İntranet Nedir? Nasıl Çalışır?

TAKİP ET

İnternet tüm insanların özgür şekilde web adreslerine erişim sağlayabildiği, diğer internet kullanıcılarıyla etkileşim gerçekleştirebildiği bir alanken, intranet internetten daha farklı olarak kapalı devre çalışan bir sistemdir.

Reklam
Reklam

İntranet ile internette kullanılan protokoller olarak sıralayabileceğimiz SMTP, UDP ve http kullanılabilir, internetin sunduğu birçok şeyden aynı şekilde yararlanılabilir. İntraneti internetten ayrı kılan şey kapalı sistem olmasıdır. Bu yapı, kapalı ağ sistemini mevcut kılıp, güvenlik açıklarının en aza indirgenmesini ve bağlantının belirli kişilerce gerçekleştirilmesini mümkün kılar. Bu içeriğimizde intranet nasıl çalışır, internetten farkı ne, avantajları-dezavantajları, kullanım alanları neler? sorularına yanıt vermeye çalışacağız. 

İntranet Çalışması Nasıldır?

İntranet çalışma temelinde kendi içerisinde işleyen bir internet sistemi olarak tanımlanabilir. Kablolar aracılığıyla birbirlerine bağlanmış olan cihazlar yoluyla bir ağ sistemi yaratılır veya kablosuz bağlantıya imkan veren sistemler kapalı yapıda kurulur. Bir alıcı, yayın gerçekleştiren bir kaynak veya bilgisayar kümesi kapalı intranet sistemine rahatlıkla bağlanırlar.

Kapalı ağ sistemini IP atayan bir sunucu kontrol etmektedir. Veri tabanı, kullanıcılar arası iletişim ve bulut depolama sistemleri de aynı sunucu üzerinden kullanılır. Sunucu, tercih edilmesi halinde dış internet ağına açılır tercih edilmemesi halinde sadece kişilere açık konumda işlev görmeye devam eder. 

İntranet Kullanım Avantajları Neler?

İntranet kullanım avantajları denildiğinde akla erişilebilirlik, verimli iletişim, verimli depolama gibi unsurlar gelir. Bu avantajlar hakkında detaylar şu yöndedir:

İntranet ve internet çalışma şekli benzerdir. Ancak intranet herkesin erişimine açık olmadığı için kapalı devre sistem olarak adlandırılır. Erişilebilirlik koşulları rahatlıkla tarayıcı veya VPN yardımıyla mümkün kılınır. İnternet servis sağlayıcısına gerek duyulmadan oluşturulan intranet, internet servis sağlayıcı alt yapısı olmayan yerlerde işletmelerin kullanabileceği bir sistemdir. 

İntranet kapalı devre sistem olsa da e-mail ve mesaj seçeneklerini kullanabilmek için uygulamaları barındırabilir. Bu kapsamda sadece belirli kişinin bağlanabildiği ağda iletişim açısından güvenlik sağlanır.

İntranet kullanımında depolama için bulut sisteminden yararlanılmaktadır. Bu kapsamda kullanıcılar arası dosya aktarım kolaylığından yararlanılır.

İntranet, işletmeler için çalışma verimi de sağlamaktadır. Çünkü ortak çalışma yoluyla yapılacak olan projeler intranet üzerinden yürütülebilir. Kapalı devre sistem sayesinde kullanıcılar tercih ettikleri araçlara ise kısa sürede erişirler. 

İntranet sistem dış ağdan ve kaynaklardan gelebilecek olan saldırılara imkan vermez. Sitem aynı zamanda kullanıcılarının genel ağdan getirebileceği zararlı yazılımlara karşı da kendini korur. Neticede siber güvenlik açısından verimlidir. 

İntranet kullanımında veri aktarım hızı oldukça iyi konumdadır ve bunun yanında geliştirilebilir. İntranet için yapılandırma ne kadar iyi oluşturulursa, veri aktarım hızı o kadar artar.

Bu gibi avantajları kazandıran intranet özellikle uzaktan çalışma şartlarında birlikte proje yürüten ve güvenliğe önem veren ekipler tarafından tercih edilebilmektedir. 

İntranet Dezavantajları Neler?

İntranet dezavantajları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

Kapalı ağ sistemi olduğundan internetten veri almak istendiğinde VPN benzeri araçlara ihtiyaç vardır.

Kurulum maliyeti açığa çıkarır.

Mobil olarak kullanılamaz.

Dış verilere bağımlı olan çalışma gurupları için ideal değildir.

Sitemi ilk defa kullanacaklar için sistem içi kısa bir eğitim gerektirebilir.

İntranet’e bağlanacak olan her bir kişi için yetkilendirme yapılmalıdır. 
İlgili dezavantajları ortaya çıkaran İntranet, her gelişkin uygulama ile uyumlu değildir. Siteme uygunluk açısından uygulamaların yapılandırılması gerekebilir.

İntranet Kullanım Alanları Neler?

İntranet kullanım alanlarından biri şirketlerdir. Tercih eden şirketler, çalışanlarını güvenliği yüksek tek bir sistem üzerinden iletişim sağlaması için intranet kullanabilirler. Örneğin Microsfot Teams veya Google Workspace aynı intranette olduğu gibi imkanlar sunar. Diğer yandan şirketler intranet kullandıklarında diğer uygulamaları kullanmaları halinde ortaya çıkacak masraftan daha düşük masrafa katlanırlar.
Ordu, emniyet güçleri sadece kendilerine özel ve kapalı bir iletişim kurmak için intranet ağları kurarlar. Özellikle önemli veri ve bilgilerin intranet ağında güvene alınması gerekir.

İntranet ve İnternet Arası Farklar Neler?

İntranet ve internet arasındaki ilk fark intranet’in kabloyla, belirli yetkili cihazla ya da yetkilendirilmiş kablosuz cihazla bağlanılabilecek bir ağ oluşu, internetin ise herkesçe bağlanılabilecek bir ağ oluşudur. Diğer farklar;

İntranet ağı bir kurumun özel malıdır. İnternet için aynı şey söylenemez.

İnternet ağı servis sağlayıcılar tarafından sağlandığı için servis sağlayıcıların sunduğu oranda hız verimi alınır. İntranet ağı özel kurulumu veya kişinin tercihlerine göre kurulumu yapılan bir sistem olduğundan daha hızlı bağlantı ve çalışma şartları elde edilebilir. 

İntranet aynı zamanda siber güvenlik açısından internete göre daha iyi bir konumdadır.