İpek böceği yetiştiriciliği nasıl yapılır? İpek böceği besleme evi ve dut bahçesi tesisi proje

TAKİP ET

Son dönemlerde adından sıkça bahsettiren İpekböcekçiliği ve dut bahçesi projesine yoğun ilgi görülmektedir. Devlet tarafından hibe desteği ile ipekböceği yetiştirilmesinin nasıl yapıldığı ve hesaplamaların gerçekleşmesi merakları arttırdı. İpek böceği besleme evi ve dut bahçesi tesisi proje detayları haberimizde yer almaktadır

Reklam
Reklam

İpekböceğinin kuluçka dönemi iklimden dolayı  ege ve akdeniz bölgelerinde sıcaklık yüksek olduğu için nisan ayında diğer bölgelerde mayıs ayında gerçekleşmektedir. İpekböceğinin hayatta kalabilmesi için tek ihtiyaç duyduğu şey dut yaprağıdır. Bir kutu içerisinde bulunan yaklaşık 20 bin yumurta ipekböceği için 500-600 kg dut yaprağı gerekmektedir. Yoğun ilgi görülen iprek böceği yetiştirmesi detayları şöyledir; 

Dut bahçesi tesisi kurulumu nasıl yapılır? 

İpek böcekçiliği için dut bahçesi ya da bağ bahçeleri kapatılmaktadır. İpek böcekçiliği yapımın en uygun olduğu ortam ise dut bahçeleri olarak bilinmektedir. Bunun nedeni ise dut yapraklarının daha kolay şekilde toplanmasıdır.  Dutlar çok geniş yapraklara sahip olmadığı için ekim işlemi sık sık yapılır böylece yaprağın daha verimli şartlarda büyümesi sağlanır. Kapama türündeki bahçelere bakıldığında 3-3,5 metre boşluk bırakılarak üst boşluk ise 1.3-1.5-2 metrelik aralıklarla dikim işlemleri gerçekleştirilir. Fidan miktarları ise şöyledir: 

Alan metrekare cinsinden hesaplanır ve sıralar arası mesafe (3-3,5 metre) ile sıra üstü mesafesinin (1,3-1.5-2 metre) çarpımına bölünerek gereken fidan miktarı belirlenir. Örneğin 3 metreye 1,5 metre ölçümüz ve 1000 metrekare alana sahibiz. Buna göre gereken fidan miktarı 1000/3*1,5 işleminden 222 olarak bulunmaktadır.

Yaş koza üretimi aşamaları

Ülkemizin iklim koşulları nedeniyle yılda 2 kere yaş koza üretimi yapılmaktadır. Tohum şeklinde kutular içierisinde bulunan kozaları bir kutu tam dolu olmasıyla 20.000 det lacak şekilde satış yapılmaktadır.  Üreticiler 1 ay ipekböceğini yaş kozada besler ve 10 gün koza örmesi için bekler. Bu 40 gün bitiminde kozabirlik kurumuna teslim eder. 1 kutusunda yaklaşık 44 kg ürün çıkan  ipekböceğinin Türkiye’deki ortalaması 35 kilodur.

İpek Böcekçiliği besleme evi için alan hesaplama 

İlk yaş 1,5 metrekare

İkinci yaş 3 metrekare

Üçüncü yaş 6 metrekare 

Dördüncü yaş 12 metrekare

Beşinci yaş 25 metrekarelik alanlarda besleme işlemleri yapılmaktadır.

1 kutu ipekböceği için 25 metrekare alan gerektiğinden bahsetmiştik. 1,65 boyunda  2 tane 3 katlı raf inşası yapılmalı Rafların boyutu 1,10 ila 2 m olmalıdır.

İpekböceği yetiştiriciliği için toplam maliyet hesaplaması 

Fidan almak için gereken masraf : 16.000₺

Alınan fidanların dikilme masrafları: 4.000₺

Yapraklar için raf maliyeti: 28.000 ₺

İpekböceği Evi için gereken masraf: 120.000₺

Araç gereç masrafları:  30.000₺ 

ipek böceği nasıl yetiştirilir İpek böceği yetiştirme İpek böceği maiyeti