İngiliz araştırma şirketinden korkutan dolar tahmini! Dolar 24 liraya yükselecek

TAKİP ET

İngiliz ekonomik araştırma şirketi Capital Economics, Türkiye'de seçim ve dolar ile ilgili tahminlerde bulundu. Araştırma Şirketi, Türkiye'de doların 2022 sonunda 18 liradan 24 liraya kadar çıkacağını belirterek 2023'ün ilk yarısında ise 26 lirayı göreceğini söyledi. İngiliz Araştırma Şirketi, 2023 seçimleri ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

Reklam
Reklam

Londra merkezli faaliyet gösteren ekonomik Araştırma Şirketi Capital Economics, 2022 yılının sonunda Türkiye'nin durumunu analiz etti. TL’nin son dönemde olduğu gibi yılsonuna kadar da değer kaybedeceğini vurgulayan şirket, Dolar/TL’nin yılsonunda 18 liradan 24 liraya yükselecek iddia etti.
 

Dolar nasıl düşecek?

İngiliz Araştırma Şirketi doların yılsonunda 24 liraya kadar yükseleceği ile iddia ederken 2023 yılının ilk yarısından itibaren de 26 lira ve üzeri olabileceği tahmininde bulundu. 2023 yılının Haziran ayında yapılacak olan seçimleri muhalefetin kazanması ve sonrasında agresif bir şekilde faiz artırılması durumunda dolar kurunun 2023 yılı sonunda 24 liraya 2024 yılında ise 20 liraya girileceği yönünde tahminlerde bulunan şirket
Türk lirasının değer kaybına da dikkat çekti.
 

Türk Lirası mayıs haziran döneminde yüzde 15 değer kaybetti

Türk lirasının mayıs ayı başından bu yana dolar karşısında değer kaybetmeye devam ettiğini belirten Araştırma Şirketi, şu ana kadar yaşanan değer kaybının yüzde 15 olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de koşulların her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirten Araştırma Şirketi, değer kaybının yılsonuna doğru daha da hızlanmasını beklediklerini dile getirdi.

Aynı zamanda küresel finansal koşullarında son haftalarda kötüye gittiğine dikkat çeken İngiliz şirketi, risk işte onun düştüğünü işaret ederek bu durumun Türk Lirası üzerinde diğer gelişen ülke para birimlerine kıyasla daha fazla baskı yarattığını vurguladı.
 

Faiz indirimi Türkiye'nin sonu olur

Türkiye'nin en net ithalatçı ülke olduğuna dikkat çeken şirket, para biriminin baskı altında kalmaya devam ettiğine değindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Geçtiğimiz günlerde dikkat çektiği faiz indirimi konusunda da İngiliz şirket Enflasyonun yüksek seviyede olmasına rağmen reel Faizin derin negatif bölgede kalmaya devam edeceği beklentisini ortaya koydu.
 

Türkiye'nin kredi iflas riski arttı

Piyasaların kötüleşmesi ve Türkiye'deki ekonomik model de ısrar edilmesi nedeniyle Türkiye'nin kredi iflas riskinin arttığını belirten Araştırma Şirketi, artan jeopolitik risklerinde etkisi ile birlikte Yunanistan ile yaşanan gerilimin Türkiye'ye olumsuz etkilediğini duyurdu.