. Hesperetin, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, amyotrofik lateral skleroz (ALS) ve multipl skleroz gibi nörodejeneratif hastalıklara yol açabilen iltihaplanmaya karşı koruma sağlar.

Yaban mersini

Yaban mersini, muhtemelen yulaf ezmesi, yoğurt veya kekler yoluyla kahvaltı rutininize giren tanınabilir bir meyvedir. Artık yaban mersini diyetinize düzenli olarak dahil etmek için daha fazla neden var: iltihabı azaltan işlevi, gelişen tip 2 diyabetin ayırt edici özelliği olan insülin direncini azaltabilir. Advances in Clinical and Experimental Medicine'deki 2018 tarihli bir inceleme, bunun yaban mersininin "antosiyanin" içeriğine ve vücudun glikoz kullanımıyla ilişkili belirli hormonları değiştirme yeteneğine atfedilebileceğinden şüpheleniyor.

Greyfurt

Greyfurt, limon, misket limonu ve portakal gibi diğer meyvelerle birlikte narenciye olarak sınıflandırılır. Domates, greyfurt ve diğer narenciye meyvelerinde bulunan önemli bir bileşik olan Naringin, 2020'de Bioscience Reports'taki bir araştırma makalesinde bildirildiği gibi inflamatuar reaksiyonları baskılayabilir. Bu, naringin'in proinflamatuar "sitokinlerin" etkinliğini azaltma yeteneği sayesinde gerçekleşir. Hücre hasarına katkıda bulunduğu bilinmektedir. Greyfurt ayrıca bağışıklık fonksiyonunda kilit vitaminler olan mükemmel bir A vitamini ve C vitamini kaynağıdır.

Çilekler

Çilekler sadece sulu, sağlıklı bir yaz meyvesi olarak değil, aynı zamanda tatlılardan içeceklere kadar hemen hemen her şeyi harika hale getirebilecek bir lezzet olarak takdir edilmektedir. Çilek tüketmeye devam edin, ancak şimdi bu meyvenin ellagik asit adı verilen bir flavonoid açısından son derece zengin olduğu bilgisiyle donanmış durumda. Ellagik asit, anti-inflamatuar ve antibakteriyeldir ve ayrıca kansere karşı korumayı artırabilir.