İrritabl bağırsak sendromu için beslenme değişiklikleri

TAKİP ET

İrritabl bağırsak sendromu (IBS), Hindistan'da çok yaygın bir sağlık sorunudur. Kadınların bu durumdan erkeklerden daha fazla muzdarip olduğu fark edildi.

Reklam
Reklam

Bazı insanlar sadece hafif rahatsızlık yaşarken, diğerleri için bu sağlık durumu günlük rutini bozabilir. Bir beslenme ve sağlıklı yaşam kliniği olan Diet Insight'ın Baş Diyetisyeni ve Kurucusu Lavleen Kaur, “IBS, karın rahatsızlığını ve bağırsak hareketlerindeki değişiklikleri içeren, ishal veya kabızlık veya her ikisi de olabilen bir semptomlar topluluğudur. İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) ile aynı değildir ve diğer bağırsak problemleriyle ilgisi yoktur. Semptomların sıklığı ve yoğunluğu bireyler arasında değişir. IBS ile kramp, karın ağrısı ve düzenli şişkinlik gibi başka semptomlar yaşayabilirsiniz.

Diyet, diğer sağlık sorunları gibi, IBS'yi yönetmenin anahtarıdır. Bazı gıda maddeleri semptomları kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilirken, diğerleri ağrıyı daha da kötüleştirebilir. Lavleen, diyetinize hangi yiyecekleri dahil etmeniz gerektiğini ve IBS'niz varsa hangilerinden kaçınmanız gerektiğini tartışıyor.

Diyetinizden bazı yiyecekleri çıkarmak, rahatsız edici IBS semptomlarından kaçınmanıza yardımcı olabilir.

• Rafine edilmiş, paketlenmiş ve işlenmiş karbonhidratlardan kaçının.

• Süt ürünleri ve glüten içeren gıdalar bazı IBS hastalarında ishale neden olabilir.

• Derin yağda kızartılmış yemekler ve yapay tatlandırıcılar, önemli düzeyde trans ve doymuş yağ içerdiklerinden ve IBS hastalarında daha fazla sindirim tahrişine neden olabileceğinden kaçınılmalıdır.

• Tam tahıllar ve fasulye, havuç, brokoli, kayısı, filiz gibi sebzeler ve elma, guava ve armut gibi meyveler gibi çözünmeyen lifler önerilmez. Soyulmuş elmalar yenebilir.

Lavleen, "İBS'li hastalar için yiyecek önerilerinin son derece kişiselleştirilmesi gerekir, çünkü bazı öğeler bazı bireylerin semptomları yönetmesine yardımcı olurken diğerlerinde IBS'yi tetikleyebilir" diyor. Bu nedenle, hangi gıda maddelerinin IBS'lerini tetiklediğini anlamak için ne yedikleri ve ne zaman yedikleri konusunda çok dikkatli olmaları gerekir.

Tetikleyiciler belirlendikten sonra, diyetisyenlerin IBS ağrılarını hafifletmek için kişiselleştirilmiş bir diyet planı oluşturması daha kolaydır. IBS hastalarına yardımcı olabilecek bazı yaygın gıda maddeleri lahana, marul, fermente gıdalar, belirli türdeki fındık ve tohumlar, yumurta gibi sindirim proteini seçenekleri (bazı durumlarda) ve son olarak papaya, çilek ve portakal gibi meyvelerdir. ” diyor Lavleen.

Unutmayın, diyet değişiklikleri sadece IBS yönetimi sürecini başlatır. Her vücut farklı besin gruplarına farklı şekillerde tepki verdiğinden, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını anlamak için düzenli müdahaleler ve diyet değişiklikleri şarttır.