İngiltere'nin Türkiye'yi Ruanda planına dahil etmek istemesine tepki yağıyor!

TAKİP ET

İngiltere'nin Türkiye'yi Ruanda planına dahil etmek istemesine tepki yağıyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Lis Truss'ın göçmenleri Türkiye'ye gönderme isteğinde olduğuna dair iddialar gündeme bomba gibi düştü. Tepki çeken bu iddiaya Dışişleri'nden de tepki geldi. Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç'ten açıklama geldi.

Reklam
Reklam

İngiltere’nin Türkiye’yi Ruanda planına dahil etmek istemesine tepki yağıyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Lis Truss’ın göçmenleri Türkiye’ye gönderme isteğinde olduğuna dair iddialar gündeme bomba gibi düştü. Tepki çeken bu iddiaya Dışişleri’nden de tepki geldi. Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç’ten açıklama geldi. Söz konusu iddiaların asılsız olmasını ümit ettiklerini söyleyen Bilgiç, ‘Türkiye herhangi bir ülkenin sığınmacı kampı veya sınır muhafızı olmayacaktır’ dedi. İngiltere’nin Türkiye’yi Ruanda planına dahil etmek istediğine dair iddialar hem İngiltere’de hem de Türkiye’de büyük tepki çekti. İşte tüm detaylar…

Türkiye ile Müzakere İddiası

The Times’ın haberine göre, İngiltere Dışişleri Bakanı Lis Truss, ülkedeki göçmenleri Ruanda’nın yanı sıra Türkiye’ye de gönderme planı yapıyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın yerine gelmek için yarışan isimlerden biri olan Dışişleri Bakanı Lis Truss’ın Başbakan olması halinde ülkedeki göçmenleri Ruanda’nın yanı sıra Türkiye’ye de gönderme planı yaptığı iddia edildi. İddiaya göre, Truss’ın milletvekilleri ile yaptığı özel görüşmelerde ülkedeki yasadışı göçmen konusunun çözümü için Ruanda ile yapılan anlaşmanın benzerini yapmak istediği, bu konuyla ilgili Türkiye ile de müzakere başlatmak istediği belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan Tepki

İngiltere Dışişleri Bakanı Lis Truss’ın Türkiye’yi Ruanda planına dahil etmek istemesine dair iddialarla ilgili Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç’ten açıklama geldi. İddiaların asılsız olmasının ümit edildiğini aktaran Bilgiç, ‘8 yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkemizin üçüncü ülkelerin talebi üzerine daha fazla yük alması, bunun da ötesinde iltica hakkı konusunda uluslararası düzenlemelerle bağdaşmayan bir yaklaşımın içinde yer alması söz konusu değildir. Türkiye herhangi bir ülkenin sığınmacı kampı veya sınır muhafızı olmayacak, üçüncü ülkelerin uluslararası yükümlülüklerini hiçbir şekilde devralmayacaktır. Kaldı ki bu tutumumuzu geçtiğimiz yıl Afganistan sığınmacılar konusunda çıkan benzer haberlerin ardından da kamuoyuyla paylaşmıştık. Bu çerçevede tüm ülkeleri göç konusunda uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye ve eşit sorumluluk üstlenmeye davet ediyoruz.’ ifadelerine yer verdi.