İş kazası bildirmeme cezası ne kadardır? Kazanın iş kazası sayılma şartları nelerdir? İş kazası bildirim süresi kaç gündür?

TAKİP ET

Sigortalı çalışan biri çalışmakta olduğu işten dolayı ruhen veya bedenen bir zarara uğraması durumuna iş kazası denir. Çalışanın gördüğü zarar sonrasında bu sorunu ilgili kuruma bildirmesi gerekmektedir. İş kazası bildirmeme cezasının ne kadar olduğu vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Peki, İş kazası bildirmeme cezası ne kadardır? Kazanın iş kazası sayılma şartları nelerdir? İş kazası bildirim süresi kaç gündür? İş kazası bildirim süresine hafta sonu dahil edilir mi? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

İş kazası çalışan herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Sigortalı çalışan biri çalışmakta olduğu işten dolayı ruhen veya bedenen bir zarara uğraması durumuna iş kazası denir. Bu oluşacak zarar anlık veya daha sonraki süreçlerde de ortaya çıkabilmektedir. 6331 sayılı kanun hükmüne göre iş kazası bildirmeme cezası 3 Bin 825 TL olarak belirlenmiştir. İş kazası bildirmeme cezası hakkında detaylı bilgi almak isteyen kişiler internette araştırma yapmaktadır. İş kazası cezasının ne kadar olduğu, bildirim süresi, kaza sayılma şartları, çalışan sayısına göre ne kadar ödeme yapıldığı gibi pek çok soru merak edilmektedir. Peki, İş kazası bildirmeme cezası ne kadardır? Kazanın iş kazası sayılma şartları nelerdir? İş kazası bildirim süresi kaç gündür? İş kazası bildirim süresine hafta sonu dahil edilir mi? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

Kazanın İş Kazası Sayılma Şartları Nelerdir?

İş kazası hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi kazanın iş kazası sayıla bilmesi için hangi şartların olması gerektiğini araştırmaktadır. Kazanın iş kazası sayılması gereken şartlar şu şekildedir:

Sigortalı çalışan kaza esnasında işyerinde bulunmalıdır.

İşveren adına yürütülen bir iş için işyeri dışındaysa ve burada bir kaza geçirdiyse bu da iş kazası sayılmaktadır.

Asıl işi dışında bir başka göreve gönderilmişse sigortalının burada geçirdiği kaza da iş kazası sayılmaktadır.

İşveren tarafından sağlanmış olan araç ile işe gidiş veya gelişlerde geçirilen kazalar da iş kazası olmaktadır.

 

İş Kazası Bildirim Süresi Kaç Gündür?

5510 sayılı kanunun 13. Maddesi uyarınca kazanın meydana geldiği olaydan sonraki 3 iş günü içerisinde kesinlikle ilgili kuruma bildirilmesi zorunludur.

Bu Sosyal Güvenlik Kurumu’na elektronik ortamda bildirim için ihtiyaç duyulan süredir ve oluş tarihinden sonraki gün başlar. Kolluk kuvvetlerine kısaca polis veya jandarmaya hemen bildirimi zorunludur.

 

2022 İş Kazası Bildirmeme Cezası Ne Kadar?

İş kazası bildirmeme cezası 2022 yılı için en az düzeyde 5,115 TL’dir. Ancak bu tutarlar 10 kişiden az işçi çalıştıran işyerleri için geçerlidir. İş kazasını bildirmeme veyahut geç bildirimde bulunma cezası işyerlerinin çalışan sayısı ve de işyerinin tehlikeli iş statüsüne durumuna göre değişiklik göstermektedir.

 

Çalışan Sayısı 10 Kişinden Az Olan İşyerlerinde İş Kazası Bildirmeme Cezası Miktarı Ne Kadar?

Az Tehlikeli (Aynı miktarda) : 5.115 TL

Tehlikeli (%25 artırılarak) 6.393 TL

Çok Tehlikeli (%50 artırılarak) 7.672 TL

 

Çalışan Sayısı 10 – 49 Arasında Olan İşyerlerinde İş Kazası Bildirmeme Cezası Miktarı Ne Kadar?

Az Tehlikeli (Aynı miktarda) 45.115 TL

Tehlikeli (%50 artırılarak) 7.672 TL

Çok Tehlikeli (%100 artırılarak) 10.230 TL

 

Çalışan Sayısı 50’den Fazla Olan İşyerlerinde İş Kazası Bildirmeme Cezası Miktarı Ne Kadar?

Az Tehlikeli (%50 artırılarak) 7.672 TL

Tehlikeli (% 100 artırılarak) 10.230 TL

Tehlikeli (%200 artırılarak) 15.345 TL

 

İş Kazası Hangi Kurumlara Bildirilmelidir?

İş kazalarının hangi kurumlara bildirileceği 6331 sayılı kanunun 14. Maddesinde detaylıca açıklanmıştır.

Belirtilen kapsamlar sonucu meydana gelecek kaza işveren tarafından kazadan sonraki en geç 3 iş günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumunda bildirilmek zorundadır.

Bunun yanında 5510 sayılı kanunun 13. Maddesine binaen işveren, zaman kaybetmeksizin bulunduğu yerdeki kolluk kuvvetlerine bildirmelidir.

 

İş Kazası Bildirim Süresine Hafta Sonu Dahil Edilir Mi?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirim yapılacak tarih ve bildirim süresi hesaplaması; kazanın olduğu tarihten sonraki günden itibariyle başlar. Hafta sonları, resmi tatiller ve bayram tatilleri bildirim yapılması ihtiyaç duyulan hesaplamaya dahil edilmez.

 

İş Kazasını Bildirmeyen İşçi İse Mesuliyet Kalkar Mı?

İş kazasının işyeri haricinde meydana gelmesi ve bunun işçi tarafınca işverene bildirilmemiş olması işveren açısından bir mesuliyet doğurmaz.

İşyerinde meydana gelen kazalarda ise mesuliyet işçiye bırakılamaz.

İş kazası bildirmeme cezası ne kadardır Kazanın iş kazası sayılma şartları nelerdir İş kazası bildirim süresi kaç gündür İş kazası İş kazası cezası