İran'da Mahsa Amini protestolarında ölenlerin sayısı 476'ya yükseldi

TAKİP ET

İran'da Mahsa Amini'nin gözaltındayken hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü, 3 aydan bu yana başkent Tahran'da devam eden gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısının 476'ya yükseldiğini açıkladı.

Reklam
Reklam

İran’da ahlak polisi tarafından başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin ölümü sonrası başlayan protestolar sürüyor. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), İran’da süren protestolara ilişkin bir rapor yayınladı. Raporda, 3 aydır süren gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısının 476’ya yükseldiği ifade edildi. Rapora göre ölen göstericilerden 34'ü kadın, 64'ü ise 18 yaşından küçük.

Sistan-Beluçistan eyaletince çok kayıp var

Raporda İran’da bulunan 31 eyaletten 25’ine dair veriler yer alıyor. Bu verilere göre en çok can kaybı Sünnilerin yoğun olarak yaşadığı Sistan-Beluçistan eyaletinde gerçekleşti. Bu eyalette 130 kişi hayatını kaybederken Kürdistan’da 53, Batı Azerbaycan'da 55, Tahran'da 52, Mazenderan'da 38, Gilan'da 26, Kirmanşah'ta 25, Elborz'da 23, İsfahan'da 14, Fars’da 11 kişi yaşamını yitirdi.

100 kişi idam cezası alabilir

Hazırlanan raporda gözaltına alınan en az 100 kişinin idam veya hapis cezası alma riski olduğu bildirilirken haklarında idam kararı verilen 2 kişinin ise cezalarının infaz edildiği ifade edildi.